Miért olyan sikeres az Ubuntu?
Hivatalosan az Ubuntu a 3. legelterjedtebb operációs rendszer a Windows és MacOS után.Őt követi 4. helyen a LinuxMint ami szintén Ubuntu alapú.
És nem régiben rendezték meg az Ubuntu "csúcs találkozót" ahol a fejlesztők a világ minden tájáról össze gyűltek és megbeszélték hogyan tovább....
Engem az érdekelne hogy mégis minek köszönhető ez a hatalmas siker?
Sok embert kérdeztem már erről és általában a következő válaszokat kaptam:
"Az Ubuntu Debian alapú és ebböl adódóan örökölte a Debian ZSENIÁLIS csomag kezelőjét és a .deb csomagokat is tudja kezelni"
-nos,nem tudom de én tökéletesen meg vagyok .deb csomagok nélkül
"Az Ubuntu egy rendkívül felhasználó barát,könnyen kezelhető operációs rendszer"
-kétség nem fér hozzá,ám ezt nem tartanám az Ubuntu kiemelkedő jellegzetességének,mivel más Linux disztribúciókat ugyan olyan könnyű ha nem könnyebb kezelni mint az Ubuntu-t
"Az Ubuntu egy rendkívül gyors és stabil operációs rendszer"
-kétség nem fér hozzá hogy a leggyorsabb Linux disztribúciók közé tartozik ám a stabilitását illetően nekem ellenkező tapasztalataim vannak.Pár hónapos használat során,nem volt ritka hogy lefagyott vagy elég sokáig "gondolkozot",Windows esetében a "Program nem válaszol.." jelenséggel azonos ám Ubuntu esetében nincs magyarázat.Csak tölt-tölt-tölt-tölt-tölt hosszú percekig.
"Az Ubuntu rendelkezik egy szoftver központtal,ahonnan egy kattintással telepíthetünk alkalmazásokat"
-ezt nem tartom az Ubuntu jellegzetességének,elvégre más Linux disztribúciók is rendelkeznek ilyen szoftver központtal,és talán még gyakrabban is frissítik mint Ubuntu esetében
"Az Ubuntut rendszeresen frissítik,ezáltal rendkívül biztonságos,megbízható és naprakész"
-ez megint csak nem Ubuntu sajátosság,a legtöbb Linux disztribúciót szintén napi-heti rendszerességgel frissítik.
"Az Ubuntu rendkívül testre szabható,át alakítható"
-ebbe sokan bele keverik azt is hogy nyílt forrású és forráskód szinten is bele lehet nyúlni,ám ha csak azt vesszük figyelembe hogy egy átlagos felhasználó mennyire képes testre szabni az Ubuntut,ezt megint csak nem nevezném Ubuntu jellegzetességnek,sőt egyes Linux disztribúciókat még az Ubuntunál is egyszerűbben és jobban testre lehet szabni
"Az Ubuntu képes felismerni a számítógép eszközeit és az USB eszközöket"
-ezt végkép nem tartom az Ubuntu jellegzetességének,de még csak előnyének sem,más Linux disztribúciók sokkal hatékonyabban ismerik fel és konfigurálják az eszközöket mint az Ubuntu,pár hónapos használat során nem egyszer kellett saját kezűleg lefordítani az eszközeim számára szükséges forráskódokat de amit nem kellett,egy esetleges kernel csere után az Ubuntu nem biztosított azonnali támogatást és végül gyakorlatilag minden eszközhöz forráskóddal kellett hogy dolgozzak,ami azért lássuk be nem a legegyszerűbb feladat egy átlag felhasználó,esetleg kezdő Linux-os számára.
Szóval mégis miért olyan sikeres az Ubuntu?
Most lehet úgy tűnhet hogy Ubuntu vs. más vitát szeretnék ki robbantani,de nem..Tényleg csak azt szeretném tudni hogy mégis miért lett olyan sikeres mikor gyakorlatilag semmiben nem emelkedik ki úgy igazán.Vagy ha igen akkor miben és miért?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Az eszköz vezérlők újabb verzióinak a forráskódjára gondoltam.
"meg vagyok deb csomagok nélkül" azt arra írtam hogy meg vagyok .deb csomagok nélkül.Vagyis nem használok .deb csomagokat,mivel meg vagyok nélkülük.Szóval ha fel akarok telepíteni bármit nem érzem hátrányosnak ha Linuxom nem tudja kezelni a .deb csomagokat.
