Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mit tanuljak a programozáshoz/...

Mit tanuljak a programozáshoz/mellett?

Figyelt kérdés

Mérnök vagyok, és a munkám része hogy szkripteket írjak automatizáláshoz, kimutatásokhoz, adatfeldolgozáshoz, stb. Ehhez kb. az összes programozói tudásomat az emelt szintű érettségire felkészüléssel, azóta pedig autodidakta tanulással szereztem meg. Ennél viszont jobban érdekel a programozás. Nem a "gyakorlás" része, mert leprogramozok én akármit (költői túlzás), de jó lenne érteni a hátterét is a dolgoknak. Hogy egy ismerős példát mondjak, olyanokra gondolok, hogy ne akarjam brute force módszerrel megoldani az utazó ügynök problémát (vagy erre ne a kód megírása után jöjjek rá, amúgy nem, nem csináltam még ilyet 😅).

Tudnátok mondani olyan fontosabb témaköröket, amik hasznosak lennének a programozói, vagy computer science tudásom elmélyítésében? Az is jó, ha felsoroljátok a fontosabb tárgyakat egy (például) mérnökinfó tantervből. Annyi időm nincs, hogy végiglépkedjek az összes tárgyon, és valószínűleg nem a Mérnök leszek meg a Fizika 2 lenne a legfontosabb. Nektek gondolom jobban összeáll, hogy melyik a fontos és melyik kevésbé fontos témakör.

2021. febr. 12. 13:57
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
63%

"Hogy egy ismerős példát mondjak, olyanokra gondolok, hogy ne akarjam brute force módszerrel [...]"

Pedig ezt csak gyakorlással lehet, illetve algoritmuselmélet. Amúgy meg Unit tesztek pl. Unit teszt alatt, jó eredényt kapsz 1-1 feladat után, hisz működik az algoritmusod csak a probléma az, hogy lassú ... végtelen idejű 1-1 teszt esetben, ha akkora számokról dolgozunk. Tehát ezt csak gyakorlással tudod, megírod, majd megírod jobban, jobb megoldással.

2021. febr. 12. 14:18
 2/18 anonim ***** válasza:
0%

Ezért nincsen értelme egyetemre menni, ha programozásból szeretnél megélni... itt az élő példa.

egy autodidakta fejlesztő, közel 1M nettóval egy közepes cégtől...

2021. febr. 12. 14:23
 3/18 anonim ***** válasza:
63%

"Ezért nincsen értelme egyetemre menni, ha programozásból szeretnél megélni."

Pont, hogy a kérdezőnek a problémájára a megoldás az egyetem, ahol módszereket és szemléletmódokat tanul meg, amiket majd alkalmazni tud, hogy tovább fejlődjön és majd tudja, hogy mi a jó megoldás vagy, hogy van-e jobb megoldás a problémára. Ezt autodidaka módon nem tudja elsajátítatni. Láthatóan még a tematikát se tudja, hiszen itt próbál kérdezni ... :)

2021. febr. 12. 14:41
 4/18 anonim ***** válasza:
84%

"egy autodidakta fejlesztő, közel 1M nettóval egy közepes cégtől..."

XD egy kérdésnél még középiskolás voltál, a másik kérdésnél még szabadúszó, aztán meg egy harmadik kérdésnél egyik legnagyobb multinál dolgozol XD, most meg már középvállalkozásba vagy :D. Hallod haver, Te aztán nagyon gyorsan tolod.

2021. febr. 12. 14:42
 5/18 anonim ***** válasza:
30%

3 - Értem a koncepciót, de nem értem miért kell nekem végigülnöm egy régesrég elavult 6-7 féléves képzést egy olyan világban, ahol a még az információkra cuppanva is képes vagy lemaradni ha nem figyelsz.

Egy Magyarországon működő egyetem - alias állami intézmény - ami a változásokat x év múlva veszi át, nem is értem hogy adhatna naprakész tudást.

Értem a szemléletalapú gondolodást, és értem, hogy a gondolkodásmódot kell megtanulni, hisz minden csak egy eszköz a probléma megoldását illetően. De ezt miért ne tanulhatnád meg munka közben? Hisz problémákat látsz egész nap. Ha nem vagyok teljesen egybites, akkor gondolkodni fogsz a megoldáson, és látni fogod a tapasztalt fejlesztőket, hogy mit csinálnak, és tőlük lehet tanulni mint mesterektől. Régen hogy működtek a céhek? Most nevessetek ki, de a legtöbb cég már belső trainingeken képzi az embereit.. nem véletlenül.

