Nemrég telepítettem Cachy OS-t. Anélkül hogy a rendszerbe nyúltam volna a KDE Plasma asztali környezet úgy kezdett viselkedni hogy belépés után a betöltőképernyőnél megállt és semmi nem töltődött be. Mi az oka? Mi a megoldás?
#19 "ki ne akarna ilyen eredményeket otthon"
Milyeneket? Olyanokat, hogy feltesz pár csomagot, és széthullik a rendszere?...
Azért lássunk már tisztán: ez egy hobbiprojekt. Tök jó, hogy van, én is örülök neki, hogy vannak ilyen emberek, akik ezzel foglalkoznak, de az emberek nagy többsége a napi használatú rendszerének valami stabil, kiforrott, megbízható rendszert szeretne, és az sem utolsó szempont, hogy legyen mögötte akkora tömeg, hogy ha valami problémára fut az ember, akkor legyen kitől segítséget kérni. Egyelőre ezek egyike sincs meg. Lehet, hogy majd évek múltán, ha akkor még létezni fog ez a disztró, és sikerül a stabilitási problémákat kiküszöbölni, akkor szélesebb körben el fog terjedni, de ameddig ez nem sikerül, addig nem lesz több, mint egy n+1. hobbiprojekt, amit hébe-hóba használgat pár kísérletező kedű hobbista, meg egy maréknyi fanatikus, de egyelőre ennyi.
A felhasználók elsöprő többségét meg nem az fogja érdekelni, hogy 180-at vagy 205-öt mutat-e az FPS-mérő, amit egyébként hatalmas zárójel: biológiai képtelenség megkülönböztetni (de persze, tudom, az FPS-méregetők mindig kivételt jelentenek, nekik teljesen más felépítésűek a látóidegeik, mint az összes más élőlénynek), hanem az, hogy a rendszerük stabilan és megbízhatóan működjön.
Egy elfogadható vason meg a Mint gördülékenységével sincs semmi probléma. A semmitmondó, szubjektív százalékos értékek meg továbbra sem mérvadóak.
#20: Az a lista meg szintén nem jelent semmit. Az, hogy valaki rákeres, utánaolvas, netán le is tölti, még nem jelenti azt, hogy tartósan használni is fogja. 1-2 éve volt hasonló a Manjaróval. Már sokan arról fantáziáltak, hogy elemi erővel fogja lesöpörni a Mintet és az Ubuntut, ez a legnépszerűbb, ez a jövő disztrója, stb, stb. Tényleg szép helyet ért el ezen a listán, viszont azóta sem látom, hogy az eddig Mintet vagy Ubuntut használók tömegesen tértek volna át. Sőt, igazából nem tudok olyanról a környezetemben, aki azt használná, pedig elég gyakran mozgok Linuxos körökben.
Ebben teljesen igazad van. Cachy arch alapú, elviekben könnyebben tönkremehet mint egy ubuntu a frissebb, kevésbé ellenőrzött csomagok és modifikációk miatt. Ezt a stabilitási problémát megértem.
"pedig elég gyakran mozgok Linuxos körökben"
Ebből gondolom, hogy régi/régebbi linux felhasználó vagy és te is egyet értesz abban, hogy a stabilitási problémák 90% felhasználói hiba, mert ész nélkül másolnak be mindent terminálba, stb...
Ubuntu és mint pedig közismertebb mint cachy, mert sokkal korábbi disztrók. Ha megfordítod a képletet és cachyt alkotják meg először, utána mintet vagy ubuntut akkor cachy sokkal ismertebb, kiforrtabb lenne. Objektíven gyorsabb, több teljesítményt hozó disztró, viszont instabilabb is(bár nekem még nem volt stabilitási gondom vele, kivéve proton verziót). Garuda, manjaro és nobara is kiforrta magát, mert azokat is nagyon sokan ismerik.
