Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Jobb a SuSe Linux, mint a...

Jobb a SuSe Linux, mint a Windows XP?

Figyelt kérdés

.

Nem nagyon vagyok otthon a témában, mivel megszállottan Mac OS X felhasználó vagyok (és teljesen elégedett). Csak olvastam ezt a kérdést, és édesanyámnak akarok venni egy gépet, meg internetezni szeretne, meg ilyenek. Csak mint egy egyszerű felhasználó... és nem nagyon akarok most venni neki egy iMac-et, elég lesz neki egy PC.

Melyik oprendszer felelne meg legjobban erre a célra?

Melyik a jobb, és miért?

Ha Windows akkor XP Pro SP3, amit felraknék.

Ha Linux, akkor melyik verziót rakjam fel? 10.2 jó? Úgy hallottam, hogy az az eddigi legstabilabb...

A Windows-t régről ismerem, feltelepítéskor annyi konfigurációt igényelt (akkor), hogy én össze sem tudtam hangolni mindennel egyedül... A Linux is ilyen?

A terv az, hogy veszek egy általánosan jó PC-t (kb. 80.000,-Ft-ért, abba már belefér egy két jó cucc) és én felrakom rá azt az oprendszert, amelyikről Ti most engem meggyőztök, hogy jobb!

Köszönöm a segítséget!

.

2009. jan. 22. 16:43
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

Ugyan ugy mint a Mac OS X t szerintem de

sztem sok gondot okozhat még ha nagyon megvan buherálva a Mac OS X de ez az én véleményem !!!!

2009. jan. 22. 20:28
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

Mac OS X 10.5.2 Leopard Leo4All Vers.3

Egy kis help a telepítés előkészítéséhez:

Szükségünk van egy FAT32 -es partícióra és egy Hiren’s Boot CD -re, hogy install után aktívvá tudjuk tenni az OS X partícióját. Mindegy, hogy elsődleges vagy logikai, de az fontos, hogy az NTFS -t nem ismeri alapból az OS X. Ha megvan a FAT32 -es partíciónk akkor szépen bootoljunk be valamelyik hackintosh install DVD -ről, majd amint eljutunk odáig, hogy kiválasszuk a HDD -t (partíciót) amire telepítenénk az OSX -et, a Tools menüben található Disk Utility -ben meg kell formáznunk (Erase) a FAT32 -es partíciót Mac OS Extended (Journaled) -re. Ha ez is megvan akkor kiléphetünk a Disk Utility -ből, majd válasszuk az OS X -nek szánt partíciót. Miután tovább léptünk, NE kattintson senki az Install gombra hanem a Customize gombra kattintva mindenki válassza ki a neki megfelelő drivereket. Ez nagyon fontos, mert ha nincsenek fent a konfigunkhoz megfelelő driverek akkor feleslegesen installáltunk. Ha kész vagyunk ezzel is akkor mehet az instal ami kb. 20 percet vesz igénybe… a beállításokkal együtt :D Ha megvan az install, hiba nélkül lefutott akkor reboot, majd tegyük be a Hiren’s Boot CD -t. Bootoljunk be a CD -ről, majd válasszuk a particionáló progikat és azon belül is az Acronis Disk Director Suite 9.0.554 -et. Ha elindult akkor először jobb klikk (vagy Disk menü) az első partícióra, majd Set Active, majd ugyen ezt csináljuk meg a második partícióval is. Fontos, hogy sorrendbe kell őket aktívvá tenni. Ha ez is meg van akkor már a HDD -ről bootolhatjuk az OS X -et.

Annyit még megemlítenék, hogy nem csak a Leo4all létezik. Sokan ajánlják pl. a Kalyway féle install lemezt vagy az iAtkos -féle, kizárólag inteles telepítőt, vagy a kizárólag csak AMD -s Zephyroth DVD -t. Én azt ajánlom, hogy legalább 3 install lemezt töltsön le az aki rászánja magát arra, hogy a PC -jére OS X -t tesz fel.

neten találtam de azért beírom !!!!!

