Manjaro Linux milyen háttérrel rendelkezik?
Arch alapú disztrót keresek, de nem tudom milyen programháttérrel rendelkeznek.
Arch-ot szeretnék, de sajnos béna vagyok hozzá és nem tudom egyedül fölrakni:( Ezért kerestem pár olyan rendszert ami Arch alapokon is nyugszik, de Grafikus a telepítése.
Meglepődtem, mikor láttam a distrowatch-on, hogy elég méltóságos helyet tölt be az egyik, az említett Manjaro, a TOP 7. helyen.
Tehát az érdekelne, hogy mennyi, és milyen programokra számíthatok egy Arch alapú rendszer esetén?
Debianos programok mennyiségét szeretném látni magam előtt, olyan rendszereket keresek, amiket bátran ajánlhatok átlag felhasználóknak és a használatuk folyamán NEM szorulnak folyton segítségre.
Természetesen most ARCH kategóriában, hisz Debian, Ubuntu, Redhat... rendszereket már próbáltam.
Ha vannak tapasztalatok, akkor a
- Netrunner is érdekelne. (Elvileg Kubuntu, Debian, Manjaro alapú, de nem tudom, hogy ez mit takar)
- Antergos i686 - és elvileg csak GNOME keretrendszerű.
Szerintetek ez mennyire futna egy régi gépen?
Pentium 4 - 3Ghz HT- proci, 1 GB ram és integrált VGA. (Red Hat Gnome az szinte folyton ki crashelt, de Red Hat-al nincs sok jó tapasztalatom gépigény tekintetében.)
Előre is köszönöm az értelmes, érdemleges válaszokat, amik a KÉRDÉSEIMRE irányulnak és nem mellébeszélések.:)
Lehetőségem nyílik egy Laptop telepítésére is.
Intel(R) Pentium M 1,73Ghz-es proci és 1GB rammal rendelkezik. Linux Mint Xfce jó választás lenne?
Lxde nem szimpi illetve a Linux Mintet összeszedettebbnek vélem mint az Ubuntu kis tesóit. Mintha nem is foglalkoznának Xubuntuval és társaival.
SWAP partícióról tud valaki valamit?
Sok mindent olvastam. én a RAM 1,5x-ét szoktam beállítanni SWAP-nak, de olvastam olyat is, hogy régebben a dupláját alkalmazták.
Komolyabb mennyiségű ram esetén olyat is olvastam, hogy csak akkor tesznek be swapot, ha szükséges a felhasználó számára.
(Enélkül állítólag nem lehet Hibernált állapotba tenni a gépet.)
DVD-ből csak újraírhatót használj ilyesmikre vagy pendriveot.
Hát a fork disztrókkal az a helyzet , hogy ismerősi körben sem ajánlottam senkinek egyiket se , a kényelem miatt mégis feltették , ennek 2 végeredménye lett: a gyakoribb, az anyázás az ilyen olyan bugok miatt , a másik pedig (a ritkább) pedig az elégedettség.
Ha a Manjaro még mindig tetszik akkor Arch , ha Ubiék és a MInt tetszik akkor Debian , ezekhez valóban több tudás kell , de nem is fognak a bugoktól hemzsegni.
Köszönöm:)) Egyenlőre maradok ezeknél az egyszerűeknél.
Normál felhasználás esetén nem igazán futottam komolyabb hibákba.
Debian is érdekelne, Arch előtt mindenképp ő lesz meg, Deb környezet már ismerős.
Manjarot még nem próbáltam sajnos. Mára terveztem, de kifutottam az időből.
Átlag felhasználóknak nem igazán mernék Debiant-adni, mert nem hinném, hogy túlságosan is értékelnék.
Magamnak pedig ha tehetem és végre lesz hozzá tapasztalatom, akkor Arch-ot szeretnék.
Arch telepítéssel sehova nem jutottam. Anno még egy telepítő scriptet is próbáltam és úgy olyan volt szinte, mint egy Ubuntu szerver telepítés, csak igen meg nem között kellett kb választgatnom, de még úgy se jött össze xD
Ahogy észrevettem nincs semmiféle segédlet sem, egyedül a partíciók rendezése volt ami ment és tetszett is.
A többi ilyen mountolás és egyebek... Akkor hallottam róluk először és sajnos azóta se nagyon találkoztam ilyen dolgokkal.
Mindenesetre az időmet jól elemészti ez az egész, de nem bánom:D
Arch telepítéstől nem kell annyira félni :D
Van egy trükkös módszer, amit én mindig használok, mégpedig a "telepítés meglévő Linux alól".
Remélem a terminál használatával nagyjából tisztában vagy, ha nem, akkor kérdezz nyugodtan.
Itt egy link, hogy hogyan kell megcsinálni egy ilyen telepítést:
Az alap rendszernek (base) a telepítése le van scriptelve, a pacstrap segítségével egy paranccsal megvan. Utána chroot-olni kell a telepített rendszerbe (ilyenkor gyökérkönyvtárat váltasz terminálból és olyan, mintha lenne egy terminálod a másik rendszerben) és fel kell konfigurálni.
Azért mondom, hogy egyszerűbb ezzel a chroot módszerrel, mert az egy terminál ablakon kívül, amelyik az új Arch rendszeredre "nyílik", szabadon garázdálkodhatsz a host rendszerben, pl. olvashatod telepítés közben az Arch Wiki-t és használhatod a host internet-hozzáférését a chrootban, ez két olyan dolog, ami nélkül nagyon macerás rendszert telepíteni :D
Aztán még valami a wine-nal kapcsolatban:
Van egy wine frontend, amit úgy hívnak, PlayOnLinux. Ha jót akarsz magadnak, ezt használd :D Ez kiválasztja az adott játékhoz legjobb Wine verziót, lefuttatja a megfelelő winetricks scripteket és simán automatizáltan végignavigál a telepítéseken és nem kell kínlódni vele.
Nekem Diablo II, League of Legends pl erőlködés nélkül felmegy. Persze néha itt is kell hackerkedni, hogy működjön, de sokkal egyszerűbb, mint wine-on szórakozni.
És csomó játék motorját megírták már natívan Linuxra is, azoknál ha megvan, vagy megszerezhető az eredeti játék, akkor natívan futtathatod wine nélkül. Pl. HOMM3-hoz pont van ilyen, íme: [link]
De van pl. Thief-szerű open source lopakodós játék, kint van a Doom3 motorja is natívan, vagy egyik nagy kedvencem az OpenXCOM a régi XCOM/UFO átírt motorja, szóval csomó minden.
Azta, ezek érdekes infók:D Köszönöm szépen:D
Sajnos vannak egyéb hiányosságaim is amiket csak most tanulok. Partícionálni is tudni kell... Hát ezt is csak most tanulgatom. Kb minden nap jön valami kis új dolog ami nélkül valójában nem is lehetne élni. xd
Partíciókban jártas valaki?
Több rendszer esetén elég 1 SWAP partíció a vinyó elejére?
Tehát lenne 2 vagy 3 linux a vinyón, de mind a 3 ugyan azt a SWAP-et használja.
Ez egy működik? Vagy hülyeség? Mert belegondolva, logikusnak tűnik.
SWAP csak ideiglenes tároló, tehát leállításkor szinte biztos, hogy üres.
A kérdés, hogy telepítéskor meglehet-e adni létező és működő Swap partíciót az éppen készülőben lévő rendszernek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!