Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Egy olyan személy aki nem...

Egy olyan személy aki nem játszik, nem használ Windows specifikus programokat, annak miért nem jó bármelyik pofásabb GNU/Linux disztribúció?

Figyelt kérdés
Persze nem veszi és soha nem is vette meg se az operációs rendszert (XP/7/8/8.1/10),se a rajta futtatott fizetős programot.

2017. okt. 17. 09:28
1 2 3 4
 11/38 tabaki ***** válasza:

#SimkoL:

Szerintem ez nem vág teljesen a témába. A Delphi vélhetőleg éppen hogy erősen Windows-specifikus szoftver, alkalmasint ezért is okozott akkora problémát a linuxra való átsikerítése. A Kylix kudarcának ettől függetlenül inkább piaci oka lehetett, a kis létszámú, ingyenes megoldásokhoz szokott, és inkább a C/C++ felé orientálódott linux-tábor kevés volt arra, hogy a próbálkozás kiforrja magát. A kezdettől mindkét rendszerre párhuzamosan fejlesztett utánzat, a Free Pascal/Lazarus viszont megmutatta, hogy elvi lehetetlenség nincs a sokféle disztrón is működő fejlesztőkörnyezet létrehozásában -- a két nyelv hatékonyságának összevetését most bölcsen tegyük félre, mint végképp ide nem tartozó dolgot. Egyébként meg számtalan egyéb nyelv és fejlesztőkörnyezet vígan fut mindkét rendszeren. A Borland valamit nem jól csinált, esetleg csak rosszkor próbálkozott egy egyébként jó elképzeléssel.

De mindez tulajdonképpen egy fölösleges vargabetű volt, a kérdésben körülírt illető „nem használ Windows-specifikus programokat”, tehát a céljainak megfelelnének a linuxos alkalmazások is. Az én a munkahelyemen Windows 10 van, ezért tucatszámra használok kétéltű szoftvereket. Ezek mindkét rendszeren ugyanolyan jól teljesítenek, és innentől fogva egyrészt nem tudok ésszerű választ adni a kérdésre, másrészt nem értem, hogy #7 miről beszél. Még sohasem tapasztaltam, hogy ugyanaz a program másképpen működne linuxon, mint Windowsban. Ennek megfelelően nemhogy órákig keresgélnék, „hogy rájöjjek, Linuxon az hogy működik”, hanem természetes napi rutin, hogy Windowsban kezdek megírni egy szöveget, otthon linuxban megformázom, aztán másnap megint Windowsból kinyomtatom, vagy linuxban összerakok egy animációt, és a munkahelyem erős gépén lerenderelem, stb.

2017. okt. 17. 23:35
 12/38 anonim ***** válasza:
50%

#11: Itt gondolom arra gondolt a Kylix-al, hogy a diszrók

eléggé el tudnak menni egymással. Én is dolgoztam Kylix-al,

már kipróbálás szintjén, és még a "támogatott" RedHat is

okozott meglepetéseket, mert pl a gombok nem akartak meg-

jelenni és hasonló dolgok.

A különbséget azért nem tapasztalod, mint user, mert nem

kell értened a motorhoz. Sőt, a fejlesztőkörnyezetek nagy-

része ugyanaz, pl egy println vagy scanf ugyanúgy létezik

mindkét rendszerben, és még paraméterezni is ugyanúgy kell.

Viszont ha mélyebbre kell ásni, pl egy soros porton kell

kommunikálni, akkor más a csatolási pont, mások az rend-

szerszintű parancsok, teljesen máshogy kell pl beállítani

egy com port sebességét a két rendszer alatt. Persze mire

az userhez kerül a dolog, addigra a GUI akár ugyanaz is

lehet, de mélyebben teljesen más. Nem feltétlen rosszabb,

nem feltétlen nehezebb, de hogy homlokegyenesen más, az

biztos.

De ezzel nagyon eltértünk az eredeti témától :)

A lényeg, hogy össze lehet hozni a két rendszert, nálam

pl virtuális gépekben futnak windows és linux, egymással

kommunikálnak, fejlesztek mindkettőre. Linuxxal addig él

jól az ember, amíg nem kell bármit beállítani. Mert akkor

elő kell kapni a jó öreg konzolt, és el kell kezdeni gé-

pelni, ami nagyon sok embernek nem tetszene.

2017. okt. 18. 01:43
 13/38 anonim ***** válasza:
61%

Használ még valaki egyáltalán Windows-t?

Nálam anno a win8 annyira kiverte a biztit hogy azóta csakis Linuxon vagyok. A win10-et is feltettem párszor virtuálba hogy megkukkantsam de ez még annál is lesújtóbb.

Szóval azon csodálkozom hogy egyáltalán még szóba hozzák a Microsoft operációs rendszerét a mai világban.

2017. okt. 18. 01:59
 14/38 anonim ***** válasza:
100%

#13: " Használ még valaki egyáltalán Windows-t?"

Ja, kábé az emberiség kétharmada. Millió olyan dolog van, amiknek nincs sem Linuxos, sem Maces alternatívája. 3D modellezés, zene, játékok- össze sem lehet hasonlítani a Windows szoftverkínálatát a vetélytársaival.