Látom nagyon támadni akartok,akkor most mondjátok már el miért baromság amiket írtam had sírjak már én is :P
Azon már elmosolyodtam hogy szerintetek baromság amit írok de az Ubuntu azért sikeres mert jó a marketing semmi több,de amit írok az baromság XD LOL
Légyszi sírni akarok részletezzétek már.
Előre is köszi.
Ugye fogalmad sincs a csomagkezelésről? Bármit telepítettél eddig, az .deb csomag volt, kivéve ha magad fordítottad.
"jó a marketing semmi több" Nincs egy órája, hogy leírtam a válaszomat, de te már ferdítesz. Így inkább nem is bocsátkoznék vitába, mert felesleges.
Ügyesek vagytok amugy mindanyian
rendezhetnétek egy ubuntu házibulit
amugy minden operációs rendszernél ugy van hogy aki nem ért hozá anak rosz
én nem értek egyikhez se:(
nej
kekem a mac os is magas:(
Profi linux felhasználóktól kaptad ezeket a válaszokat kérdező?
Csak mert felrakom valakinek az Ubuntut, akinek fingja nincs a linuxról, aztán 1 hét múlva megkérdezem miért jó, valószínűleg hasonló válaszokat fog adni.
Gyakorlatilag azokba kötsz bele, akiknek kitalálták az Ubuntut. Hát hülye vagy?
Nej - kekem (nekem)
de a windows is természetesen
Nem az a baj, hogy kiválónak tartják a linux-noobok. Az a baj, hogy a kérdező az ő véleményükbe köt bele.
Miért?
Jól beszél az előttem szóló.
Felrakom nagymamámnak a Windows-t, használja egy hétig, megkérdezem miért jó és azt mondja, hogy azért mert tud filmeket nézni rajta.
Én meg nyitok itt egy kérdést, hogy miért olyan népszerű a windows, linuxon is tudok filmeket nézni.
Mi értelme ennek?
Gondolom fel sem merült hogy valószínűleg nem Ubuntut vagy bármilyen Debian alapú disztrót használok hanem mást mondjuk RPM XD
De lehet igazad van és csak .deb csomagok léteznek szóval akkor az RPM csomagok is .deb csomag.Mindég van mit tanulni.
Nem vitatkozok,csak informálódok aki vita tárgyává akarja tenni a kérdésem és kifordítja a dolgokat azok ti vagytok.
Nem azt mondom hogy az Ubuntu egy darab sz@r csak azt hogy a sok-sok pozitívumként,előnyként feltüntetett "reklám szöveg" sok Linux disztróra rá illik és van amiben sok Linux disztró jobb mint az Ubuntu és van amit pozitívumként tüntetnek fel ok nélkül (mint a .deb) akkor mégis miben rejlik az Ubuntu igazi ereje,sikerének a kulcsa,mert azért a 3. helyre felkerülni nem kis teljesítmény.Ám az alapján amit olvastam és tapasztaltam nagyon frankó rendszer de akkor sem jobb mint bármelyik más Linux.
Ez lenne a lényeg.Nem az általános véleménybe akarok bele kötni.Csak kíváncsi vagyok mások hogy látják ezt,vitatkozni nem fogok csak érdekel mások véleménye a dologról.Ennyi
Szóval ti azt mondjátok hogy:
-.deb nélkül nem lehet élni
-Ubuntu az egyedüli felhasználó barát Linux
-Az Ubuntu a leggyorsabb és legstabilabb hasonló sincs a földön,elő nem fordulhat hogy az Ubuntu lefagy
-Csak Ubuntunak van szoftverközpontja és csak az Ubuntu szoftverközpontban van fent minden
-Az Ubuntu-t frissítik a leggyakrabban és biztonságosabb Linux rajta kívül nincs
-csak az Ubuntut lehet testre szabni a többi Linux csak álmodhat ilyesmiről.Témák,asztal effektek,gadgetek?Az meg mi kérdezi a többi Linux Ubuntu-tól
-csak az Ubuntu ismeri fel tökéletesen a hárdvereket,eszközöket a többi Linux pff csak lesnek az meg mi ez.És mindent az ég világon felismer,tökéletesen bekonfigurál
Mondom nem vita,nem azt akarom be bizonyítani hogy az Ubuntu egy f*s csak nem értem miért olyan különleges de ha csak annyit tudtok mondani hogy baromságokat írok akkor olvassátok már el amit fentebb felsoroltam,mert ti ezt állítjátok ha én baromságot.
Mindegy.Ha nem értitek a kérdés lényegét sajnálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!