Létezik androidra .NET keretrendszer?
Bocsi, de szerintem nagyon kevered a futtató környezet, fejlesztőkörnyezet, és programozási nyelv fogalmakat.
A Visual Basic egy programozási nyelv. Nem feltétlenül kötődik a .NET-hez, bár az újabb verziói már szinte kivétel nélkül arra épülnek.
A .NET egy futtató környezet, tulajdonképpen egy köztes "lépcső" az elkészített szoftver, és az oprendszer között. Ilyenkor a program nem közvetlenül (natívan) fut, hanem szüksége van a .NET környezetre is, hiszen rengeteg műveletben támaszkodik az abban megírt kódokra. Sokban hasonlít a Java-ra, csak a .NET esetén - közérthetően mondva - közvetlenebb módon fut a kód. (Java esetén az egész binárist újra kell értelmezni.)
Az operációs rendszer meg szerintem nem szorul magyarázatra, az a rendszer, ami működteti a számítógépet, kezeli a hardverét, és biztosítja, hogy a felhasználó tudja azt használni.
A .NET mint írtam, egy futtató környezet, vagy kicsit pongyolábban: keretrendszer. Elsődleges célja az volt, hogy átvállaljon bizonyos rendszerközeli, és problémás feladatokat a programozótól. Mondjuk pl. a memóriakezelést. Hogy ne kelljen azzal foglalkoznia a fejlesztőnek, hogy vajon minden lefoglalt memóriaterületet felszabadított-e. Csakhogy erre Androidnál eleve nincs is szükség, hiszen ott maga a rendszer ellátja ezt a funkciót is. Teljesen felesleges lenne még egy réteget felhúzni rá, ami ugyanazt csinálja, mint a natív rendszer.
Ráadásul a .NET nagyban kötődik az x86/x64 architektúrához, és az asztali PC-khez. Nehéz lenne jól hozzáidomítani az Androidhoz, és ez is csak kompromisszumokkal menne.
De!
Léteznek egyéb IDE-k, amivel Androidra tudsz fejleszteni. Hogy mást ne mondjak: Android Studio. Igaz, nem tartom a legbarátságosabb környezeteknek, és a Visual Basic sem tetszene neki, de lehet ott is "formokat", meg egyebeket grafikusan létrehozni.
További lehetőség pl. a Flash Builder. Ez JavaScript alapú (pontosabban ActionScript), és szerintem egy kifejezetten barátságos környezet. De sajnos nem ingyenes.
Vagy ha a Pascallal jó viszonyt ápolsz, akkor ott a Delphi. Ez sem ingyenes, de talán ez hasonlít legjobban a Visual Studiora.
Xamarin létezik, amivel lehet fejleszteni Androidra, sőt, Androidra és IOS-re egyszerre is.
C#-ba. A Visual Basicet most hirtelen nem tudom.
Viszont ha a .NET-et ismered, érdemes lehet ennek utánanézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!