Miért olyan sikeres az Ubuntu?
Hivatalosan az Ubuntu a 3. legelterjedtebb operációs rendszer a Windows és MacOS után.Őt követi 4. helyen a LinuxMint ami szintén Ubuntu alapú.
És nem régiben rendezték meg az Ubuntu "csúcs találkozót" ahol a fejlesztők a világ minden tájáról össze gyűltek és megbeszélték hogyan tovább....
Engem az érdekelne hogy mégis minek köszönhető ez a hatalmas siker?
Sok embert kérdeztem már erről és általában a következő válaszokat kaptam:
"Az Ubuntu Debian alapú és ebböl adódóan örökölte a Debian ZSENIÁLIS csomag kezelőjét és a .deb csomagokat is tudja kezelni"
-nos,nem tudom de én tökéletesen meg vagyok .deb csomagok nélkül
"Az Ubuntu egy rendkívül felhasználó barát,könnyen kezelhető operációs rendszer"
-kétség nem fér hozzá,ám ezt nem tartanám az Ubuntu kiemelkedő jellegzetességének,mivel más Linux disztribúciókat ugyan olyan könnyű ha nem könnyebb kezelni mint az Ubuntu-t
"Az Ubuntu egy rendkívül gyors és stabil operációs rendszer"
-kétség nem fér hozzá hogy a leggyorsabb Linux disztribúciók közé tartozik ám a stabilitását illetően nekem ellenkező tapasztalataim vannak.Pár hónapos használat során,nem volt ritka hogy lefagyott vagy elég sokáig "gondolkozot",Windows esetében a "Program nem válaszol.." jelenséggel azonos ám Ubuntu esetében nincs magyarázat.Csak tölt-tölt-tölt-tölt-tölt hosszú percekig.
"Az Ubuntu rendelkezik egy szoftver központtal,ahonnan egy kattintással telepíthetünk alkalmazásokat"
-ezt nem tartom az Ubuntu jellegzetességének,elvégre más Linux disztribúciók is rendelkeznek ilyen szoftver központtal,és talán még gyakrabban is frissítik mint Ubuntu esetében
"Az Ubuntut rendszeresen frissítik,ezáltal rendkívül biztonságos,megbízható és naprakész"
-ez megint csak nem Ubuntu sajátosság,a legtöbb Linux disztribúciót szintén napi-heti rendszerességgel frissítik.
"Az Ubuntu rendkívül testre szabható,át alakítható"
-ebbe sokan bele keverik azt is hogy nyílt forrású és forráskód szinten is bele lehet nyúlni,ám ha csak azt vesszük figyelembe hogy egy átlagos felhasználó mennyire képes testre szabni az Ubuntut,ezt megint csak nem nevezném Ubuntu jellegzetességnek,sőt egyes Linux disztribúciókat még az Ubuntunál is egyszerűbben és jobban testre lehet szabni
"Az Ubuntu képes felismerni a számítógép eszközeit és az USB eszközöket"
-ezt végkép nem tartom az Ubuntu jellegzetességének,de még csak előnyének sem,más Linux disztribúciók sokkal hatékonyabban ismerik fel és konfigurálják az eszközöket mint az Ubuntu,pár hónapos használat során nem egyszer kellett saját kezűleg lefordítani az eszközeim számára szükséges forráskódokat de amit nem kellett,egy esetleges kernel csere után az Ubuntu nem biztosított azonnali támogatást és végül gyakorlatilag minden eszközhöz forráskóddal kellett hogy dolgozzak,ami azért lássuk be nem a legegyszerűbb feladat egy átlag felhasználó,esetleg kezdő Linux-os számára.
Szóval mégis miért olyan sikeres az Ubuntu?
Most lehet úgy tűnhet hogy Ubuntu vs. más vitát szeretnék ki robbantani,de nem..Tényleg csak azt szeretném tudni hogy mégis miért lett olyan sikeres mikor gyakorlatilag semmiben nem emelkedik ki úgy igazán.Vagy ha igen akkor miben és miért?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Nem vagyon egy nagy linux guru, de próbáltam már néhányat, így:
A .deb csomagok lényege az egyszerű telepíthetőség, ami az átlagfelhasználó, vagy kezdő linuxos számára nagy előny, az egyszerűsége miatt.
Mivel a gépem nincs túl jóban a linuxokkal, ezért a gyorsaságáról nem tudok érdemben nyilatkozni, bár virtuális gépen meglepően jól ment a többihez képest, és jóval stabilabb is volt a többihez képest (winfost nem is említve).
A szoftverközpont egy dolog, ahonnan a felkínált programok közül név szerint választhatod ki, mit telepítesz (nem kell csomagokkal bajlódni), ami szintén megkönnyíti az, átlagfelhasználó dolgát. A csomagtelepítőben ez nem egészen így működik, ezért ez szintén alátámasztja a felhasználóbarát jelzőt (ahogy a .deb csomagok támogatása is). Tény, hogy nem a legtestreszabhatóbb, és a kezdőnek nem egyszerű megtalálni a módját, hogy varázsoljon vizuális effekteket egy OpenGL-t nem támogató videokártyára épült vas képernyőjére (ahogy az OpenSuse-ben ki lehet jelölni, hogy csak azokat kapcsolja be).
Hogy mégis miért olyan sikeres? Mert jó csapat áll mögötte, és jó reklámot csinálnak neki.
A siker titka egy cég ami mögötte áll: a Canonical. Ők pénzelik az Ubuntut, és reklámozzák is.
A többi Linux disztro is lehet ugyanolyan jó, sőt jobb is, csak ők semmit nem költenek reklámokra és ilyesmire. Nézd meg csak a Debian weboldalát, majd az Ubuntuét is. A Debiané egyszerű és érthető, kevés kép, sok szöveg. Az Ubuntu weboldala viszont csicsás képekkel fogad.
Kérdező meséld már el, milyen forráskódokat kellett lefordítanod az eszközeid számára :D
Ugyan Gentoo user vagyok, de anno én is Ubuntuval kezdtem.
Sok baromságot leírtál, de ezen felsírtam, ezt részletezd már, ha lehet.
"-nos,nem tudom de én tökéletesen meg vagyok .deb csomagok nélkül "
Tehát még soha nem telepítettél semmit? Tényleg? Egyszer sem? Ezek szerint valóban nagyon tudják a Canonicalnál, hogy mi kell az embereknek.
Utolsó válaszolónak igaza van, tényleg sok baromságot írtál (inkább csak azt).
A kérdésre válaszolva: jó a marketing és jó a közösség. Ennyi. (persze nyilván nem működne, ha egy rossz rendszer lenne)
Nem jó az ubuntu:( olyan vacak
10 perc mire betölt:s
windows 7 meg 5 mp alat tölt be...
nem értem mért nem jó
igaz a legújabról van szó 11.10
de iszonyat bugos és lasu
régebiek sokal jobak voltak:s
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!