Ha cachy mögött akkora költségvetés/embererő állna mint ubuntunál vagy manjaronál akkor biztos, hogy ott lenne a toppon arch, ubuntu, pop_os, mx linux és mint mellett.
Játékoknál is így van, pl. counter strike. Legismertebb, legnépszerűbb kompetitív lövöldözős játék, mert a legrégebbi. Fut a krumplin, elérhető mindenkinek és van mögötte történelem. Ugyanez call of duty, world of warcraft, grand theft auto stb.... Aztán megjelentek az új srácok a blokkon: pubg, apex, fortnite és rekordokat döntöttek. Mai napig top játék mindhárom, mert újat mutattak és szintén kiforrták magukat.
#22 "a stabilitási problémák 90% felhasználói hiba"
Nagy átlagban igen. De vannak disztrók, ahol nem kell vadállatnak lenni ahhoz, hogy tönkretedd. Találkoztam már pár ilyennel.
OpenSUSE Tumbleweed. Egy sima, Yast-ból kiadott frissítés hazavágta a rendszert. És ez kétszer, két különböző időpontban, két különböző telepítéssel is megtörtént. Egyik esetben onnantól nem volt grafikus felület (X), másik esetben meg volt ugyan, de az asztali környezet bekakukkolt tőle.
Manjaro. A grafikus szoftverkezelőjéből fel akartam tenni a Blendert. Onnantól viszlát grafikus felület.
Nem gondlom magamat zöldfülűnek, lassan 10 éve használok elsődleges (és szinte kizárólagos) rendszerként Linuxot, és 20+ éve ismerem a rendszert, emellett 15 éve a munkám része is. De mégis sikerült megfektetni némelyiket úgy, hogy tényleg semmi extrát nem csináltam. Én azt mondom, amelyik disztró egy sima update-től, vagy egy egyáltalán nem extrém, repóból való telepítéstől elhasal, az nem stabil. Debianon (Ubuntun, Minten), Fedorán még nem láttam olyat, hogy egy frissítéstől, vagy egy apt install blendertől kifeküdt volna a rendszer.
Ettől függetlenül 90%-ban valóban a meggondolatlan felhasználó az instabilitás legfőbb oka, csak a maradék esetekben meg a disztró gyengesége.
"Ha megfordítod a képletet és cachyt alkotják meg először, utána mintet vagy ubuntut akkor cachy sokkal ismertebb, kiforrtabb lenne."
Azért az elmúlt 20 évben jópár disztrót kipróbáltam már, olyanokat is, amik a Mint előtt jöttek létre, mégse nőtték túl azt. Ez nem csak ezen múlik.
"Ha cachy mögött akkora költségvetés/embererő állna mint ubuntunál vagy manjaronál akkor biztos, hogy ott lenne a toppon"
Persze.
Ha meg a Linux mögött lenne annyi pénz és marketing-gépezet, mint a Microsoft mögött, akkor az asztali PC-k 80%-án Linux futna. Ha meg a Microsoftnak kellene abból gazdálkodnia, ami a Linuxos projekteknek jut, akkor nem lennének többek, mint egy lábjegyzet egy informatikatörténeti könyvben. Kétségtelenül tetszene mondjuk a helyzet, de ezzel csak arra akarok rávilágítani, hogy a tényeket illetően nem jó érv a "mi lenne, ha"...
"Játékoknál is így van, pl. counter strike. Legismertebb, legnépszerűbb kompetitív lövöldözős játék, mert a legrégebbi."
Hááááát....
Azért voltak már előtte is multiplayer FPS-ek, az egy másik kérdés, hogy a CS-nek sikerült ezt először kifejezetten széles körben elterjesztenie. Távolról sem azért lett ennyire népszerű, mert az első volt. Persze, ha mondjuk ma jelenne meg, akkor elég nehéz dolga lenne, de erre inkább azt mondanám, hogy nem az elsőség a lényeg, hanem hogy jókor legyen jó helyen. ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!