32 éve foglalkozom számítógépekkel, ebből élek, és ki merem jelenteni, hogy soha nem volt még ilyen jó operációs rendszer a gépeimen, mint a Windows 10. Két éve bedugtam a pendrive-ot, 20 perc alatt feltelepült a gépemre, és azóta egyetlen hiba nélkül, tökéletesen működik. Stabil, gyors, azt teszi, amit akarok, felismer és telepít minden szoftvert-hardvert gond nélkül. Nekem ennyi az elvárásom egy operációs rendszertől: hogy ne is vegyem észre.

2017. okt. 18. 08:26
 15/38 Alain Delon ***** válasza:
100%
Mert pl. nem is hallottak róla. Volt olyan, hogy valakinek elkezdtem mondani a Linuxot, és azzal kérdezett vissza, hogy "Linux Windows?". Egyszerűen bele van égve sokak fejébe, hogy oprendszer=Windows. Ugyanakkor mikor az öcsén gépet vett, én openSUSE-t raktam rá neki, mivel nekem is ez van és ezt ismerem elég alaposan. Kb. két év után tegnap tettem rá neki egy frissebb verziót (azóta nem is volt frissítve rajta semmi), mert mondta, hogy már gondok vannak vele. Meglepetésemre, valamilyen játékok voltak rá telepítve, de nekem gőzöm nincs róla, hogy csinálták a barátnőjével. Kérdeztem és azt mondta, hogy még játszani is tudtak vele.
2017. okt. 18. 08:40
 16/38 Alain Delon ***** válasza:
100%
Meg azért valljuk be, mennyivel izgalmasabb egy feltört Windowson feltört programokat használni. Az ember agy mini bűnözőként élheti az életét. Legálisan hozzájutni dolgokhoz nem olyan izgi.
2017. okt. 18. 08:57
 17/38 anonim ***** válasza:

#16: Sajnos el kell keserítselek. Minden gépemen legális

a windows, az office, a fejlesztői környezetek, de még a

vmware is. Szerintem van olyan program, aminek a fejlesz-

téséért igenis megérdemlik a pénzt a fejlesztők, de annál

több a haszontalan, drága, mitsemérő program. Akár win,

akár linux tekintetében.

2017. okt. 18. 09:13
 18/38 anonim ***** válasza:

"#11: Itt gondolom arra gondolt a Kylix-al, hogy a diszrók

eléggé el tudnak menni egymással. Én is dolgoztam Kylix-al,

már kipróbálás szintjén, és még a "támogatott" RedHat is

okozott meglepetéseket, mert pl a gombok nem akartak meg-

jelenni és hasonló dolgok."

Egy dolgot fontos kiemelni: A különböző disztrók különböző operációs rendszerek. A Windows nagyjából egy vonal, ahogy minden egyes Linux disztró külön-külön. Hiába épülnek egymásra (a legtöbb), és hiába nagyon hasonló a kernel (kevés használja a nyers vanilla kernelt), mindegyik kicsit másképp old meg dolgokat. Megteheti, mert önálló oprendszer.

2017. okt. 18. 09:23
 19/38 anonim ***** válasza:

Újra egy felesleges vita:

1.: Nem mindegy ki mit használ?

Azért használnak sokat win-t mert azt nyomják mindenhol, tehát sokkal nagyobb a támogatottsága mint a linuxnak. Egy windows-t még az is fel tud telepíteni és használni aki soha nem látott még számítógépet. Ráadásul egy átlagos számtechbolt szervizében 99% hogy win-t fognak neked telepíteni, tehát azt fogod használni

2.: Szoftverek

Azért a szoftver ellátottsággal elég nehéz vitázni a linux javára. Főleg ha valaki mondjuk grafikus (pl.: Adobe), vagy bármi speciálisabb téren dolgozik. Azért rengeteg szoftvert mégsem lehet csak úgy linux-on használni. És akkor még nem is beszéltünk a játékokról.

3.: Ott a windows emulátor

Miért használjon bárki olyan rendszert amihez külön emulátorra van szükség, hogy a kedvenc szoftvereit használni tudja?

4.: Én a mai napig windows 7-et használok. Számomra az a legstabilabb legkompatibilisebb az én igényeimhez. (pl.: Adobe szoftverek, speciális nyomtatók driverei, akár némi játék is)

5.: Azt meg elég álszentség lenne kijelenteni, hogy mi drága és mi ingyenes, mivel ha mindenki őszintén magába néz, egy átlagos felhasználó, hány szoftvert vett meg hivatalosan pénzért és mennyit töltött le illegálisan?

2017. okt. 18. 09:35
 20/38 anonim ***** válasza:

Bocs, de elég vicces, hogy pont arra válaszoltam az előbb, amit a kérdező kizárt a kédrésével: "nem játszik, nem használ Windows specifikus programokat"

Na mindegy a vita olvasása közben nem összpontosítottam a kérdésre :)

2017. okt. 18. 09:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!