Arduino - MicroController, Sensor, Wireless Network?
Sziasztok
Harmadeves software mernok vagyok. Uj vagyok az arduinohoz, de hobbi szinten szeretnek epiteni egy mobil applikaciot amerikai footballra. A celom az, hogy egy vezeteknelkuli szenzor halozattal dolgozzak amelyek a sisakra mert G-ero hatast merik fel harom tengelyes gyorsulasmerovel ami kb 200-400g-ig szenzitivek. Mivel az lenne a lenyeg, hogy minnel kissebb legyen a szerkezet es a palyan a vezeteknelkuli jelnek jo lefedettsege legyen erre a kombora gondoltam. Mukodhet?
H3LIS331DL-Accelerometer
Adafruit- Trinket
NRF24L01 Transceiver
A LiPoly akku védelmét jól gondold át - nem akarod, hogy egy fejsérülés után még ki is gyulladjon.
Az nem jobb megoldás, hogy memóriába logolsz és meccs után töltöd le az adatokat? Akkor nem kell a rádiós egység (kisebb súly és fogyasztás) és talán biztonságosabb kémiát használhatsz az akkuhoz.
"Harmadeves software mernok vagyok."
És mégis hol? Mert Magyarországon nincs olyan szak, hogy szoftvermérnök.
Ehhez az accelerometer jó, az NRF 2401 jó, de az ADAFRUIT pro totál fölösleges.
A jobb megoldás ehhez egy kopár ATMega 168, netán, ha nem akarsz nyákkal zsibbadni, sz.pni, akkor meg egy arduino nano, vagy mini pro. A tápfesz 3V3 legyen, a LiPo lehet inkább NiFe, ha számít a biztonság. Fogyasztás úgy sem lesz.
A sisakban elég a szenzort elhelyezni és IIC busszal kivezetékelni a derékövön, kerekített sarkú fémdobozban elhelyezett feldolgozó és transmitter egységig.
De ha ügyes vagy, megvalósítható az egész sisakba építve is, NiFe táp-forrással. Ha én csinálnám, pár deka lenne csak, kb. 40-55 gramm, vagy még ennyi sem.
Először is jó lenne, ha pontosítanád a feladatot. Egy sisakról lenne szó vagy a csapat minden tagjának sisakjára szeretnél felszerelni érzékelőt? Ha az utóbbi, akkor sem beszélhetünk szenzorhálózatról, hiszen egymástól független szenzorok jeleit szeretnéd csak begyűjteni. Mi a cél? Szeretnél rögzíteni minden erőhatást vagy csak egy bizonyos küszöböt túllépő erőhatás esetén szeretnél riasztást? Mindenképpen real-time kell monitorozni az erőket vagy elég csak utólag kiértékelni?
Ami a gyorsulásmérőt illeti, lehet jó is, de mindenképpen tesztelni kéne valós körülmények között. Biztosan szükség van 400g-s mérési tartományra? Nekem ez nagyon soknak tűnik, de laikus vagyok, lehet, hogy tényleg éri ilyen gyorsulás a focistákat - még egy ok, hogy miért csak fotelből kerüljek kapcsolatba az amerikai focival :)
Abban viszont biztos lehetsz, hogy egyetlen vevővel az NRF24L01 bőven nem lesz üzembiztos a pályán, főleg, ha egyszerre 10+ szenzoregység próbál adatokat küldeni.
A mobiltelefonos alkalmazást végképp nem értem. A rádiójelek fogadására mindenképpen szükség van egy eszközre, egyszerűbb lenne azon megjeleníteni az adatokat. Persze lehet továbbítani mobilra, csak nem biztos, hogy érdemes.
Harmas: elo adatot szeretnek nezni ezert is lenne idealis az alap otlet, de ha nem lesz mas megoldas marad az. Tapellatast meg egyaltalan nem kerestem.
Negyes: Raw forditas Software Engineer - Stafforshire University.
Otos-Hatos: Igen ez a legnagyobb baj, hogy igy osszvissz tenyleg nagy lenne.. es lehet az marad.
Hetes-Nyolcas: Koszi.
De akkor megvalosithato, Master-Slave kapcsolatra gondoltam amugy. A szenzorokkal szerelt arduino "senderek/slavek" ha atlepnek egy low-pass filtert vagy trashholdot elkuldik az x y z adatokat a "receivernek/master" es ezek feldolgozasra kerulnek. Koszonom a valaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!