Szabadúszóként kell az angol, szóban? Vagy elég lehet írásban is?
Na hali. 18 éves programozó vagyok, alkalmazott.
Pár éven belül majd azért szeretnék a szabadúszók útjára lépni, már vannak konkrét elképzeléseim, csak 1 bökkenő van ebben.
Tudok angolul meg minden, megértek mindent, illetve írásban (csak írásban..) elég jól megy a kommunikáció is. Viszont, szóban már nem annyira. Szóban nem jönnek a szavak, illetve a kiejtésemet szerintem ha meghalllanátok sikítva menekülnétek :D Erről nem találtam itt semmi kérdést, szóval már csak megkérdezem.. Szóval, Freelancer, Upwork és társai, nyilván angolul kell majd ügyfelekre vadászni. Viszont, aki esetleg szabadúszó, vagy van szabaúszó barátja, vagy tud erről valamit.. Vannak olyan ügyfelek/cégek, akik megelégszenek szimpla írásos kommunikációval, vagy mindenképp kell nekik a telefonos, szóbeli egyeztetés is?
Tudom, tudom, programozóként beszélni is tudjak angolul, ez alap.. Én próbálkoztam, évek óta próbálkozok megtanulni, de nem, egyszerűen az angol nyelv kiejtéséhez, és magához a szóbeli kommunikációhoz nem kaptam áldást.
Köszi a válaszokat előre is! :)
"nem értem miről beszélsz."
Hát az elég nagy baj.
"A freelancer egy jogi státusz azaz gyakorlatilag alvállalkozó vagy, a konzulens egy szakmai pozíció. Bocs, de életedben nem láttál ilyet."
A freelancer egy vállalkozási forma.
Tartalmilag alkalmi munkás, szerencsefi. Esetenként a nyomorult, életképtelen hülye is megállja a helyét, mint definíció.
A konzulens - ebben a kontectusban - a megrendelő által biztosított, jobbára felelősséggel felruházott személy, aki a kapcsolatot tartja a vállalkozóval, jobbára szakmai kompetenciával bír de ez kiterjedhet az üzleti területre is.
@12 "ha elérsz egy szintet onnan már a napi életben könnyű lesz fejlődni."
Oh... 10 éve angol nyelvterületen élek családdal, de már egyetem alatt is sokat kellett folyamatosan angolt használni szakfolyóiratok olvasására, publikációk írására. Szakmai kommunikációvan egyátalán nincs gondom, nagyon szofisztikált szinten tudom kifejezni magam, előadásokat tartok konferenciákon képviselem az intézetünket, csoportot vezetek, kapcsolatot tartok, koordinálok... de bakker, a szomszéd nénivel két mondatnál többet nem tudok beszélni, gyerekek osztálytársainak a szüleivel egyszerűen nem tudok zöldágra vergődni... értem a szavakat amiket mondanak, de egyszerűen nem értem kontextust nem értem, hogy mit akarnak mondani, meg hogy azokra miket kellene reagálni. :D
De, hogy én is hozzá tegyek valamit: igen, az angol nagyon fontos. Képzeld magad egy megrendelő helyébe. Nálunk vannak konzultánsok akik off site dolgoznak, és csak telefonon/elektronikusan tartjuk a kapcsolatot. Hogy jöjjön létre egy ilyen bizalom, ha kommunikációs gát van? Képzeld bele magad a megrendelő helyébe. Van még néhány magyar munkatársam és tudom, hogy van olyan akinek az előmenetelét gátolja, hogy nem tud elég jól angolul. Ahogy mész előre egyre fontosabb lesz a kommunikáció és a soft skillek.
Szerintem 18 évesen, juniorként ne akarjál még freelancer lenni.. :D
Tölts el alkalmazottként 5-6 évet legalább a szakmában, hogy némi tapasztalatot szerezz, mert így csúnyán be fogod szopni.
Wow.. Szóval szakmai nyelv lvl 1000, hétköznapi egyszerű nyelv pedig lvl 100 csak? Ilyet se hallottam még. :D Rendben, megfogadom tőled is, hogy az angol fontos, köszi szépen! Rá fogok állni a következő 4-5 évben, amíg még alkalmazott vagyok. :) De amúgy neked is respect, te is már letettél valamit az asztalra. :)
Én is így terveztem alapból, nem fogom elhamarkodni. :D Olyan 23-24 éves koromba képzeltem ezt így el. Azért írtam ki ezt a kérdést addig, hogy ha mindenki azt mondja - és mindenki azt mondja - hogy az angol nagyon fontos, akkor fel tudjam húzni az angolom egy alap szakmai kommunikációs szintre szóban is.
"Azért írtam ki ezt a kérdést addig, hogy ha mindenki azt mondja - és mindenki azt mondja - hogy az angol nagyon fontos, akkor fel tudjam húzni az angolom egy alap szakmai kommunikációs szintre szóban is."
Nem csak freelancer-ként, alkalmazottként sem fogsz messze jutni szóbeli angoltudás nélkül.
Szóval erre muszáj leszel ráfeküdni.
#11 Édes istenem te tényleg nem vagy képben:
"A freelancer egy vállalkozási forma."
A vállalkozási formák nyitott részvénytársaság - tőzsdén jegyzett
Zárt részvénytársaság
KFT
BT
Egyéni vállalkozó (ez nem létezik minden országban)
Olvasd el a PTK-t.
"Olvasd el a PTK-t."
Milyen PTK-t, te idióta?
A Kft, Bt, egyéni cég, Rt, stb. azt jeleni, hogy ki milyen szerkezetű cégben vállalkozik. Ezek nem vállalkozási, hanem cégformák.
Amire én céloztam, az meg az, hogy valaki a vállalkozását milyen rendszerben működteti a gyakorlatban. Ennek egyik formája a freelancerkedés.
Ez kb. olyan, mint az ujságíró, vagy fotós aki elmehet egy ujsághoz, kiadóhoz és ott biztos állása lesz, vagy freelancerként, szabadúszóként próbál meg érvényesülni. Hasonlók a szinészek, zenészek is.
A freelancerkedés az önfoglalkoztatás, a vállalkozás legkiszolgáltatottabb módja. A fizetnivalók ugyanis minden hónapban jelentkeznek, munka meg vagy van, vagy nincs, de inkább az utóbbi.
A freelancerek közül nagyon kevesen képesek szintet lépni és stabilizálni az anyagi hátterüket. A legtöbben fel is hagynak vele, egy idő után elmennek inkább alkalmazottnak, sokszor egy egészen más területre.
11# látom nem érted még mindig. Becsatolom a ptk idevonatkozó részét. Mutasd meg mire gondolsz. Ezentúl más nincs.
Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!