Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért olyan sikeres az Ubuntu?

Miért olyan sikeres az Ubuntu?

Figyelt kérdés

Hivatalosan az Ubuntu a 3. legelterjedtebb operációs rendszer a Windows és MacOS után.Őt követi 4. helyen a LinuxMint ami szintén Ubuntu alapú.

És nem régiben rendezték meg az Ubuntu "csúcs találkozót" ahol a fejlesztők a világ minden tájáról össze gyűltek és megbeszélték hogyan tovább....

Engem az érdekelne hogy mégis minek köszönhető ez a hatalmas siker?

Sok embert kérdeztem már erről és általában a következő válaszokat kaptam:

"Az Ubuntu Debian alapú és ebböl adódóan örökölte a Debian ZSENIÁLIS csomag kezelőjét és a .deb csomagokat is tudja kezelni"

-nos,nem tudom de én tökéletesen meg vagyok .deb csomagok nélkül

"Az Ubuntu egy rendkívül felhasználó barát,könnyen kezelhető operációs rendszer"

-kétség nem fér hozzá,ám ezt nem tartanám az Ubuntu kiemelkedő jellegzetességének,mivel más Linux disztribúciókat ugyan olyan könnyű ha nem könnyebb kezelni mint az Ubuntu-t

"Az Ubuntu egy rendkívül gyors és stabil operációs rendszer"

-kétség nem fér hozzá hogy a leggyorsabb Linux disztribúciók közé tartozik ám a stabilitását illetően nekem ellenkező tapasztalataim vannak.Pár hónapos használat során,nem volt ritka hogy lefagyott vagy elég sokáig "gondolkozot",Windows esetében a "Program nem válaszol.." jelenséggel azonos ám Ubuntu esetében nincs magyarázat.Csak tölt-tölt-tölt-tölt-tölt hosszú percekig.

"Az Ubuntu rendelkezik egy szoftver központtal,ahonnan egy kattintással telepíthetünk alkalmazásokat"

-ezt nem tartom az Ubuntu jellegzetességének,elvégre más Linux disztribúciók is rendelkeznek ilyen szoftver központtal,és talán még gyakrabban is frissítik mint Ubuntu esetében

"Az Ubuntut rendszeresen frissítik,ezáltal rendkívül biztonságos,megbízható és naprakész"

-ez megint csak nem Ubuntu sajátosság,a legtöbb Linux disztribúciót szintén napi-heti rendszerességgel frissítik.

"Az Ubuntu rendkívül testre szabható,át alakítható"

-ebbe sokan bele keverik azt is hogy nyílt forrású és forráskód szinten is bele lehet nyúlni,ám ha csak azt vesszük figyelembe hogy egy átlagos felhasználó mennyire képes testre szabni az Ubuntut,ezt megint csak nem nevezném Ubuntu jellegzetességnek,sőt egyes Linux disztribúciókat még az Ubuntunál is egyszerűbben és jobban testre lehet szabni

"Az Ubuntu képes felismerni a számítógép eszközeit és az USB eszközöket"

-ezt végkép nem tartom az Ubuntu jellegzetességének,de még csak előnyének sem,más Linux disztribúciók sokkal hatékonyabban ismerik fel és konfigurálják az eszközöket mint az Ubuntu,pár hónapos használat során nem egyszer kellett saját kezűleg lefordítani az eszközeim számára szükséges forráskódokat de amit nem kellett,egy esetleges kernel csere után az Ubuntu nem biztosított azonnali támogatást és végül gyakorlatilag minden eszközhöz forráskóddal kellett hogy dolgozzak,ami azért lássuk be nem a legegyszerűbb feladat egy átlag felhasználó,esetleg kezdő Linux-os számára.

Szóval mégis miért olyan sikeres az Ubuntu?

Most lehet úgy tűnhet hogy Ubuntu vs. más vitát szeretnék ki robbantani,de nem..Tényleg csak azt szeretném tudni hogy mégis miért lett olyan sikeres mikor gyakorlatilag semmiben nem emelkedik ki úgy igazán.Vagy ha igen akkor miben és miért?

Előre is köszönöm a válaszokat.

2011. febr. 27. 17:56
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

De nem érted meg, hogy a legtöbb Ubuntu user sosem használt más distro-t? Megkérdezik tőlük, hogy miért jó, nyilván azt mondják, amit tapasztaltak.

