Tényleg ennyi ember akar hirtelen programozó lenni vagy csak én találkoztam ennyi emberrel?
Szinte mindenhol csak ilyen emberek "jönnek szembe". Ma reggel egy facebook poszt alatt ekézték egymást a hozzászólók és kíváncsiságból megnyitottam az egyikük profilját, programozó.
Szintén egy hasonló esetben néztem rá egy másik személy profiljára aki örömködött a Blm szobornak, ő is programozóként dolgozott.
Néhány nappal korábban egy barátom mutatott egy trash videóst akinek szintén pont az a szakmája.
stb. stb.
Tényleg mindenki az akar lenni vagy csak én futottam bele ilyen emberekbe?
#10 Te is elég rossz lehetsz, ha azt hiszed, hogy a papír tesz programozóvá, nem a tudás. Nyilván a valóságban nagyon nem így van:)
A kérdésre visszatérve felhívnám a figyelmet a videósra. Nyilván emberünk ha meg tudna élni abból, akkor gondolkodás nélkül azt csinálná, hiszen szereti annyira, hogy szabadidejét is rááldozza. Vagyis ebből következik, hogyha tehetné ő nem programozó lenne. Vagy pl én is most más szakmát tanulok, már megvan, hogy mi leszek ha meguntam a programozást, vagy jobban mondva nem a programozást, mert azzal nincs baj, hanem az ipar marhaságait, mert ugye abból van bőven, kezdve a harcoktól a businessel a "tegnapra kell"-ig hosszú a lista.
@12: nem tudom, melyik évjárathoz tartozol, de ha hozzám hasonló korű vagy, akkor biztosan mondanak neked valamit az alábbi nevek: Futre Crew, Triton, Majic12, Melon Design, Jeskola! Productions, Khefrens,...
Ezen csapatok egyes release-i képesek voltak átlépni még a hardveres korlátokat is - de szerinted nem programozók írták ezeket a kódokat?
Én azért korántsem botlok lépten-nyomon programozókba. Sőt... Pont az a tapasztalatom, hogy mihelyett megtudják, hogy miből is áll a szoftverfejlesztés, mindenki hanyatt-homlok menekül.
Egy informatikai-műszaki technikumban vagyok rendszergazda, így van némi rálátásom a képzésre. 30+ fős osztályok indulnak, amikből marad kb. 10 fő a technikusi évre, és átlagosan ebből évfolyamonként 1-2 megy egyetemre, meg 4-5 próbál a szakmán belül elhelyezkedni. Meg a környékbeli gimikből kb. 10-20 tanuló próbál ilyen irányban továbbtanulni. Ez pedig egy százezres városban abszolút nem sok, főleg, hogy a szándék és a felvételi még nem jelenti azt, hogy ténylegesen a szakmában fog elhelyezkedni.
Egyébként az igaz, hogy nagy nimbusza lett a szakmának, elsősorban a komoly fizetések miatt. Ami nyilván nem azt jelenti, hogy aki belekóstol, az garantáltan milliárdossá keresi magát, viszont a többség ebbe nem gondol bele. Annyit lát, hogy "há ameddig apám-anyám 8 órát ledolgoznak a szalag mellett havi százért, addig más meg félmilliót keres azzal, hogy csak ül a gép előtt". Aztán arra már nem gondol, hogy a gép előtt ülve valamit csinálni is kell azért, hogy az áhított fizut megkapja, abba pedig pláne nem gondol bele, hogy talán a képességei nem teszik alkalmassá ezen munkára. Keresett már meg engem 9 osztályt végzett egyén, hogy ő programozónak akarna tanulni, mert azzal gazdag lehet, és el sem fáradna, mint most betanított munkásként. Aztán amikor szembesítettem a fájó tényekkel, hogy azért egy érettségit illene letenni, ha már informatikai végzettséget szeretne, akkor egy világ dőlt össze benne. Amikor pedig sikerült vele megértetnem, hogy ott ám gondolkozni kell, meg problémát megoldani, menten el is ment a kedve tőle.
Egy fokkal magasabb szintet képviselt az a fiatalember, aki ugyan az érettségin már túl volt, de a hozzáállása és szorgalma kritikán aluli szinten állt. Persze, szerett játszani, így elgondolta, hogy ő játékfejlesztő lesz. Oké, ahhoz első körben le kéne tenni az érettségit, és felvételizni progmatra vagy szoftvermétrnökire. Decemberben felkeresett, hogy készítsem fel az emelt érettségire. Április volt, mire hajlandó volt önállóan elkezdeni programot írni. Persze, nem ment neki, de önmagában sokat elmond, hogy addig csak mechanikusan begépelte azt, amit mondtam, mert "nekem ez nem megy, inkább csináljuk meg közösen". Ha pedig azt mertem mondani, hogy azzal nem megyünk semmire, ha ő nem gondolkodik, sértésnek vette. Végül egész jó pontszámot elért az érettségin, meg is lepődtem, nem gondoltam, hogy ilyen hozzáállással 50% fölött fog teljesíteni. Persze, ez a felvételin annyit ért, mint halottnak a beöntés. Azóta letett a terveiről, mert ez neki túl unalmas és fárasztó.
Aki pedig bekerül valamilyen programozói képzésre, egyáltalán nem biztos, hogy attól érteni is fog hozzá. Sőt, bizonyos képzési formáknál nullához közeli tudással is lehet "papírt" szerezni. Ettől még nem fog tudni önmagától egy számológépet sem megírni, de Fb-ra büszkén kiírhatja, hogy ő biz programozó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!