Programozónak mennyire kell érteni a matekhoz?
Hali!
Azon gondolkodom, hogy belevetem magam a programozás világába.
Lehet hülye kérdés, de oda kell a matek? XD
Mit értesz "matek" alatt? Mert az 1+1 is matek, meg a parciális integrálás is.
Az egy régről jövő mítosz, hogy abból lesz jó programozó, aki Bolyai Jánost megszégyenítő módon ért a matekhoz. Ez butaság. Ez abból az időszakból ered, amikor a számítástechnikát (különösen a programozást) sok helyen a matematika tantárgyon belül próbálták elhelyezni. Igen, a '80-as években ez volt a jellemző. ( Csak érdekességként: [link] ez például egy programozási feladatgyűjtemény, a címe ellenére. :D )
Aztán persze már akkoriban is élesen elhatárolódott a matematika és informatika, jellemzően kicsi volt az átfedés azok között, akik jól tudtak programozni, és azok között, akik igazán jók voltak matekból.
Az igazság az, hogy a programozáshot elemi matematikai ismeretek kellenek, a boole-algebra alapjaival nem árt, ha tisztában van az ember (jah, matekból ezt is mindig el szokták sumákolni), meg józan ész, logikus gondolkodás, és egy jókora adat elemző, elvonatkoztató, és algoritmizáló képesség.
Tökre irreleváns, hogy te most meg tudsz-e oldani a komplex számok halmazán egy másodfokú egyenletet, vagy sem.
Attól függ, hogy mivel akarsz foglalkozni és milyen szinten.
A nagy tech cégeknél pl. jellemzően elég erős gráfelmélet, számelmélet kell már az interjúkon is, akkor is, ha nem közvetlenül matekhoz kapcsolódó pozícióra jelentkezel.
Ha meg kifejezetten matekkal kapcsolatos területtel foglalkozol (kriptográfia, képfeldolgozás, jelfeldolgozás, modellezés stb.), akkor nyilván szintén.
Köszi a válaszokat!
Itthon önszorgalomból kezdenék, de szeptembertől egyetemre is megyek, ha minden jól megy.
A matekot pedig nem azért kérdeztem, mert ne menne, tanultam is felsőoktatásban, csak azért, mert nem annyira érdekel és nem tudom, hogy üljek-e neki azt is nézegetni még.
Nyilván a matek nagyban hozzájárul a programozási gondolkozáshoz. Itt a matek az algoritmikus gondolkozást segíti elő, és nem matematikusok képzése a cél. Ha nagyon jó logikai érzéked van akkor nincs szükség matekra. Bár nem véletlenül van matek egyetemeken,mert ezzel lehet igazán fejlődni.
Ha egyetemre akarsz menni, akkor kezdj el hamar rágyúrni matek-infora mert első félévben nagy a szórás:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!