Milyen alternatívák vannak informatikusként a programozás helyett?
Van olyan ága az informatikának ahol nincs programozásról szó, vagy az informatika egyenlő a programozással?
Pályaválasztás előtt állok, és a szélesebb családi körömben többen dolgoznak programozóként, sokat keresnek, és nem utálják az életüket. Ezért ugye azt gondoltam, hogy akkor majd én is ezt csinálom. De igazából rohadtul nem érdekel az egész. Szoktam olvasni hogy ez ilyen kreatív művészi munka, de ha van is ilyen oldala (szvsz nincs) akkor is tök más skilleket igényel mint mondjuk a zeneszerzés.
Szóval nyilván nem leszek programozó, de van valami más is az informatikán belül amerre nézelődhetek, vagy felejtsem el az egész informatikát?
én főállásban webfejlesztőként dolgozom meg van annak is a szépsége
hobbi szinten a játékfejlesztés amit űzök, igazából most is tolom, készítem a saját játékomat és nagyon élvezem, én ebben élem ki a kreativitásomat
Az informatikának a programozáson felül még sok iránya van.
Lehetsz rendszergazda amiből megint van jó pár fajta. Van aki csak gépeket tart karban, van aki hálózatokat, van aki a felhasználók bajaival foglalkozik, a bejelentésekre reagál...
Foglalkozhatsz adatbázisokkal, de ha nem szereted a programozást lehet ez sem tetszene.
Grafikusként is sok lehetőség van. 2D grafika, animáció, 3D grafika, hang-videó készítés.
Ha jól megy a kézzel rajzolás, akkor ez főleg jó irány. De ha tapasztaltabb vagy bizonyos területeken, akkor lehetsz designer aki csak megtervezi az elemeket, esetleg látványterveket készít.
Aztán ott a kiadvány szerkesztés, vagy csak adatrögzítés, feldolgozás...
Lehetsz tesztelő, vagy kritikus is akár.
Az, hogy mi melyik mennyire informatikus állás az változó.
Szerintem felejtsd el az informatikát, ha nem akarsz programozni. Az egyetemen sokat kellene kódolnod. Ezután reálisan tesztelői és rendszergazdai munkákat tudnál megcélozni. Mindkettővel van egy olyan nagy baj, hogy sokkal kevesebb kell belőlük, mint programozóból. Tesztelő nagyjából csapatonként 1 db, rendszergazdából nálunk 10-15 fő elviszi a hátán az 1200 fős irodát.
A shared responsibility terjedésével visszaszorulnak a tesztelői munkakörök. Automata tesztelést lényegében átvállalták a fejlesztők, a tesztelők pedig csak manuális tesztelést végeznek és teszt eseteket gyártanak. Néhány kivételezett ír teszt terveket és menedzsel 1-1 kisebb tesztelő brigádot.
A rendszergazda vonalon rengeteg minden automatizálva lett, illetve a cloud, container és config management technológiák terjedése miatt itt is sok munkát elhappolnak a fejlesztők. A maradék meló olyan, hogy egyszer valaki megtervezi és összerakja az infrastruktúrát, utána a többiek már gyakorlatilag L2 supportként funkcionálnak és virtuális gépeket pöcögtetnek, ha sír a user. Ahol nem ez van, ott meg lehet talicskázni a hardvereket egyik asztaltól a másikig.
Tehát nem vár rád olyan jó élet, mint amit a családi körödben látsz a programozóknál.
#4 Autisztikus hozzáállás.. na ezzel a mondatoddal nem leszel népszerű :D
Amúgy nem feltétlenül. Sok programozó ismerősöm/kollégám van, aki nem rajong a matekért, mégis ezt a szakmát űzi. Én magam alapvetően szeretem a matematikát, és szeretek problémákat megoldani. Számomra ez adja igazából a programozás élvezetét, kitalálni hogyan lehet valamit a lehető legjobban megvalósítani, egy-egy fejlesztési irány milyen problémákat vet fel, azokra milyen megoldást lehet találni. A programozás számomra túlnyomórészt egy izgalmas agytorna. Megtervezni és megvalósítani egy működő rendszert a semmiből. Akinek ez izgalmasan hangzik, az élvezni fogja ezt a szakmát.
A többség úgy indul, hogy hobbiként is kezeli ezt a munkát. Aztán úgy az első 3 év után már nehéz drasztikusan újat mutatni itthon. Úgy 5 év tapasztalat felett néhány senior bepróbálkozik sexy külföldi cégeknél, mint faceook vagy google. Egy nagyon kis része bemákolja az interjúkat és kijut. Ők valószínűleg még kergetik az álmaikat pár évig. A többieknek marad a rögvalóság és simán csak jólfizetett rabszolgák egy tucatmultinál, akár itthon akár külföldön. Ezután a következő csapás, amikor megszületik a gyerek és család mellett zéró idő marad otthon fejlődni. Itt már végképp nem beszélhetünk hobbiról. A fejlesztést is meg lehet unni, mint minden mást. Sajnos nem reális, hogy időről időre új és érdekes problémák vetődjenek fel a hétköznapi munka során. Ha ilyesmire vágysz, akkor az informatika feltörekvő területeit érdemes megcélozni, mint AI vagy data science, de ide kelleni fog a matek is.
Elég száraz dolog ez a programozás, főleg ha csak egy területre koncentrálódik a projekt tapasztalatod, de ha szeretsz működő dolgokat építeni, akkor megtalálhatod a számításod ezen a pályán.
Nem vonnék le messzemenő következtetést abból, hogy most suliban szereted a matek példákat. Egy informatikai vagy mérnöki szakon teljesen más szintű matekkal kell foglalkozni, ha pedig matematika vagy fizika szakra kerülsz, akkor még az előbb említettekhez képest is legalább egy szinttel absztraktabbak lesznek a feladatok, fényévekre a középiskolai "oldd meg az egyenletet" kategóriától. Ha be akarod lőni a szintedet, akkor érdemes nézegetni a KÖMAL oldalán a B és A kategóriás feladatokat. Ha a B feladatok többségét meg tudod oldani, akkor már jónak számítasz matekból.
Egyébként elenyésző azon informatikai állások száma, ahol át lehetne élni a matematikai problémamegoldás örömét. Max egy tucat algoritmus fejlesztői és K+F pozi van itthon. Ha ilyenek érdekelnek, akkor a klasszikus fejlesztői vonal helyett inkább alkalmazott matematika irányra kell menni és utána google, netflix kategóriájú cégeknél research scientist és machine learning pozikat megcélozni.
En ezert tanulok villamosmernoknek.
Mondjuk kedvelem a programozast is, de elsosorban mobil halozatokra specializalodok, es ott nem letfontossagu a programozas, inkabb autocad stb.
Nem tudom hogy esetleg nalad nem e johet szoba a villnykar?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!