Hiányzó NTLDR. Ctrl+Alt+Del újraindítás. Mi a megoldás?
Tegnap este kikapcsoltam a gépet, semmi probléma nem volt. Ma reggel indítanám, a fenti (vagy valami hasonló) hibaüzenet jelent meg.
Mivel már máskor is volt hasonló problémám, rutinosan betettem egy Bart PE CD-t a DVD meghajtóna, egy Win XP telepítő CD-t a DVD íróba, majd a rendszer felállása után a telepítő CD-ről bemásoltam a C meghajtó gyökerébe az NTLDR fájlt, bár az egyáltalán nem hiányzott, mert ott volt a C meghajtón
Újraindítás után ugyanaz a helyzet. Hiányzó NTLDR. Áttettem a Win XP telepítő lemezt a DVD meghajtóba azzal, hogy újratelepítem a rendszert, de újraindítás után nem figyeltem eléggé, így nem a DVD-ről bootolt, hanem a merevlemezről, és indult a rendszer. Kivettem a telepítő CD-t a meghajtóból, újraindítottam a Windowst, de megint hiányolta az NTLDR-t. Újból beraktam a DVD meghajtóba a telepítő lemezt, újraindítottam a gépet, a telepítés indításához nem nyomtam meg billentyűt, így a merevlemezről bootolt és megint indult a rendszer.
Tehát ha nincs bent a telepítő CD a DVD meghajtóban, akkor hiányzó NTLDR hibaüzenetet küld, ha bent van a telepítő CD a DVD meghajtóba, akkor simán feláll a rendszer.
Az érdekes az, hogy két napja csináltam egy rendszer mentést a Norton Ghost-tal, de hiába állítom vissza a mentett rendszert, csak hiányolja induláskor az NTLDR-t.
Mit kellene tennem, hogy ne hiányolja induláskor azt az NTLDR-t?
Most, hogy újból be akartam lépni a helyreállító konzolba, eszembe jutott, miért nem tudtam én ott délelőtt semmit se csinálni.
Kéri a rendszergazda jelszavát.
Én viszont a Windows telepítésekor nem adtam meg jelszót, tehát nincs is jelszavam. Ezért először csak egy Enter-t nyomtam, aztán megpróbáltam üres (space) karakterekkel, de a harmadik próbálkozás után azt javasolta, hogy menjek a fenébe.
Ha valaki meg tudná mondani, mit írjak be jelszónak, valószínűleg az is sokat segítene.
Ja bocs, köszi. Pontosan az! :)
Azért fontos, mert talán nem is az az elsődleges lemez, amin az indítófájlok vannak.
Sajnos igen.
És az az érdekes, hogy a C meghajtó gyökerében ott van minden rendszer fájl, az NTLDR is, mégis hiányolja a nyomorult.
Csak azt nem tudom, hogy ha a telepítő CD bent van a DVD meghajtóban, akkor miért nem hiányolja, akkor miért indul el a rendszer?
Átmásoltam a többi vinyóra az ntldr, a boot.ini és az Ntdetect.com fájlokat, kivettem a DVD meghajtóból a telepítő CD-t és újraindítottam a gépet.
Hibaüzenet: (Windows root\system32) sérült vagy hiányzik a hal.dll fájl.
Nosza vissza a telepítő CD, indítás, rendszer felállás után a telepítő CD-ről kicsomagolom az expand paranccsal a hal.dl_ fájlt. Mérete kisebb, mint a system32 könyvtárban lévőé, de sebaj. Eredetit lementem, kicsomagoltat bemásolom, újraindítok. Se telepítő CD nélkül, se telepítő CD-vel nem indul, de hibaüzenetet se küld, csak simán fekete (vagy inkább kékes fekete) a képernyő.
Bart PE CD-vel visszamásolom a lementett eredeti hl.dll fájlt, újraindítom a gépet. Hibaüzenet: NTLDR hiányzik.
Beteszem a telepítő CD-t, újraindítok, feláll a rendszer.
Most lemegyek a kutyával egy kicsit sétálni. Ha addigra, mire visszaérek, nem fejti meg valaki a rejtélyt, akkor sajnos kénytelen leszek újratelepíteni a rendszert.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Nekem elhiheted, hogy nincs a BIOS-ban HDD Priority beállítási lehetőség.
Az alaplap egyébként Abit IP 35 Pro XE.
Ezen 6 SATA slot van. Ha mindbe HDD-t csatlakoztatok, akkor kizárólag az egyes slotba csatlakoztatott HDD-ről tudok bootoltatni. A bootolási sorrend megadásánál van bőven választási lehetőségem, csak éppen a HDD-k közül nem választhatok. Azt a HDD-t kell az egyes (vagy az alacsonyabb számú) slotba csatlakoztatnom, amelyikről bootoltatni akarok. Ha pl. csak 2 HDD-m van és azokat az 5-ös és 6-os slotba csatlakoztatom, akkor az ötösbe csatlakoztatott HDD-ről fog bootolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!