2021. febr. 12. 14:47
 6/18 anonim ***** válasza:
0%
4 kérlek világosíts fel, mert ezt nem egészen értem. Teljesen egyértelmű, hogy provokálni akarsz (számítottam is rá), de nem haragszom emiatt. Csak nem értem :)
2021. febr. 12. 14:49
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Én csak két dolgot ajánlanék a figyelmedbe:

Funkcionális programozás: Ez egy feltörekvö paradigma a programozáson belül, nagyon érdekes eszközkészlettel.

Scheme nevü programozási nyelv: Elég régi találmány, nagyon sok olyan dolgot találsz benne, ami máshol nem igazán van.

Azért ajánlom ezt a kettöt, mert pont ez a kettö foglalkoztat engem jelenleg. Nem biztos, hogy neked is bejönnek majd, de mindenképpen érdemes rájuk vetni egy pillantást.

2021. febr. 12. 15:28
 8/18 A kérdező kommentje:

A mérnöki feladatokra biztos hogy nem vennének fel diploma nélkül. Nem mondanám, hogy ne érte volna meg az egyetem. Attól meg hogy a munka része a programozás, még senki sem lesz fejlesztő. Nem én vagyok a tökéletes ellenpélda, kedves troll válaszoló. A programozási tudásom abszolút maximum egy gyakornok szintjén van, de van hozzá egy egész jó domain tudásom.

Az hogy nem tudom a tematikából kiválasztani a leghasznosabb kurzusokat egy területen, amivel érintőlegesen találkoztam, nem jelenti azt, hogy a _szemléletemmel_ lenne probléma vagy ne tudnám azt elsajátítani. Attól hogy nem költök el 2 milliót és 3-4 évet az életemből egy újabb BSc-re (okleveles mérnökként picit vicces lenne), még szeretném fejleszteni a tudásom. Olvasgathatok 1000 oldalas "bibliákat" architektúrákról meg algoritmusokról meg programnyelvekről, de ez nem túl hatékony tanulási módszer. Ilyen tippekre gondoltam, mint amit 1-es mondott, hogy például az algoritmuselmélet vagy a unit teszt fontos.

2021. febr. 12. 15:32
 9/18 anonim ***** válasza:
0%

Kérdező! Papíron lehet mérnök vagy, de valójában közöd sincs a mérnöki hozzáálláshoz.

"Az hogy nem tudom a tematikából kiválasztani a leghasznosabb kurzusokat egy területen, amivel érintőlegesen találkoztam, nem jelenti azt, hogy a _szemléletemmel_ lenne probléma vagy ne tudnám azt elsajátítani."

Ahelyett, hogy ez leírtad volna kutathattál volna és tapasztalatot gyűjthettél volna arról, hogy orvosold a hiányosságodat. Problámát oldasz meg. Ez az életed, ezért lettél mérnök.

" Attól hogy nem költök el 2 milliót és 3-4 évet az életemből egy újabb BSc-re"

Még jó, hogy nem.

"...még szeretném fejleszteni a tudásom"

Ez mégsem úgy tűnik.

"Olvasgathatok 1000 oldalas "bibliákat" architektúrákról meg algoritmusokról meg programnyelvekről, de ez nem túl hatékony tanulási módszer"

Ezért kell szelektálni a információtengerben, és felismerni azt, hogy már nem csak a szektor "monopóliuma" az, hogy az itt talált információkból megtanulhatsz egy szakmát, hanem egy problémád is született ezzel: annyi info van, hogy nem tudsz vele mit kezdeni. Ergo újabb problémát oldasz meg: szelektálnod kell. De mi alapján? Gondolkodni kell.

Ezt jelenti mérnöknek lenni: agyalsz, gondolkodsz, és hatszázféleképpen próbálsz megközelíteni egy problémát, AMIT MÁR FELISMERTÉL.

Nekem nincs papírom erről, még is sikerült átvennem ezt a szemléletet amennyire csak lehetett (remélem nem csuklassz Ádám).

2021. febr. 12. 15:39
 10/18 A kérdező kommentje:
Ja hogy a mérnöknek fel kell találnia újra a kereket. Vagy mondjuk megkérdezi azt aki ért hozzá?! Miután leírtad hogy az egyetem nem ad naprakész tudást (mintha ez lenne a feladata), meg példaként emeltél ki engem (mint akinek felesleges az egyetem), nem érint túl érzékenyen, hogy szerinted milyen a hozzáállásom. Segíteni a két pipáddal láthatóan nem tudsz, trollkodj máshol.
2021. febr. 12. 16:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!