Melyik linux lenne az ideális számomra?
Gépem: Toshiba Satellite laptop
amd athlon 2x 2Ghz
ati radeon hang és videokari egyben 512 Mb
4 Gb Ram
A windowsoktól elbúcsúztam bő féléve... azt semmiképp nem szeretnék.
Az Ubuntu 11.10-el kezdtem, abszolút nem tetszik az új felülete... és kb olyan "lassú" mint a win7. Kipróbáltam a Lubuntu-t is, gyorsabb és pofásabb. Kipróbáltam a Linux Mint 12 Lisát, az tetszik tényleg, komoly és ügyes rendszer, viszont néha filmnézés közben elmegy a hang.. :(
És mintha valamiért lassú lenne az is ezen a laptop-on...
Tudtok-e valamilyen Linux-ot? Még elég kezdő vagyok a linux terén, de valamilyen nagyobb disztró kellene ami szép felületű, kis igényű, rettentő gyors. Film és egyéb médiatartalmakhoz, torrentre, msnre, irodai dolgokra és esetleg játékra.
Köszi
Fogj egy olyat, amit ismersz és faragd meg kedvedre. Mondjuk egy Debian-t, de jó Ubuntu is vagy akármi más.
A Linuxnak az a lényegi haszna a Windowszal szemben, hogy nem fekete doboz. Kedvedre alakíthatod.
Próbáld ki a Pardus-t.Nekem bevált,szuper disztró,KDE kezelő felület ellenére nagyon gyors nálam (hasonló konfigom van mint neked,csak Intel proci és Nvidia graff),az egyik legjobb KDE disztró.Magyarul is tud.
Ha ez nem jön be,akkor próbáld ki a Debian-t ez is tud magyarul és nagyon gyors,stabil volt nálam.Ezen a téren a legjobb.De egy picit nem árt érteni hozzá,legalább azt tudni milyen csomagokra,vezérlőkre van szükséged,mert nem biztos hogy minden jól fog működni telepítés után.
Ha a magyar nyelv annyira nem fontos,akkor még a PCLinuxOS-t és a PinguyOS-t is tudom ajánlani.
A LinuxMint is szuper,videók lehet azért akadoznak mert a graff kártyád vezérlője nem a legjobb,próbáljh ki másik vezérlőt ha van.Csomagkezelőben biztos találsz.Ezsközök felismerésében,konfigurálásában nálam a Pardus és PCLinuxOS jött be a legjobban.Mindenem tökéletesen működik velük,telepítés után.Semmit nem kell telepítsek utólag.
Szóval én ezeket ajánlom ha az Ubuntu neked nem jött be:
Pardus
PCLinuxOS
Debian
PinguyOS
LinuxMint
Amúgy egy disztró nem attól lesz jó hogy "nagy",próbálj ki minél többet ha még soha nem hallottál róla de érdekesnek találod ne mondj le róla csak mert,nem elterjedt nem az folyik minden csapból.Még osha nem hallottál róla.
Ezen az oldalon a top100 disztrót mutatják be:
Gyakorlatilag hivatalos top listának tekinthető,közüllük bármelyiket érdemes lehet kipróbálnod a végéről is nem csak az elejéről,elvégre több 1000 disztró közül kerültek be a top100-ba a listán szereplők,ami nem kis eredmény ha csak a 90. hely körül is vannak.
Az én személyes kedvencem a Pardus például per pillanat a 89.
De ez nekem bejött,szeretem és csak ajánlani tudom.
Köszönöm a válaszokat!
Főleg az utolsónak, aki kielégítő válaszokat adott! Közben még olvasgattam én is, a Debiant nem merem kipróbálni még kezdő vagyok... Egyelőre visszatettem a Lubuntu-t, kicsit a csomagkezelőjével változtattam a programokon és az összeállításokon. Feleségem is azt mondja ez egyelőre legalábbis jó lesz.
A listát köszönöm és megnézegetem őket!
Esteleg ha van valamilyen probléma ezzel kapcsolatban, írhatok neked privátot, kedves utolsó?
Köszi, szép napot
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!