Olvasd el 15:48-at.

2011. okt. 16. 16:45
 22/28 anonim ***** válasza:

Nincs eben semi érdekeség

felkapot az ubuntu

linux? felveted a kérdést valahol egyböl,elsö válasz ubuntu

és ha lene más is azt mondja amást ajánló magában hát ubuntu igen népszerü és jó

mérg oszam meg hogy én mit ajánlok ha ez a trendi most.

meg egy listán ot van a mac os is ahogy irod

pedig mac os t még anyian se látak vagy halotak mint ahányan ubuntut ez csak az én véleményem

ha beirod google ba linux ???

mit ad ki elsönek? nem véltlen ubuntut?

én meg is nézem majd

2011. okt. 16. 16:49
 23/28 anonim ***** válasza:

"Mindegy.Ha nem értitek a kérdés lényegét sajnálom."

Mindenki érti a kérdést, te vagy képtelen felfogni, hogy nem szakmai dolgok döntenek ilyen helyzetben. Kezdőknek a Linux == Ubuntu (és fordítva), szó nélkül felrakja, mert azt mondták, hogy az a jó. Nem agyal, csak telepíti, mert ehhez kap segítséget.

2011. okt. 16. 17:23
 24/28 anonim ***** válasza:

A válasz megírásának időpontja: ma 14:44

Ember. Vagy elcsesztél valamit nagyon vagy csak elvakít a winfos. Az én 9 éves gépemen is 2 perc alatt betölt az Ubuntu.

"Nem azt mondom hogy az Ubuntu egy darab sz@r csak azt hogy a sok-sok pozitívumként,előnyként feltüntetett "reklám szöveg""

Nem vetted észre hogy kb ez az első Linux amit reklámoznak? Ergo minden új a mezei felhasználónak.

"Szóval ti azt mondjátok hogy:

-.deb nélkül nem lehet élni"

Azt mondjuk hogy megkönnyíti az életet.

"-Ubuntu az egyedüli felhasználó barát Linux"

Hát ha nem is az egyedüli de ez eléggé felhasználóbarát.

"-Az Ubuntu a leggyorsabb és legstabilabb hasonló sincs a földön,elő nem fordulhat hogy az Ubuntu lefagy"

Minden rendszer le tud fagyni. Fogalmazd meg hogy mitől lesz egy rendszer "leggyorsabb". Az XP feláll fél perc alatt az Ubuntu ~2 perc alatt. Az XP kikapcsol 2 perc alatt az Ubuntu leáll 4 másodperc alatt. Emellett az Ubuntu még sokkal szebbem is néz ki mint az XP és biztonságosabb. Majdnem 10 év különbség van a két rendszer között. Az XP gyorsabban kapcsol be na és miért?, mert akkoriban még nem gyártottak ilyen nagyszabású rendszereket.

"-Csak Ubuntunak van szoftverközpontja és csak az Ubuntu szoftverközpontban van fent minden"

Senki sem említette hogy csak az Ubuntunak van szoftverközpontja.

"-Az Ubuntu-t frissítik a leggyakrabban és biztonságosabb Linux rajta kívül nincs"

Minden Linux ugyanannyira biztonságos... A fejlesztőcsoportoktól függ hogy melyiket milyen gyakran frissítik(Mert ugyebár a Linux az nem egy "cég" mint mondjuk a Windows. Nem egy csoporttól eredeztethető az összes Linux).

"-csak az Ubuntut lehet testre szabni a többi Linux csak álmodhat ilyesmiről.Témák,asztal effektek,gadgetek?Az meg mi kérdezi a többi Linux Ubuntu-tól"

Senki se írt ilyet... Egyre jobban kezdem azt hinni hogy csak egy retkes troll vagy.

"-csak az Ubuntu ismeri fel tökéletesen a hárdvereket,eszközöket a többi Linux pff csak lesnek az meg mi ez.És mindent az ég világon felismer,tökéletesen bekonfigurál"

Ilyet se írt senki...

