Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Őszintén, van értelme a Linuxnak?

Őszintén, van értelme a Linuxnak?

Figyelt kérdés

Kipróbáltam többféle bonyolultságú Linux-disztribúciót (Ubuntu, Arch, Gentoo) és arra a következtetésre jutottam, hogy hiába lősz be mindent normálisra a használati utasítás alapján, akkor is rosszabb teljesítményt mutat, mint a Windows. Egyedül az Ubuntu és a Linux Mint mutatott némi fejlettséget, de az is csak azért, mert szerepel a csomagjaik között kereskedelmi szoftver és driverek.

Eddig akármelyik Linux disztró fórumán jártam, mindenhol egy sznob, anarchista nézeteket valló közösséggel futottam össze, akik valamiféle megvilágosodott kiválasztottaknak gondolják magukat, azért mert nem a gonosz Microsoft és a drága Apple termékeit használják. Egyesek súlyos üldözési mániában is szenvednek, állítják, hogy az összes zárt-forrású szoftver valójában egy kémprogram, amivel az USA kormánya a keletnémet Stázihoz hasonlóan megfigyeli a világ lakosságát.

Bármennyire is sorolták a Linux előnyeit, nekem mint felhasználónak, semmi se jött ki előnyként.

-Könnyebb használni? Mégis milyen oprendszer az, ahol minden indításkor egy sudo-val engedélyezendő parancsot kell kiadni a képernyő fényerejének megváltoztatásához, méghozzá nem máson, csak az egyik legelterjedtebb alaplapra integrált intel videókártyán?

-Több lehetőséget ad a kezedbe? Mihez képest? Mik ezek a lehetőségek?

-Programozási előnyök? Ki akar olyan rendszerre programot írni, amit a számítógép felhasználóknak kb. 1 ezreléke használ?

És akkor még meg sem említettem azt, hogy minnél "bonyolultabb" linuxdisztró fórumára megyek fel, annál jobban jellemző, hogy már nemcsak a windowst és a mac-et, hanem a nálunk "egyszerűbb" disztrókat is lenézik pl. az arch az ubuntu-t.

Megfigyeléseim után arra a következtetésre jutottam, hogy a Linux olyan, mint a politikai rendszerek közül a kommunizmus. Egy dogmára épít, hogy a zártforrású, kereskedelmi szoftver rossz, gonosz, csak a nyíltforrás a jó. A Linux közösséget nem a Linux rendszer tényként érezhető felsőbbrendűsége tartja fent (ha ez egy tény lenne, és igaz lenne a Linux lenne a legelterjedtebb rendszer a világon) hanem a fanatizmus és az ideológia.

Másik érdekes párhuzam a kommunizmussal, hogy ugyanúgy ahogy csak azok a kommunista országok tudtak valahogy fejlődni, amik piacgazdasági elemeket csempésztek be (pl. Jugoszlávia, Magyarország) úgy a Linux disztrók közül csak azok tudnak valami sikert felmutatni, amik "eretnek" módon kereskedelmi szoftvert is használnak (Ubuntu, Mint).

Még egy dolgot érdemes figyelembe vennünk: Senki se lesz fanatikus olyan dolog iránt, aminek a sikerében biztos. Egy mondásból idézve: "Senki se prédikálja üvöltve, hogy a Nap holnap fel fog kelni."

Ha mindenki tényszerűen biztos lenne a Linux felsőbbrendűségében, akkor miért terjesztik a linuxfelhasználók a rendszert vallásszerűen? Miért nem dőlnek hátra és várják, hogy tényszerű felsőbbrendűsége kitaszítsa a Windowst a világ számítógépeiről?

2012. aug. 1. 22:17
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
0%

Hát nekem egyik ismerősöm mondott egy remek beszólást.

És ezzel senkit sem akarok megsérteni, csak idézném.

"A linuxosok örülnek, annak, hogy akadályokba ütköznek, és meg tudják oldani. A windows felhasználók meg tudják használni a rendszerüket."

2012. aug. 2. 20:38
 12/16 anonim ***** válasza:
48%
Teli vírussal jó móka használni a Windows-t :D Meg olyan lassú, hogy alszik mellette az ember.
2012. aug. 2. 21:05
 13/16 anonim ***** válasza:

"rosszabb teljesítményt mutat, mint a Windows"

Ez nem igaz! Vagyis nem teljesen... Ugyanis egy hozzáértő ember kezében a Linux (Ubuntu) akár 2x gyorsabb lehet!

Többet nem idéznék a kérdésedből, mert már ránézésre látszik, hogy Utálod, és Elítéled a Linuxokat!

Én például 2 rendszert használok egy gépen! Az egyik az Ubuntu Linux, a másik egy Windows 7! Windows-t a játékokra és szórakozásra, a Linuxot munkára és tesztelésekre!

