Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mennyit ér a Szoftverfejlesztő...

Mennyit ér a Szoftverfejlesztő OKJ?

Figyelt kérdés
2020. nov. 2. 12:57
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

1 évesre mennék, az utolsó OKJ-re.

De tetszik is ez a világ. Lehet a két éves jobb lenne. Nem tudom.

2020. nov. 3. 12:02
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Melyik iskolába?

Amúgy 1 évesre ne menj.

Én arra mentem, amikor már 4 hónapja tanultam a programozást autodidakta, sajnos a Reiter-féle könyvből.

Az OKJ alatt végig autodidakta módon tanultam, a szoftverfejlesztés modul néha-néha-néha rávilágított egy-két hiányosságomra, annak utánanéztem jobban. A web modult letojtam, máig nem kedvencem amúgy a frontend.

De tragédia volt mindkettő.

A webes tanárnőn érezni lehetett, hogy maga se érti a JavaScriptet, PHP-t és csak egy sablonkódot mutatott be, az óra meg rohattunalmas volt. Persze vasárnap 8:30-tól 14:30-ig nem is tud valami izgalmas maradni. Vagy nehezen.

A szoftveres tanár utálta a C#-ot, de mégis azt tanította főleg és a Java-t szerette, mégis csak az elején volt egy kevés. Lassan haladtunk, alapvető dolgokra nem maradt idő... A végefelé pedig azt kezdtem érezni, én jobban értem a C#-ot, mint ő. Most nem akarok nagyképű lenni.

Ja amúgy összevissza haladt, valamit kétszer leadott, de a generikusat komplett kifelejtette, aztán hivatkozott rájuk, mintha lett volna már.

A modulzárók, intézményi vizsga és a "szakdolgozat" kilóra ment és nem az számított, hogy érted-e, minőségi kódot írsz-e, jól használod-e az OOP-t mondjuk a szakdolgozatnál, hanem hogy minél több funkció legyen..

Magyar változónevek stb.

Algoritmizálás alig volt....

Én szakdogámban hivatkozások végig a C# és a.NET dokumentációjából voltak, a felhasznált design patterneket saját szavaimmal írtam le: miért azt használtam és hogyan. Angol változónevek. Saját magam által tanult technológiák. Abstract osztályok, saját interface-k.

Erre leszólták a szakdogát a progi kevés funkciója miatt.

Akikkel együtt vizsgáztunk, az ő tanáruk jobb volt.

Ja, ő leadta, hogy Windows Forms projektből hogyan kell MySQL adatbázishoz csatlakozni, a miénk nem. Konzultációkon kellett pótolni vizsga előtt.

Összességében katasztrófa volt, nagyon rossz....

Miért nem mész a CodeCool-hoz vagy egyéb hosszabb bootcampre?

Üdv, Sikertelen

2020. nov. 3. 12:20
 13/21 A kérdező kommentje:

Igazad van sok dolgoban. A Reiter féle könyvek nekem is szárazak, unalmasak voltak. Kezdőknek elveszik a kedvét ettől a szakmától, ha valaki azzal kezdi.

Szerintem te rossz tanfolyamot választottál. Ha meg valaki nem szereti azt, amit tanít, akkor megette a fene az egészet. codeCool nekem drága. Ott olyan árak vannak amitől nemcsak a hajam áll égnek :D

2020. nov. 3. 12:40
 14/21 anonim ***** válasza:

De te is az egy éves Szoftverfejlsztő OKJ-t nézted ki, amit én csináltam! :)

A szoftver modul tanára nem az egészet utálta, csak a C#-ot és folyamatosan fkázta, már az elején, a Java-zas közben is. És szándékosan nem jól mutatta a nyelv naming convention-jeit stb. Holott taníthatta volna a Java-t végig. Na mindegy....

Akkor ELTE IK esti diákhitel 2 mellett, Óbudai esti, valamelyik vidéki levelezős vagy egy minimum 1 éves bootcamp. Ezt javaslom. De inkább a bootcamp.

2020. nov. 3. 12:46
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

A Reiter könyv biztosan jó annak, akinek sokadik nyelve lenne a C#.

De nem alkalmas arra, hogy autodidakta tanuljon belőle valaki.

Ettől függetlenül pár hónap munka mellett tanulás alatt eljutottam addig, hogy írtam class-okat, amik működtek, tele elvi hibával és csak a felét nem értettem.

Kezdőknek szólóbb anyagokkal azért messzebbre jutottam volna.

2020. nov. 3. 12:49
 16/21 A kérdező kommentje:

Hát igen a Reiter könyvek azoknak valóban jók, akiknek nem ez az első nyelvük. Aki mondjuk c++-ból tér át a c#-ra. Egyébként Reiter egy jó programozó, csak írni nem tud.

Én az egy évest azért választottam, mert ez az utolsó okj, és jó lenne ha egy év alatt le tudnám tenni. Hogy utána 3 hónap múlva találok állást, vagy 6 hónap, az már mindegy, csak legyen meg. Utána már a hiányosságokat lehet pótolni szépen.

2020. nov. 3. 13:00
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

6 hónap alatt se biztos találsz állást.

Én tanfolyam alatt találtam, majd kiderült, hogy 4 órában, otthonról egy 3-4 fős, 4 hónapos garázscég belső projektjét bízta rám az alapító ürge. Fizu, persze KATA-val kijött nettó 90 ezerre. Segíteni alig segített. Majd amikor otthagytam, akkor közölte, hogy igazából azért fizetett, hogy tanuljak, hálásnak kellett volna lennem.

Találtam másikat, szintén kicsi, de valamivel komolyabb cég partnerénél vagyok. Itt viszont egyszerre vagy 3 szakma feladatát látja el mindenki, mert a cég az it-n spórol és nem is működik semmi megfelelően. A fejlesztés csak minimális része, az is speckó, szutyok és elavult rendszeren. De legalább a vállalati kultúra is borzalmas.

Na innen most a COVID alatt augusztus eleje óta nem tudok szabadulni. Cserében hallom, hogy túljelentkezés van...

Ebben a szakmában mindenképp kell autodidakta tanulás is, de azért nem mindegy, hogy a suli is ad-e valamit legalább.

Tényleg nem javaslom az 1 éves OKJ-t.

Amúgy melyik suli?

A S-L?

2020. nov. 3. 13:16
 18/21 A kérdező kommentje:
Ruandert néztem ki.
2020. nov. 3. 13:23
 19/21 anonim ***** válasza:

Én a S-L-nál voltam.

De gondolom a rendszer hasonló, 1 év, vagy 2 hétköznap este, vagy minden második hétvégén mindkét nap.

Továbbra se javaslom, de te tudod.

2020. nov. 3. 13:34
 20/21 A kérdező kommentje:
Sokat tanulok mellé. Meg utánna is tervezem. Most inkább a szakma kell, a papír amit ad. Frontendes szeretnék lenni amúgy. Egy napon
2020. nov. 3. 13:36
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!