Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Arduino - MicroController,...

BTzone509 kérdése:

Arduino - MicroController, Sensor, Wireless Network?

Figyelt kérdés

Sziasztok

Harmadeves software mernok vagyok. Uj vagyok az arduinohoz, de hobbi szinten szeretnek epiteni egy mobil applikaciot amerikai footballra. A celom az, hogy egy vezeteknelkuli szenzor halozattal dolgozzak amelyek a sisakra mert G-ero hatast merik fel harom tengelyes gyorsulasmerovel ami kb 200-400g-ig szenzitivek. Mivel az lenne a lenyeg, hogy minnel kissebb legyen a szerkezet es a palyan a vezeteknelkuli jelnek jo lefedettsege legyen erre a kombora gondoltam. Mukodhet?

H3LIS331DL-Accelerometer

[link]

Adafruit- Trinket

[link]

NRF24L01 Transceiver

[link]

#Arduino #Adafruit
2020. aug. 19. 16:05
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
A tápellást mivel gondoltad negoldani? Méretnél súlynál az számít a legtöbbet.
2020. aug. 19. 16:10
 2/15 A kérdező kommentje:
Meg nem gondolkoztam rajta de szerintem egy 3.7V Polymer Lithium Battery lesz. De ez is maximum 3 centi..
2020. aug. 19. 16:19
 3/15 BeefEater ***** válasza:
100%

A LiPoly akku védelmét jól gondold át - nem akarod, hogy egy fejsérülés után még ki is gyulladjon.

Az nem jobb megoldás, hogy memóriába logolsz és meccs után töltöd le az adatokat? Akkor nem kell a rádiós egység (kisebb súly és fogyasztás) és talán biztonságosabb kémiát használhatsz az akkuhoz.

2020. aug. 19. 17:46
 4/15 anonim ***** válasza:
50%

"Harmadeves software mernok vagyok."

És mégis hol? Mert Magyarországon nincs olyan szak, hogy szoftvermérnök.

2020. aug. 19. 18:07
 5/15 anonim ***** válasza:
Ha valóban ilyen feladatot akarsz csinálni, hogy a sisakra akarod erősíteni, akkor fejeltsd el az Arduino-t. Felesleges. Elég a mikroprocesszor belőle. Más nem kell. ;). És lám-lám. Máris kisebb lett.
2020. aug. 19. 18:08
 6/15 anonim ***** válasza:
Plusz, ha még mindet hozzárakod, amit linkeltél. Túl nagy lesz. Nem lehet normálisan sisakra felépíteni. Ennek nagyon picikének kell lennie. :). Szeritem szedj le egy progit és kell ezt tervezni magadnak az áramkört.
2020. aug. 19. 18:10
 7/15 anonim ***** válasza:
0%

Ehhez az accelerometer jó, az NRF 2401 jó, de az ADAFRUIT pro totál fölösleges.

A jobb megoldás ehhez egy kopár ATMega 168, netán, ha nem akarsz nyákkal zsibbadni, sz.pni, akkor meg egy arduino nano, vagy mini pro. A tápfesz 3V3 legyen, a LiPo lehet inkább NiFe, ha számít a biztonság. Fogyasztás úgy sem lesz.

A sisakban elég a szenzort elhelyezni és IIC busszal kivezetékelni a derékövön, kerekített sarkú fémdobozban elhelyezett feldolgozó és transmitter egységig.

De ha ügyes vagy, megvalósítható az egész sisakba építve is, NiFe táp-forrással. Ha én csinálnám, pár deka lenne csak, kb. 40-55 gramm, vagy még ennyi sem.

2020. aug. 19. 18:34
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
A 7-esre nem kell hallgatnod. Egy alkoholista kamu ember. Szerinte a highschool főiskolát jelent. A College meg Kollégium. :D. Privát üzenetben mindenkivel ocsmánykodik. A szavahihetősége nulla.
2020. aug. 19. 18:45
 9/15 anonim ***** válasza:

Először is jó lenne, ha pontosítanád a feladatot. Egy sisakról lenne szó vagy a csapat minden tagjának sisakjára szeretnél felszerelni érzékelőt? Ha az utóbbi, akkor sem beszélhetünk szenzorhálózatról, hiszen egymástól független szenzorok jeleit szeretnéd csak begyűjteni. Mi a cél? Szeretnél rögzíteni minden erőhatást vagy csak egy bizonyos küszöböt túllépő erőhatás esetén szeretnél riasztást? Mindenképpen real-time kell monitorozni az erőket vagy elég csak utólag kiértékelni?

Ami a gyorsulásmérőt illeti, lehet jó is, de mindenképpen tesztelni kéne valós körülmények között. Biztosan szükség van 400g-s mérési tartományra? Nekem ez nagyon soknak tűnik, de laikus vagyok, lehet, hogy tényleg éri ilyen gyorsulás a focistákat - még egy ok, hogy miért csak fotelből kerüljek kapcsolatba az amerikai focival :)

Abban viszont biztos lehetsz, hogy egyetlen vevővel az NRF24L01 bőven nem lesz üzembiztos a pályán, főleg, ha egyszerre 10+ szenzoregység próbál adatokat küldeni.

A mobiltelefonos alkalmazást végképp nem értem. A rádiójelek fogadására mindenképpen szükség van egy eszközre, egyszerűbb lenne azon megjeleníteni az adatokat. Persze lehet továbbítani mobilra, csak nem biztos, hogy érdemes.

2020. aug. 19. 20:26
 10/15 A kérdező kommentje:

Harmas: elo adatot szeretnek nezni ezert is lenne idealis az alap otlet, de ha nem lesz mas megoldas marad az. Tapellatast meg egyaltalan nem kerestem.

Negyes: Raw forditas Software Engineer - Stafforshire University.

Otos-Hatos: Igen ez a legnagyobb baj, hogy igy osszvissz tenyleg nagy lenne.. es lehet az marad.

Hetes-Nyolcas: Koszi.

De akkor megvalosithato, Master-Slave kapcsolatra gondoltam amugy. A szenzorokkal szerelt arduino "senderek/slavek" ha atlepnek egy low-pass filtert vagy trashholdot elkuldik az x y z adatokat a "receivernek/master" es ezek feldolgozasra kerulnek. Koszonom a valaszokat.

2020. aug. 19. 20:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!