Mit tanuljak a programozáshoz/mellett?
Mérnök vagyok, és a munkám része hogy szkripteket írjak automatizáláshoz, kimutatásokhoz, adatfeldolgozáshoz, stb. Ehhez kb. az összes programozói tudásomat az emelt szintű érettségire felkészüléssel, azóta pedig autodidakta tanulással szereztem meg. Ennél viszont jobban érdekel a programozás. Nem a "gyakorlás" része, mert leprogramozok én akármit (költői túlzás), de jó lenne érteni a hátterét is a dolgoknak. Hogy egy ismerős példát mondjak, olyanokra gondolok, hogy ne akarjam brute force módszerrel megoldani az utazó ügynök problémát (vagy erre ne a kód megírása után jöjjek rá, amúgy nem, nem csináltam még ilyet 😅).
Tudnátok mondani olyan fontosabb témaköröket, amik hasznosak lennének a programozói, vagy computer science tudásom elmélyítésében? Az is jó, ha felsoroljátok a fontosabb tárgyakat egy (például) mérnökinfó tantervből. Annyi időm nincs, hogy végiglépkedjek az összes tárgyon, és valószínűleg nem a Mérnök leszek meg a Fizika 2 lenne a legfontosabb. Nektek gondolom jobban összeáll, hogy melyik a fontos és melyik kevésbé fontos témakör.
"Ja hogy a mérnöknek fel kell találnia újra a kereket."
Nem. A mérnök nem fogja feltalálni a kereket. A mérnök megoldja a problémát, hogy ne kelljen kereket használni. :)
Nem kell hatszázféleképpen megpróbálni, hogy melyik lenne számodra megfelelő algoritmus, hanem feladatfőggően tudni kell.
Lebutított példa:
Például az lenne a feladat, hogy add össze 1 millió elem minden elemét. Mit csinálnál? Első megoldás, ahogy tanultad beugrik, hogy jujj for cikles, meg akkor minden elemet a tömbből a változóhoz adsz.. és akkor csinálod
for( ... ) { valtozo += tombod[i]; }
Aztán gondolkozol, mikor lefutattod, hogy elég sokáig tart ..., meg aztán beugrik, hogy jajj ez egy O(n) - és talán nem ideális megoldás, lehet, hogy valami olyan megoldás kéne ami O(1) - és akkor előjön a matek, hogy n * (n + 1) / 2 -őt felhasználva megkapod az elvárt eredményt. A kódod is rövidebb lett, a futási idő iszonyatosan gyors ... kész.. És persze meglehetett volna ezt is 600 féleképpen csinálni és 600 féleképpen nekiugrani mindenféle megoldással, amely végülis jó eredményt ad... :) - persze ez tényleg lebutított példa.
"de nem értem miért kell nekem végigülnöm egy régesrég elavult 6-7 féléves képzést egy olyan világban, ahol a még az információkra cuppanva is képes vagy lemaradni ha nem figyelsz"
Pont azértMivel az elsődleges cél, hogy szemléletmódot tanítson, így azt lehet mondani, hogy az nem elavult.
Másrészt meg sokkal átfogóbb tudást ad az IT szektorról. Ha elmész egy céghez, akkor csak egy bizonyos területet ismersz meg, ami két okból rossz, mivel szakbarbár leszel és mivel ha szembejön egy probléma, amit egy másik terület technológiájával lehet megoldani, akkor bajban leszel, mert azt már nem ismered.
Viszont az egyetem után legalább elképzelésed lesz, hogy egy szembejövő problémánál merre keresgélj.
"Egy Magyarországon működő egyetem - alias állami intézmény - ami a változásokat x év múlva veszi át, nem is értem hogy adhatna naprakész tudást."
A legjobb egyetemeink igazából már a következő évben, leglaább választható tárgyként oktatják. Vagyis elég up-to-date-ek ilyen szempontból.
"De ezt miért ne tanulhatnád meg munka közben?"
Mivle ez nem egyik napról a másikra megy. Az egyetem nem véletlenül 3-4 év, mivel egy új szemlélet-, gondolkodásmód megtanítása sokáig tart.
A cég pedig nem fog téged évekig oktatni, hogy megtanulj valamit, mert addig majdhogynem használhatatlan vagy. Ezért meg pláne nem fog fizetni.
A cégnek dolgozók kellenek, amíg ezt a szemléletmódot nem veszed át, addig vagy nem fogsz tudni jól problémákat megoldani, vagy szabályosan szart adsz ki a kezedből.
"Hisz problémákat látsz egész nap."
Csak nem látsz rá megoldást, vagy ha mégis, akkor kifejezetten ritka, hogy elmagyarázzák.
Az egyetem azért van, hogy vezessen, magyarázzon, tanítson.
"Ha nem vagyok teljesen egybites, akkor gondolkodni fogsz a megoldáson, és látni fogod a tapasztalt fejlesztőket, hogy mit csinálnak, és tőlük lehet tanulni mint mesterektől."
Ja, csak ha közöd nincs a számításelmélethez, analízishez, algoritmuselmélethez, valószínűségszámításhoz, akkor gondolkodhatsz évekig is a megoldáson, de nem valószínű, hogy rájössz.
Illetve amikor te elkezdesz heteket gondolkozni egy olyan dolgon, ami max fél óra annak, aki a fentebb említett területeket tanulta, akkor megint ott tartunk, hogy a cég nem fog neked ezért fizetni, mert lassú vagy.
"Régen hogy működtek a céhek?"
Úgy, hogy nulláról KELLETT megtanítani mindenkit, mert nem iskola, ahol el lehetett sajátítani a tudást. A céheknek is sokkal könnyebb dolguk lett volna, ha kész munkaerő jön.
"Most nevessetek ki, de a legtöbb cég már belső trainingeken képzi az embereit.. nem véletlenül."
Csak nem szemléletmódot adnak ott át.
Vagy softskill-eket, ami megint nem szakmai. Vagy csak célzott technológiákat, amiket - miután elvégezte a munkavállaló az egyetemet - pár hét alatt megtanul.
Kérdező, a kettes, ötös, kilences egy rakat hulladék, ne is foglalkozz velük.
Elég nehéz a gondodra választ adni, mivel írod, hogy a teljes tananyagot, az összes tárgyat nem kivánod venni.
A matematikai alapod szerencsére megvan, hiszen mérnök vagy. Emellé azok a kondicionáló tárgyak kellenének, amelyek segítségével célba jutsz, azaz úgy leszel fejlesztő, hogy tudod is, mi az amit csinálsz. Ami sztem abszolút kikerülhetetlen, az a progalap, az algoritmuselmélet és az analízis. Ezekhez találsz online jegyzeteket, akár még YT előadásokat is.
Egyedül mondjuk harapós lesz, azt megmondom előre.
Akik meg azt írják, hogy az egyetem nem ad naprakész tudást, azok a sötétek még arra sem érdemesek, hogy válaszra méltasd őket.
Annak aki azt írta, hogy a cégek maguk tartanak képzéseket, azt írnám, hogy igen, de fizetett egyetemi profok bevonásával, mivel egy cég se azt nem tudja, mit is kéne tanítania, sem azt, hogy hogyan.
Ami sajnos lemaradt, az a számításelmélet.
Ez még egy nagyon fontos tárgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!