2012. aug. 3. 13:02
 14/16 anonim ***** válasza:
Linux. Ha már a linuxot vágja a windowst? Ott is csak a vezérlőpultot kell megtalálni....
2012. aug. 12. 21:59
 15/16 anonim ***** válasza:

'"A linuxosok örülnek, annak, hogy akadályokba ütköznek, és meg tudják oldani. A windows felhasználók meg tudják használni a rendszerüket."'

Én az ingyenessége és szabadsága miatt használom. Az már csak ráadás, hogy jobb.

2012. aug. 12. 22:02
 16/16 anonim ***** válasza:

„ valamiféle megvilágosodott kiválasztottaknak gondolják magukat, azért mert nem a gonosz Microsoft és a drága Apple termékeit használják. Egyesek súlyos üldözési mániában is szenvednek, állítják, hogy az összes zárt-forrású szoftver valójában egy kémprogram, amivel az USA kormánya a keletnémet Stázihoz hasonlóan megfigyeli a világ lakosságát. „

Minden közösségben vannak olyan egyedek akik el vannak tájolva pár dolog kapcsán , viszont tapasztalatom szerint a w$ felhasználók között sokkal több ilyen ember van.

Ez már szubjektív vélemény , az Apple-el nincs bajom , a m$-ról, legyen elég annyi , hogy a legkevesebb elismerést és támogatást sem mutatok feléjük. Nekem nincs szükségem rájuk , és úgy gondolom , hogy a világ és az informatika is sokkal jobban járt volna ha a m$ soha nem jött volna létre , vagy akkor is ha 90% helyett 9% lenne a részesedésük. Nem tartok sokra olyan céget amely még a saját operációs rendszerük ötletét is részben lopja , részben meg mások termékeit vásárolja fel , végül eladja sajátjaként , a marketingpolitikájával és egyéb gátlástalan manővereivel (oktatáson át az árukapcsolásig – utóbbi egyébként több országban is tilos!) eléri a hegemóniát a piacon. Közben meg pont a m$ találja ki, hogy „szoftvert másolni lopás” és létrehozzák a BSA-t (szoftverrendőrség) , nehogy más is úgy tegyen mint ahogy ők. Ennyit csinált a Microsoft. Ennyit és semmi többet. Az Apple sem „ártatlan” ezt hozzátenném ,de ilyen gátlástalan lépéseket nem hajtottak végre mint a m$.

A Linuxot és Mac-et , a windowsal ellentétben nem kötelező használni , utóbbinak meg szinte lehetetlen elkerülni a kényszerű használatát, a piaci hegemóniájukkal való számtalan visszaélésük és az oktatás miatt. Kezdve attól amit a Netscape-el műveltek , egészen a szoftvergyártók lefizetéséig. Gátlástalan marketingpolitikájukkal érték el a hegemóniát a piacon , szó sincs arról hogy jók lennének a termékeik (legalábbis nekem) . Jóval többet költenek marketingre és (lejárató)kampányokra mintsem fejlesztésre , pedig ahol ennyi pénz van , ott lehetne a w$-nál sokkal jobbat is csinálni , de a marketing miatt egy termék lehet akármilyen silány , ha kellő hangerővel hangsúlyozzák a paraszt vinni fogja mint a cukrot. Az új w$-t sokan szétfikázták már , de tenni semmit nem tudnak , erőltetik a felhasználókra a felhő szolgáltatásokat meg a metro felületet. Ez (is) jó a Linuxban , ott én döntöm el , hogy milyen felületet , programokat használok , én állítom össze a rendszerem egy sokkal biztonságosabb, stabilabb ,gyorsabb ,kisebb erőforrásigényű környezeten.

Popular doesn't mean good;)

Microsoft kémkedése… a w$ egy zárt rendszer ,benne vagy a w$ licencébe ,hogy, ha belenyúlsz a rendszerbe BŰNCSELEKMÉNYT követsz el. Ezek után pedig olyan backdoorokat építenek bele a w$-ba amilyet csak akarnak , és ha még nyilvánosságra is derül , annyit mondanak „ szoftverhiba volt , majd a következő sp-ben kijavítjuk” („kijavítják” és betesznek helyette másik kettőt).

Eddig nem merték beismerni a kémkedést , de most már nyílt lapokkal játszanak:

[link]

Természetesen nem csak a leendő Windows10 , hanem a 8-as , a 7-es az xp , de még a win3.1 is gyűjtött adatokat a felhasználókról. Ma meg már eleve csak akkor tudod használni a win8-at , ha van hotmail fiókod a neveddel és email címeddel együtt:)

[link]

Kémkedik egyébként a google és a facebook is , ne legyenek illúzióid:)

Ez sajnos nem összeesküvés elmélet , hanem ki nem mondott tények.

2014. dec. 30. 19:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!