"Mondom nem vita,nem azt akarom be bizonyítani hogy az Ubuntu egy f*s csak nem értem miért olyan különleges de ha csak annyit tudtok mondani hogy baromságokat írok akkor olvassátok már el amit fentebb felsoroltam,mert ti ezt állítjátok ha én baromságot. "

MERT EZT REKLÁMOZZÁK B@SZKI. Ja és mert ez a legújabb. A Win 7-et miért kapták fel úgy? Miért nem XP a menő? Akár ezt is megkérdezhetted volna.

Sík egy alak lehetsz te.

Tudod a Linuxok nem a hétköznapi felhasználóknak, sokkal inkább a programozóknak, hackereknek, crackereknek, szerver üzemeltetőknek készültek. Az Ubuntut ugyanúgy csak elkészítették ezeknek az embereknek de ezt reklámozták és sokan elkezdték terjeszteni. Haver Win7-et használt egyszerűen szidta mint a szart, felraktam neki Ubuntut és majd elélvezett hogy milyen gyorsan be- és kikapcsolt. Ha másik Linuxot raktam volna a gépére akkor is ugyanezt reagálta volna de mivel erről hallott ez került fel.

2011. okt. 16. 17:29
 25/28 anonim ***** válasza:

Jó nektek nekem egyik linux se indul el gyorsan és áll le

(általában mind perces várakozós) még windows ok pár mp alat indulnak és álnak le (még jó nekem)

de linuxokal,mért vagyok ilyen szerencsétlen

mindemelet betöltéskor van hogy ki is fagynak ideig

pedig használnám a linuxot de ha nem jó akor hogy:s

bocs ha baj hogy ide irtam

2011. okt. 16. 17:48
 26/28 anonim ***** válasza:
Hogy telepítetted és melyik Linuxot? Ja, és milyen géped van?
2011. okt. 16. 17:56
 27/28 anonim ***** válasza:

Látom már régen írtak ide utoljára,de hátha még is betéved valaki...

Én megrögzött wndws felhasználó voltam és tök természetesnek tűnt,hogy fél-egy évente újra kell telepíteni a gépet,megint felpakolni minden általam kedvelet progit,drivereket,hogy egyáltalán használni tudjam a gépet.

A GNU/Linux-ról hallottam még suliban,de a tanár azt mondta,hogy inkább hagyjuk,mert nem sok mindenre lehet használni,a wndws úgy is kiszorítja véglegesen,mert életképtelen.Hát jó.

Tavaly előtt mégis elkezdte forszírozni a fantáziám (10 év után),ez az oprendszer "család",jött a google kereső és egy kis meglepetés...2 hétig csak azt böngésztem,hogy milyen fajták is vannak...Na itt igazodjon el a plebs,eddig volt w2000,xp,vsta,w7 és kész semmi bonyolultság,itt meg minimum 3-400-at sorolnak fel.

Fórumon ajánlották az Ubuntu-t,az első telepítés igen gyasztosan ment (mi az,hogy egy meghajtó /,meg ilyenek).Na mindegy sikerült felrakni,újraindítás ééés van hang kapásból,firefox,iroda stb.Azért az xp után ez egy kicsit újítás volt.Gyorsabban indul,méggyorsabban áll le.Aztán jött a feketeleves.A megszokott egyéb progijaim.Igen sokat keresgéltem mire mindre találtam megoldást (persze közben visszamentek a wndws-ok,utoljára a w7).A w7 nagyon tetszett,de 3 hónap után (felpakoltam 10 programot,úgy belassult,hogy elgurult a gyógyszer és felraktam a 10.04.3 Ubuntu-t.Most már tök gyorsan sikerült beállítani mindent.Alávetettem a rendszert egy "gyalázó tesztnek":2 nap alatt kb 50-60 programot telepítettem rá tárolóból éls távolítottam el.Ugyan olyan gyors maradt.

Engem meggyőzött.

Szerintem beugrónak a Linux világába teljesen jó.Mást is kipróbáltam már,de nekem egyenlőre ez vált be a legjobban.Folyamatosan olvasgatok és később biztos megpróbálkozok valamelyik beállítás igényesebb disztróval is.Egyenlőre kiélvezem,hogy pörög a gép és nincsenek vírusriasztások...:)

Üdv ,egy kezdő!

2012. jan. 16. 08:38
 28/28 anonim ***** válasza:
Kis teljesítményű másodgépen (notebook) barátkozok az Ubuntuval, engem meggyőzött. És én is kezdő Linux-os vagyok.
2012. jan. 16. 19:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!