Linux Op. rendszer, pár évente új verziót szedtek le (DVD,Pendrive) és azt telepítitek újra?
#7: "14 év alatt nem találtad meg a megfelelő disztrót?!"
Nem nem találta meg, hanem minden folyamatosan változik, a disztrók is, az asztali környezetek is, de még maga az ember is. Ez nem az örök hűségről szól, hanem arról, hogy a mindenkori aktuális igényeknek megfelelő legyen a rendszerünk.
Persze, kicsit ironikus, hogy pont az fikáz másokat, aki épp most váltott, méghozzá azért, mert bedurcizott, hogy "túl sokan használják" az addig kedvenc, most már utált disztróját...
Nocsak milyen híres lettem! :) Itt páran naplózzák a tevékenykedésemet, feljegyzik a megnyilvánulásaimat. Látjátok? Megéri egy jól kitűnő nicket választani.
Persze, hogy minden változik.
A KDE (mostmár inkább Plasma Desktop) is sokat változik.
Irónikus, hogy bár sokat változott, de minden általad használt disztrón mégis azt használod bevallásod szerint.
Persze, hogy nem az örök hűségről szól a Linux (ezért is váltottam BSD-re), de Te aki minden szarért cserélgeti a disztrókat, sohasem fogod megtalálni a Neked megfelelőt. A folyamatos disztró cserélgetés meg saját magad sz*patása, míg, ha egyet megtalálsz és hosszú távon használod egyszerűbb azt upgradelni, mint álandóan cserélgetni.
Én alapjaiban jónak tartom a Linuxot, csak abból lett elegem, hogy a sok Z és az újabb generáció igényeinek olyan mértékben próbálnak megfelelni, ami szembeköpi a Linux eredeti és alapfilozófiáját. De Neked erről fogalmad sem lehet. Hiszen hol voltál még, amikor megjelentet az első Linux Disztribúciók. Gentoonál tiszteletre méltó ez az ellenállás, meg Slackwarenél is, de Ők is sokan lejtettek.
Ettől függetlenül nem utálom Gentoot, de ha egyszer tényleg utálni fogom, akkor nem a Gentoot vagy egy-egy disztrót, hanem kompletten a Linuxot.
Már arra is vannak terveim mire váltok, ha a FreeBSD is elterjed. De szerintem az még legalább húsz év.
A fájdalmadat meg ne rám vetítsd ki, hanem keresd az utad.
A FreeBSD nem hiszem, hogy valaha is elterjed (meg bármilyen BSD), legalább is nem a közeljövőben. Nagyon nem kezdőknek lett kitalálva, nem is az átlag user a célközönség. Ha felhasználóbarát BSD, akkor inkább a GhostBSD -t hoznám fel.
Nekem az bajom a Linuxokkal, hogy az appokat nagyon el akarják tolni a konténerizáció irányába. Lásd: Snap, Flatpak és az immutable disztribúciók.
Mindkettő egy szutyok, de a flatpak talán egy fokkal jobb.
Megoldanak egy vagy két problémát és hoznak helyette 5 másikat, teljesen eldobják a hagyományos Unix szerű filozófiát. Lassúak, nevetségesen sok helyet foglalnak, bugosak, rosszul integrálódnak az asztali felületekkel, terminálból elindítani egy flatpak appot rémálom, ráadásul a snap backenden zárt forráskódú...
Nekem semmi szükségem a konténerizált vackokra, mindig is jól megvoltam a natív rendszercsomagokkal, de mégis sok helyen azt olvasni, hogy "Flatpak is the future" meg hasonlók. Hát ha tényleg ez lesz a jövő és megszűnik a normál csomag, akkor fogok búcsút venni a Linuxoktól és közelebbről megismerkedni a BSD-vel. Talán ők még valamennyire el tudják terelni jó irányba a dolgokat és nem dőlnek be ilyen hippi hülyeségeknek és nem majmolják a Windowst.
#16 A Snapet főleg, bár bizonyos fórumokon (pl. omgubuntu) én láttam épp az ellenkezőjét is, volt aki ajnározta, micsoda remek innováció és hogy 100%-ban azokat kéne használni és végre megszabadulni az "elavult" csomagoktól...
De Redditen gyakran ajánlgatják a Flatpakat is, mert hogy "Flatpak is the future".
Hát én nem kérek egyikből se, köszönöm.
Én részemről "középutas" vagyok ebben a témában. Alapvetően én is a natív csomagokat részesítem előnyben, de bizony vannak helyzetek, amikor jobb a flatpak és a snap. Csak egy példa, ha lassan frissülő disztrót használsz (Debian, OpenSuse Leap, Slackware...), de egy adott programnak a friss verziójára van szükséged, akkor simán letöltöd flatpak/snap csomagban, és nem kell emiatt másik disztróra váltanod.
Vagy szerveren kifejezetten hasznos, ha stabil LTS kernelt tudsz használni friss szoftverekkel.
De szoftverfejlesztőként is nagy előny, ha nem kell kismillió csomagot elkészítened, tesztelned és karban tartanod, hanem megcsinálsz egy flatpak csomagot és kész.
Igazából az, hogy az alaprendszer és a felhasználói programok a függőségrendszeren kereszül ennyire össze vannak drótozva, nem egy túlzottan optimális megoldás. Működni működik, de egyrészt ez egy nagyon érzékeny és kényes megoldás, mert folyamatosan frissen kell tartani a csomagokat, minden csomagnak meg kell legyen a megfelelő verziója, a csomagokat nyilván kell tartani, a függőségeket feloldalni (nem csak a direkt, de a tranzitív függőségeket is), mindez roppant terhet ró mind a disztró fejlesztőkre, mind a csomagkarbantartókra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!