2009. jan. 22. 20:32
 13/28 anonim ***** válasza:
95%

Nos, Windows-t semmiféleképen se!

Egy kezdőnek - mint írták előttem - teljesen mindegy, hogy mit tanul meg. (tszokni nehezebb, mint újra tanulni.)

Az Ubuntu legalább olyan könnyen kezelhető, mint a Vista vagy az XP. Viszont nagy előnye a Winekhez képest, hogy ha egyszer felrakják rendesen, akkor nem fog "tönkremenni", ellentétben a Winnel.

Telepíteni édesanyád úgy sem fogja - azt valaki másnak kell majd. (Mellesleg Ubit is és más Linuxot is ugyanúgy lehet telepíteni, mint Wint.)

Mikor pedig már fent van, és műxik, sokkal nyugodtabban hagyhatod magára vele, mint a Winnel. (A Winnél jöhet neki vírus, egyéb támadás, amiről fogalma sem lesz, és szemrebbenés nélkül be fogja gyűjteni a netről az ilyeneket. Linuxnál ez nem lesz probléma.) Emellett miután felraktad neki, otthagyhatod. Nem lesz kékhalál meg hasonlók, amitől majd pánikba esik. Idővel meg szépen majd beletanul - megszokja.

Melyik disztribúciót? Így kezdőként az alábbiak egyikét:

Ubuntu

Suse

Debian

(A Debian most gyakorlatilag 90%-ban ugyanaz, mint az Ubuntu. Nekem is az van fent, és a T-mobilos neten kívül mindent egyből felismert és használ. Semi akadás, semmi más probléma. Könnyebben felraktam, mint a Wint anno.)

Hogy nem tetszik az Ubuntu??? Hmm... a Mac-et nem ismerem, így lehet, hogy azért nem tetszik neked.

De itt egy videó az Ubunturól. A Vista-val van összevetve azonos gépeken - szerintem egyértelmű az eredmény:

http://www.youtube.com/watch?v=nPecBxM2f6c

2009. jan. 22. 21:07
 14/28 anonim ***** válasza:
64%

Bocsi az OFF ért megint

de sztem a Vistát is felhet tuningolni ha nagyon csili vilire szeretné az ember

ON

de tény és való hogy az Ubuntu jobb

de játékra azért Windows !!!!

meg még sokmásra is !

2009. jan. 22. 21:22
 15/28 A kérdező kommentje:

Én letöltöttem az iATKOS-t... Most nagyon ráidultam, hogy meghódítok egy PC Mac OSX-el... Viszon nemtom, nem merek nekiállni. Mondjuk nem nagyon tudok elrontani semmit, de van egy PC-m ami azé van itthon használva a gyerekeké, de nem akarom nekik tönkretenni azzal, hogy bepróbálkozok feltenni a Mac-et..

Nemtudja valaki, hogy hogyan kell az iATKOS-t feltenni?

Ha odaérek a konfigurációkhoz, honnan a fenéből fogom tudni, hogy milyen hardverek vannak a PC-be és hogy mely drivereket kell felrakni? Ez itt a nagy kérdés nekem...

2009. jan. 22. 21:38
 16/28 A kérdező kommentje:
Annyit tudok hogy a gép inteles... meg akkor anyámnak is inteleset kell venni... ez tény...
2009. jan. 22. 21:40
 17/28 A kérdező kommentje:

Ha valakit esetleg érdekel: *****

:D

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2009. jan. 22. 21:49
 18/28 anonim ***** válasza:
86%

A hackelt mac úgy tudom még nem az igazi.Nem kimondottan stabil.Egyelőre szerintem még nem igazán ajánlott csak az apple gépeire.

Még mindig azt mondom,hogy xp vagy ubuntu.

