Munka mellett fejleszteném magam programozásból, szerintetek kb. mennyi idő alatt lehet odáig jutni, hogy meg lehessen belőle élni?
Mondjuk nettó 200-250
Jelenleg van egy közlekedésmérnöki diplomám, nem az a szint mint egy gépész vagy villamos, de egy közepesnek mondanám. Vannak ennél kevesebbet érők is, egyéb szakok között nézegetve meg főleg...
Na most arra gondoltam, hogy tanulnék programozást, önszorgalomból és később átnyergelnék arra, ha már mondjuk megélhetést biztosít. És akkor onnan abban fejleszteném magam.
Szerintetek 1-2 év alatt lehetséges? (Persze, hogy lehetséges, de mennyire valószínű?).
>> Szerintetek 1-2 év alatt lehetséges? (Persze, hogy lehetséges,
Nem lehetséges.
Csak ha zseni vagy, de még akkor is kérdéses.
1,2 év alatt csak a jéghegy csúcsát kapargatod. Én csupán 2 hónapja kezdtem Pythont, vagyis a legkönnyebb nyelvet tanulni, de hamar rádöbbentem, hogy hiába tudom, hogy melyik függvényt és/vagy ciklust mikor és hogyan kell alkalmazni, sokat kell még tanulnom. A jelenlegi álláspontom szerint nagyjából 1-2 év az, ami kell az alapok átfogó ismeretéhez a legtöbb nyelvben. Utána jön az érdemi rész, a tapasztalatszerzés. Ettől még messze vagyok, de szerintem a tapasztalata határozza meg egy programozó munkájának minőségét. Persze vannak kivételek. Lehet, hogy valaki 5 év után is alkot olyat, mint aki 20 éve van a szakmában. Persze ez nagyon ritka.
Viszont szerintem ha a legalapvetőbb dolgokat(változók, színtaktikat, stb.) megtanultad, akkor kezdj el kissebb projekteken dolgozni. Nagyon sokat segít. Sok sikert!
Kérdés milyen nyelvet, mennyi időt szánsz rá naponta, mennyire érdekel és mennyire vagy rá fogékony.
2 3 év alatt szerintem eljuthatsz egy junior szintre, hogy felvegyen vmi kis cég 200 körül, ha napi 3 4 órát foglalkozol vele. De így ilyen kevés infóból nehéz erre választ adni.. Röviden: nem lehetetlen, csak krva nehéz.
Egy BSc három, vagy három és fél.
Ez idő alatt egy hallgató átlagosan napi kb. hat-hét órában foglalkozik a tanulmányaival.
Tematikát összeállítania nem kell, ezt megteszik helyette, van emellett jegyzet, van gép, van szakkönyvtár is. Nem egyedül tanul, egyetemi prof adja le neki az anyagot, ha valamit nem ért, mindig akad olyan, aki a segítségére lesz. A számonkérés is folyamatos, tehát a motivációt igyekeznek fenntartani.
Ennek ellenére a hallgatók zöme, legalább 50-60 %-a soha nem jut el a záróvizsgákig, nem szerez diplomát.
Te úgy gondolod, hogy neked menni fog egyedül egy műkdőképes tematika összeállítása, két éven át, végig képes leszel az érdeklődésedet fenntartani és a szükséges elméleti, gyaqkorlati tudásanyagot elsajátítani?
Mi lesz, ha hülyeséget tanulsz meg?
Ki fogja elhinni neked, hogy te igenis tudsz és meg fogod tudni oldani a rád bízott feladatokat, meg fogod szolgálni a béredet?
Elárulom:
Senki.
Én 2018 közepén kezdtem el önszorgalomból és 2020 elején álltam munkába egy garázscég ügyfelénél. Lassan 2 év tapasztalatom lesz, már most szaporodnak a megkeresések, hívtak is fejvadászok, nemcsak írtak... Az más kérdés, hogy már a második olyan munkahelyemen vagyok, ahol 10-20% csak a kódolás, mert annyira rossz a munka szervezése, hogy mindenfélével IS kell foglalkozni, ami IT.
Először autodidakta tanultam, aztán OKJ-n és mellette toltam autodidakta (az OKJ semmit se tett hozzá), jelenleg ELTE-IK-n vagyok harmadéves estin.
Engem kicsit, illetve nagyon az zavar, amit már említettem, hogy a második helyen vagyok "mindenes", pedig ez multi. Van Java, de semmit se fejlődtem benne, olyan kevés, van C#, de még kevesebb.... Ezért én ismét keresgélek, mert a kódolás a világom, nem a rendszerüzemeltetés és nem a DevOps, mint CI/CD, VM üzemeltetés.
Egy ismerősöm velem egyidőben kezdte kb, autodidakta, két bootcamp, még autodidakta, EPAM mentorprogram. Most az EPAM-nál van, ott lassan medior.
Velem kb egyidőben is kezdett dolgozni végül az EPAM-nál. Tehát a teljes kálvária nála is kb bő másfél év.
Két ismerősöm az Újratervezés program segítségével tanult, most állást keresnek. Ezt nem lehetett munka mellett csinálni.
Egyikük mamahotelben.
Másikuk feleség, egyfelől a férje tartotta el (aki fejlesztő, így segít is neki), másfelől van hobbija, amiből szintén jött be pénz.
Nekem ez a tapasztalatom a szoftverfejlesztésre való átnyergelés kapcsán.
Rendes cég nem fog alkalmazni, ha nincs szakirányú képesítés.
A programfejlesztés sokkal több egy-két nyelv felszínes ismereténél.
Én nem csak kétlem, hogy a szükséges képességeket megszerzed, de kizártnak is tartom.
El lehet helyezkedni nagy szerencsével valami kis céghez, olyanhoz, amelyik nem tud piaci bért fizetni, csak mélyen az alatt, de hát, ki akarna ilyet? A fizetés, a következő hónap bizonytalan, mint a kutya vacsorája. A munka pedig, ahogy azt a 8 is írja, csak részben kódolás,
Simán lehetséges, de leginkább a képességeiden múlik.
De ha van hozzá érzéked meg ambíciód meg szorgalmad, 1-2 év alatt elég jól kikupálhatod magad pl. frontend technológiákból, html, css, + valami frontend framework, vue/react/stb.
Azt nem mondom, hogy érteni is fogod mindig, hogy mit csinálsz, és főleg az elméleti tudásodban lesznek komoly lyukak, de egy frontend dev junior pozícióba már elég lesz, amit 1-2 év alatt vagy valami kurzuson otthon megtanulsz, aztán élesben majd szép lassan felszeded a hiányzó tudást.
És már egy junior pozícióban is lehet ezzel szép pénzt keresni, nettó 200-250et gyakorlatilag bárhol megadják egy juniornak.
(Legalábbis a pesten, az ország többi részén nem tudom hogy mik a fizetések)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!