Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux Op. rendszer, pár...

Linux Op. rendszer, pár évente új verziót szedtek le (DVD,Pendrive) és azt telepítitek újra?

Figyelt kérdés
-vagy elég a meglévő rendszer csomagfrissítését elvégezni?Mi a szokás?Pár hónapja tértem át a Windowsról OpenSuse Tumbleweedre, még új ez a világ nekem.

okt. 27. 17:53
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
83%

Linux Mint-nél (de más Debian/Ubuntu alapú disztribúcióknál is) a csomagkezelő alkalmas a különböző főverziók közti frissítésre - OpenSuse esetén is:

[link]

okt. 27. 18:20
 2/18 anonim ***** válasza:
70%

Egyedül az Elementary OS-ről tudom, hogy nem támogatott a kiadások közti frissítés. Egyébként Debian, Ubuntu, Mint, Arch, Manjaro, Garuda, Fedora, OpenSuse, stb., mind frissíthetők egyik kiadásról a másikra .

OpenSuse Tumbleweed esetén nem is beszélhetünk kiadásokról, ennél folyamatosan jönnek az új snapshotok.

okt. 27. 20:30
 3/18 gentoojedi ***** válasza:
56%

A fix kiadású Disztribúcióknál támogatott a verziófrissítés. De csak mindig a közvetlen egyel újabb kiadással. Verziófrissítéseket nem lehet átlépni.

A Rolling kiadású disztróknál nincs ilyen. Ott folyamatosan megújul. Hátránya is van ennek. Ezeknél ajánlott legalább heti rendszerességgel frissíteni. Nem lehet hónapokig, netán egy évig nem frissíteni, mert utána már nem is lehet. Eltörik a rendszer.

Az OpenSuSE Tumbleweed ága is ilyen. De ilyen pl az Arch Linux, vagy a rá épülő Manjaro, a PCLinuxOS vagy a Gentoo.

A Fix kiadású rendszereknél viszont nem kell gyakran frissíteni. Bár nem ajánlott biztonsági okokból, de egy Ubuntu LTS-nél vagy Debiannál akkor sincs baj, ha két évig nem frissíted. Fontos, hogy verziófrissítés előtt az előző rendszer legyen naprakésszé vagy legalábbis minden összetevője legyen a lehető legfrissebb állapotban és úgy szabad megkezdeni a verziófrissítést.

okt. 27. 23:03
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Semmi sincs kőbe vésve, ez a kérdéskör pedig főleg egyéni preferenciától függ.

A szervereimet (Ubuntu) 2 évente szoktam frissíteni a legutóbbi hosszú idejű (LTS) kiadásra, persze, nem azonnal, amikor megjelenik, várok általában pár hónapot, nehogy belefussak valami hibába.

Az otthoni gépen (Linux Mint egyébként) meg általában - ha nincs valami komoly érv ez ellen - megvárom, hogy amit feltelepítettem, az "kiöregedjen", és akkor felteszem az új verziót új telepítésként.

De a Tumbleweed rolling release, ha jól tudom, ott nincsenek is külön verziók, folyamatosan frissül az egész.

okt. 28. 08:10
 5/18 Tom Benko ***** válasza:
Archot használok. Pénteken elolvasom a release híreket (ha vannak), frissítek. Néha a nemhivatalos csomagjaimat újra kell csomagoljam emiatt, ezért a péntek. Amúgy sok tennivaló nincs vele, csak legyen net.
okt. 28. 08:25
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Én általában új rendszert telepítek. 14 éve használok Linuxot, a főverzió frissítések eddig nekem mindig eltörtek valamit, szóval inkább nulláról indulok. Nomeg próbáltam pár disztrót. Ubuntuval kezdtem, de a Unity felület bevezetésekor otthagytam. Aztán volt Mint, abból meg a KDE verzió szűnt meg.

Most Kubuntu 20.4 van még fent, tudom, hogy régi, de jövőre hardverfrissítést is tervezek és szerintem egy Manjaro megy majd fel.

okt. 28. 10:50
 7/18 gentoojedi ***** válasza:
50%

14 év alatt nem találtad meg a megfelelő disztrót?!

Bakker.

Ha KDE fan vagy, akkor olyan linuxot kell választani, ami azt preferálja. Például ott van az OpenSuSE Leap. Esetleg Mageia. De inkább a kaméleont válaszd. Az örök disztró.

okt. 28. 15:05
 8/18 anonim ***** válasza:
#7 A Kubuntu jó lenne, csak a tököm tele van, hogy a Snap-et erőltetik.
okt. 28. 15:10
 9/18 gentoojedi ***** válasza:
51%

Akkor tehát nem jó.

Csak halkan jegyzem meg h a süsü leap verziója fényévekkel stabilabb az lts ubuntunál is. Legalabbis, amióta az enterprise vonallal szinkronba hozták.

okt. 28. 17:49
 10/18 anonim ***** válasza:
Én is OpenSuse Leap-et használok, tényleg nagyon stabil.
okt. 28. 18:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!