Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Kezdő informatikusként van...

Kezdő informatikusként van esélyem, hogy ne unit teszteléssel kezdjek?

Figyelt kérdés

Programozóként ez lenne az első állásom.

Nekem ez másoddiploma, estin végzem az egyetemet, de hobbiból már régóta programozom. Nem szeretnék nagyképű lenni, de szerintem elég jól megy. Úgy érzem, hogy a unit tesztelés semmilyen szempontból nem szolgálná a szakmai előremenetelemet.

Azt nem tudom, hogy 0 munkahelyi tapasztalattal mire van egyáltalán esélyem. Nincs rálátásom a dologra. Több évfolyamtárs is van, akikkel beszélgettem és informatikai cégnél dolgoznak, de nem igazán programoznak, hanem tesztelnek vagy dokumentálnak. Igaz, ők már egyetem előtt is ott dolgoztak.

Most nehezen lehet ismerkedni, beszélgetni emberekkel az online oktatás miatt. Különben nem itt tenném fel a kérdést.

2021. jan. 25. 17:27
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%
20: A tesztelés valóban egy külön ágazat, de nem a unit tesztelés. A unit teszteket magadnak írod és nem másoknak. A unit tesztek a kóddal egy időben készülnek. Aztán utána persze vannak jó pár teszt.. integrációs tesztektől kezdve minden kutya gumi, na az a külön ágazat.
2021. jan. 25. 22:57
 22/31 A kérdező kommentje:

"A felfelé haladást is években mérik, nem hónapokban."

Eddigi tapasztalataim alapján néhány hónap rengeteg idő tud lenni. Ha beletettem magam rendesen, rengeteget tudtam fejlődni.

"Amúgy te tényleg hol élsz és tömi ilyen marhaságokkal a fejed??"

Ismerősömmel beszélgettem, aki elvégezte az ELTE-IK-t, több mint 5 éve a szakmában dolgozik, és azt mondja, még mindig főleg tesztel, dokumentál és más kódjait bogarássza. Saját bevallása szerint nem is igazán ír új kódot. Nagyon kis része a munkájának az, hogy leül és megír valami újat. Max kis scripteket, amik segítik a munkáját. És ő pl. fejlesztőnek tartja magát.

2021. jan. 25. 23:14
 23/31 anonim ***** válasza:
Ez már annyira abszurd, hogy nem tudom komolyan venni.
2021. jan. 25. 23:18
 24/31 anonim ***** válasza:
55%

És ebben mi a szörnyű? Legjobb meló a világon! Főleg ha jó is a fizu...

Te Tony Stark akarsz lenni vagy mi?

2021. jan. 25. 23:20
 25/31 A kérdező kommentje:

Az a gond, hogy jelenleg a szocializálódási lehetőségek a 0 felé konvergálnak.

Nincs elég programozó ismerősöm, akikkel beszélgethetnék, hogy reális képem alakuljon ki a szakmáról. A suli meg a stackoverflow ezt pont nem adja meg. Emiatt élek "álomvilágban".

De majd élesben megtapasztalom. Az első munkahely tuti nem lesz ideális, főleg ebben home office-os világban. De ha már benne vagyok, biztos jobb rálátásom lesz.

2021. jan. 25. 23:23
 26/31 anonim ***** válasza:
29%

Amúgy majd kinövöd ezt... Amikor már kell a pénzt és már eleged van hogy a "kreatív" munkádat nem fizetik meg jól és kényszer tuloráznod is kell hogy le tud adni a projekted akkor el fogsz gondolkodni hogy az a kódkarbantartó munka nem is olyan rossz, mert mellette lehet életed is és tisztességes fizetés.

Mindenki át megy ezen.. majd megvilagosodsz te is, hogy nem mindenki lehet Elon Musk. :D

2021. jan. 25. 23:26
 27/31 A kérdező kommentje:

#23: "Ez már annyira abszurd, hogy nem tudom komolyan venni."

Melyik része?

0 munkahelyi tapasztalattal, szinte 0 programozó ismerőssel ilyen kép tudott bennem kialakulni.

Abból indulj ki, hogy az egyetemen (ELTE) szinte csak a kódolást erőltetik. Milyen elképzelése legyen egy tanulónak, aki nem dolgozott még iparban?

2021. jan. 25. 23:30
 28/31 A kérdező kommentje:

"És ebben mi a szörnyű? Legjobb meló a világon! Főleg ha jó is a fizu..."

Nem szörnyű. Nyilván ha azért fizetnének havi 500 nettót, hogy 108 percenként megnyomjak egy gombot, akkor úgy lennék vele, hogy na jó, megcsinálom.:D

De ha már van választásom, akkor szeretnék olyan utat választani, aminek a végén lesz lehetőség a tudásomnak és érdeklődésemnek megfelelőbb munka elvégzésére is.

2021. jan. 25. 23:34
 29/31 anonim ***** válasza:

"#3: Azt értem, csinálom is, de az más, ha a saját kódomat tesztelem vele, vagy főtevékenységként kell más kódját tesztelni."

Az igazi tesztelés lényege, hogy nem az teszteli a kódot aki írja, mert a kódot író programozó nyilván felkészült különböző esetekre. A tesztelő pedig azon agyal, hogy az adott függvény hogyan hasalhat el, a input adatok milyen szélső értékeket vehetnek fel, ami kívül eshet a függvény hatókörén.

@20 "Aki abban kezd az abban is marad, ha akar karriert építeni."

Ez nem így van.

2021. jan. 26. 06:07
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

OKJ-s kezdőként egy kis cég hálóján akadtam meg.

Ott engem egy dobozos szoftverre pakoltak rá egymagamban, azzal vettek fel, hogy kb 40% support, 60% fejlesztés. Ehhez képest 50% support, 40% alkalmazásüzemeltetés és egyéb bohóckodás, 10% fejlesztés volt. Persze olyan szervezetlen körülmények között és ugye egyedül (ha elakadtam, akkor segített az elődöm, de nem csapatmunka volt), hogy maradtam 0 km-es junior.

Ugyanakkor a kis cégnél 2 kolléga, egy medior és az elődöm (elvileg senior) ketten dolgoztak egy megrendelő projektjén. Ketten. Néha volt egy harmadik segítőjük. A tervezéstől a megvalósításig és a devOps jellegű feladatokig. Még a scrumot is igyekezték követni, amennyire lehetett.

Szóval mehetsz kis céghez, ott mindent (IS) kell majd csinálnod. Persze nem feltétlen fejlődsz majd ott megfelelően. A medior kolléga is felmondott aztán, azzal, hogy ott az életben nem lesz senior.

Az egész projektjük olyan szagú volt, mint egy hobbiprojekt. Persze a seniornak még ezer más dolga is volt mellette, tehát sokszor a medior egymaga vitte.

Fb csoportokban vannak ilyen hirdetések, mert a jóskapista Bt-k az álláshirdetéssel is spórolnak...

2021. jan. 26. 08:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!