De semmiképp sem vista,mert igenis egy bughalmaz.Aki nem hiszi az olvasson utána különböző fórumokon.Szinte mindenhol csak szapulják,és nem csak a linuxosok,hanem sok wines is.Nekem is az a tapasztalatom,hogy szar.Azon kívül,hogy viszonylag szép(nagy cucc,xp-t is lehet vista kinézetűre varázsolni könnyedén),semmi nem hozható fel az előnyére.Arról nem is beszélve,hogy az ember nem a szoftver igényeihez akar gépet választani,hanem a gép erőforrásaihoz akar szoftvert választani.80 rugóból nehezen veszel olyan gépet,amin a vista jól érezné magát...

Ha az ubi nem tetszik,válaszd az xp-t.De mac után szerintem az se fog.De ha rám hallgatsz,ez a kettő között fogsz dönteni.

2009. jan. 22. 22:05
 19/28 anonim válasza:

Szerintem nem töltöttél elég időt az Ubuntuval, azért nem tetszett. Én egy éve telepítettem fel utoljára és azóta csak frissítettem. A Windows egy idő után le is került a Linux mellől :D

Nem biztos, hogy valaki is említette már neked, hogy Linux alatt van több grafikus felület is, így Ubuntu alatt a Gnome, Kubuntu alatt a KDE és Xubuntu alatt az XFCE. Ezeken kívül pedig még egy kismillió... Ezek a grafikus felületek a Linux Kernel-től függetlenül működnek (a Windowsban pl a grafikus felület egy része bele van építve a kernelbe), így azt használod, amelyiket csak akarod - azaz sima Ubuntu alá feltelepítheted mondjuk a KDE-t is és induláskor kiválaszthatod, hogy Gnome vagy KDE induljon.

Ha te Ubuntu-t használtál, akkor a Gnome-al ismerkedtél meg, ami egy konzervatívabb felület alapjában véve, viszont egy Compiz-zal csodákat lehet vele művelni. A Compiz amúgy kb az, mint Vista alatt az Aero, csak fele annyi teljesítményű gépen is működik, mint a microsoft-os társa. A Compiz mostanság az Ubuntu installkor feltelepül, tehát már első indításkor működik alapbeállításokkal. Ez viszont nem szabad megtévesszen: a Compiz 100x többet tud, mint amit először megmutat neked. Érdemes körülnézz Youtube-on! Ha jól értem Mac fan vagy: egy kis utánajárással a Gnome-od megszólalásig hasonlíthat egy Leopard megjelenésére.

Ha a Windows-hoz közelebb álló, modern és szép grafikus felületet kersel, akkor neked a KDE-t találták ki. Ha kimondottan a kde érdekel, akkor a Kubuntu-t telepítsd fel, mivel abban a KDE az alapértelmezett. Jó ideig használtam KDE-t, nagyon jól használható. Még most is megbújik egy KDE a gépemen, bár már Gnome-ot használok inkább. Az új KDE tényleg vetekszik a Vista grafikájával szerintem (a használhatóságról és a gyorsaságról már nem is beszélve).

Konklúzió:

1. Szerintem adj még esélyt a Linux-nak.

2. Ha nem tetszik, maradj a Mac-nél (bár nem egyszerű egy mezei PC-re Leopard-ot tenni, legfőképpen a driverek miatt...)

3. Windows: XP mehet, Vista-t felejtsd el!! A Windows 7 jó lesz majd, ha kész lesz - egyenlőre a beta az beta.

2009. jan. 26. 08:53
 20/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm hasznos válaszod. Én mindenképpen maradok a Mac-nél, szerintem mindent lepipál... Édesanyám részére meg a lehető legbiztonságosabb ám egyszerű oprendszert akarom feltenni...

Mégegyszer nekiállok az Ubuntunak. Illetve még fennt van a Mac-emen virtuális gép alatt... Ha jól értettem meg lehet vátoztatni a felületet... Megváltoztatni lehet, vagy másik verziójú Ubuntut kell, hogy feltegyek.. Vagy most, hogy fennt van, letöltök valamit, felteszem és megváltozik... Kíváncsi lennék, hogy amit mondtál az a Mac-es felület hogy nézne ki... Hol találom azt meg??

2009. jan. 27. 10:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!