A JavaScriptet "csak weboldal készítéshez lehet használni vagy hogyan tovább?
Elkezdtem tanulni. Tutorial videók, stb. Nagyjából kezdem érteni, hogy mik a ciklusok, a tömbök, stb.
Most ott vagyok, hogy ok, csináljunk egy programot.
De hol? Ez weboldalakhoz jó csak? Vagy tudok önálló programot is készíteni? Milyen programot csináljak? Milyen weboldalt?
A Javascript kezdetben, a weboldalak böngészőben futó, kliensoldali nyelve volt és ott vált meghatározóvá.
Majd sok évnyi próbálkozás után 2009-ben a nodeJS megjelenésével a Javascript "kitört" a kliensoldalról és megjelent a szerveren is, a nyelv fejlődésével pedig betette a lábát az asztali (például az Electron keretrendszerrel) és mobilkörnyezetbe (például a React Native keretrendszerrel) is.
Értem, tehát a "sima" JS weboldalakra van, (HTML és CSS mellé mondjuk), a nodeJS meg akár asztali, mobil alkalmazásokra is?
Igazából Java-t akartam tanulni először, de ez a kezdő tutorial videósorozat JS-el kezdte.
Érdemesebb lenne Java-t tanulnom? És majd utána áttérni a webprogramozásra mondjuk? Igazából nekem nincs ellenemre egyik sem, már amit eddig tudok róluk.
"tehát a "sima" JS weboldalakra van, (HTML és CSS mellé mondjuk), a nodeJS meg akár asztali, mobil alkalmazásokra is?"
Inkább úgy mondanám, hogy mind a kettő Javascript csak a "böngészős" Javascript ki van egészítve a böngésző kezeléséhez szükséges programozói felületekkel (API) - DOM (ezzel "járhatod be" a HTML-struktúrát, kereshetsz meg vele bizonyos elemeket, cserélheted ki őket, rakhatsz beléjük újat, stb...), Canvas, Web Audio, WebGL, WebRTC, stb... [ [link] ] - a nodeJS meg a szerveroldali modulokkal - dns, fs, http/https (ezek a modulok csinálnak webszervert), net, os, tls, stb... [ [link] ].
Az Electron, a React-Native, stb... - meg 3. féltől származó (szóval a Javascript fejlesztőitől, a böngészőgyártóktól és a nodeJS készítőitől független), az fentiekre épülő dolgok.
Bárhol használható, ahol van JavaScript értelmező. (A JS ugyanis egy úgynevezett értelmezett nyelv, azaz pl. a C-vel és a Pascallal szemben itt nem egy futtatható .exe fájl keletkezik, hanem magát a forráskódot futtatod, amit futtatáskor a JavaScript értelmező sorról sorra értelmez, és "adagol be" a processzornak.)
Jellemzően weboldalakba ágyazott szkriptecskéket szoktak JavaScriptben írni. (Scriptecske... oké, van olyan weboldal, amiben akkora JavaScript kód van, mint a Empire State Building...)
De pl. a Windows is tartalmaz egy Windows Scripting Host nevű JavaScript- és VBScript-értelmezőt, amivel még a rendszer objektumaihoz is hozzá lehet férni. Mondjuk komolyabb alkalmazást nem ebben akarnék írni, de elvileg annak sem lenne akadálya. De inkább kisebb adatfeldolgozó, illetve automatizálási feladatokra szokták használni. Pl. én anno írtam egy szkriptet, ami ellenőrizte, hogy a felhasználó csak az engedélyezett alkalmazásokat indította-e el, és ha mást is elindított, akkor azt bezárta.
Hogy milyen programot csinálj? Legyél kreatív. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!