Mit tanuljak a programozáshoz/mellett?
Mérnök vagyok, és a munkám része hogy szkripteket írjak automatizáláshoz, kimutatásokhoz, adatfeldolgozáshoz, stb. Ehhez kb. az összes programozói tudásomat az emelt szintű érettségire felkészüléssel, azóta pedig autodidakta tanulással szereztem meg. Ennél viszont jobban érdekel a programozás. Nem a "gyakorlás" része, mert leprogramozok én akármit (költői túlzás), de jó lenne érteni a hátterét is a dolgoknak. Hogy egy ismerős példát mondjak, olyanokra gondolok, hogy ne akarjam brute force módszerrel megoldani az utazó ügynök problémát (vagy erre ne a kód megírása után jöjjek rá, amúgy nem, nem csináltam még ilyet 😅).
Tudnátok mondani olyan fontosabb témaköröket, amik hasznosak lennének a programozói, vagy computer science tudásom elmélyítésében? Az is jó, ha felsoroljátok a fontosabb tárgyakat egy (például) mérnökinfó tantervből. Annyi időm nincs, hogy végiglépkedjek az összes tárgyon, és valószínűleg nem a Mérnök leszek meg a Fizika 2 lenne a legfontosabb. Nektek gondolom jobban összeáll, hogy melyik a fontos és melyik kevésbé fontos témakör.
"Hogy egy ismerős példát mondjak, olyanokra gondolok, hogy ne akarjam brute force módszerrel [...]"
Pedig ezt csak gyakorlással lehet, illetve algoritmuselmélet. Amúgy meg Unit tesztek pl. Unit teszt alatt, jó eredényt kapsz 1-1 feladat után, hisz működik az algoritmusod csak a probléma az, hogy lassú ... végtelen idejű 1-1 teszt esetben, ha akkora számokról dolgozunk. Tehát ezt csak gyakorlással tudod, megírod, majd megírod jobban, jobb megoldással.
Ezért nincsen értelme egyetemre menni, ha programozásból szeretnél megélni... itt az élő példa.
egy autodidakta fejlesztő, közel 1M nettóval egy közepes cégtől...
"Ezért nincsen értelme egyetemre menni, ha programozásból szeretnél megélni."
Pont, hogy a kérdezőnek a problémájára a megoldás az egyetem, ahol módszereket és szemléletmódokat tanul meg, amiket majd alkalmazni tud, hogy tovább fejlődjön és majd tudja, hogy mi a jó megoldás vagy, hogy van-e jobb megoldás a problémára. Ezt autodidaka módon nem tudja elsajátítatni. Láthatóan még a tematikát se tudja, hiszen itt próbál kérdezni ... :)
"egy autodidakta fejlesztő, közel 1M nettóval egy közepes cégtől..."
XD egy kérdésnél még középiskolás voltál, a másik kérdésnél még szabadúszó, aztán meg egy harmadik kérdésnél egyik legnagyobb multinál dolgozol XD, most meg már középvállalkozásba vagy :D. Hallod haver, Te aztán nagyon gyorsan tolod.
3 - Értem a koncepciót, de nem értem miért kell nekem végigülnöm egy régesrég elavult 6-7 féléves képzést egy olyan világban, ahol a még az információkra cuppanva is képes vagy lemaradni ha nem figyelsz.
Egy Magyarországon működő egyetem - alias állami intézmény - ami a változásokat x év múlva veszi át, nem is értem hogy adhatna naprakész tudást.
Értem a szemléletalapú gondolodást, és értem, hogy a gondolkodásmódot kell megtanulni, hisz minden csak egy eszköz a probléma megoldását illetően. De ezt miért ne tanulhatnád meg munka közben? Hisz problémákat látsz egész nap. Ha nem vagyok teljesen egybites, akkor gondolkodni fogsz a megoldáson, és látni fogod a tapasztalt fejlesztőket, hogy mit csinálnak, és tőlük lehet tanulni mint mesterektől. Régen hogy működtek a céhek? Most nevessetek ki, de a legtöbb cég már belső trainingeken képzi az embereit.. nem véletlenül.
Én csak két dolgot ajánlanék a figyelmedbe:
Funkcionális programozás: Ez egy feltörekvö paradigma a programozáson belül, nagyon érdekes eszközkészlettel.
Scheme nevü programozási nyelv: Elég régi találmány, nagyon sok olyan dolgot találsz benne, ami máshol nem igazán van.
Azért ajánlom ezt a kettöt, mert pont ez a kettö foglalkoztat engem jelenleg. Nem biztos, hogy neked is bejönnek majd, de mindenképpen érdemes rájuk vetni egy pillantást.
A mérnöki feladatokra biztos hogy nem vennének fel diploma nélkül. Nem mondanám, hogy ne érte volna meg az egyetem. Attól meg hogy a munka része a programozás, még senki sem lesz fejlesztő. Nem én vagyok a tökéletes ellenpélda, kedves troll válaszoló. A programozási tudásom abszolút maximum egy gyakornok szintjén van, de van hozzá egy egész jó domain tudásom.
Az hogy nem tudom a tematikából kiválasztani a leghasznosabb kurzusokat egy területen, amivel érintőlegesen találkoztam, nem jelenti azt, hogy a _szemléletemmel_ lenne probléma vagy ne tudnám azt elsajátítani. Attól hogy nem költök el 2 milliót és 3-4 évet az életemből egy újabb BSc-re (okleveles mérnökként picit vicces lenne), még szeretném fejleszteni a tudásom. Olvasgathatok 1000 oldalas "bibliákat" architektúrákról meg algoritmusokról meg programnyelvekről, de ez nem túl hatékony tanulási módszer. Ilyen tippekre gondoltam, mint amit 1-es mondott, hogy például az algoritmuselmélet vagy a unit teszt fontos.
Kérdező! Papíron lehet mérnök vagy, de valójában közöd sincs a mérnöki hozzáálláshoz.
"Az hogy nem tudom a tematikából kiválasztani a leghasznosabb kurzusokat egy területen, amivel érintőlegesen találkoztam, nem jelenti azt, hogy a _szemléletemmel_ lenne probléma vagy ne tudnám azt elsajátítani."
Ahelyett, hogy ez leírtad volna kutathattál volna és tapasztalatot gyűjthettél volna arról, hogy orvosold a hiányosságodat. Problámát oldasz meg. Ez az életed, ezért lettél mérnök.
" Attól hogy nem költök el 2 milliót és 3-4 évet az életemből egy újabb BSc-re"
Még jó, hogy nem.
"...még szeretném fejleszteni a tudásom"
Ez mégsem úgy tűnik.
"Olvasgathatok 1000 oldalas "bibliákat" architektúrákról meg algoritmusokról meg programnyelvekről, de ez nem túl hatékony tanulási módszer"
Ezért kell szelektálni a információtengerben, és felismerni azt, hogy már nem csak a szektor "monopóliuma" az, hogy az itt talált információkból megtanulhatsz egy szakmát, hanem egy problémád is született ezzel: annyi info van, hogy nem tudsz vele mit kezdeni. Ergo újabb problémát oldasz meg: szelektálnod kell. De mi alapján? Gondolkodni kell.
Ezt jelenti mérnöknek lenni: agyalsz, gondolkodsz, és hatszázféleképpen próbálsz megközelíteni egy problémát, AMIT MÁR FELISMERTÉL.
Nekem nincs papírom erről, még is sikerült átvennem ezt a szemléletet amennyire csak lehetett (remélem nem csuklassz Ádám).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!