Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Jogosult vagyok-e a Windows...

Totóni kérdése:

Jogosult vagyok-e a Windows licenszek használatára?

Figyelt kérdés

Sziasztok !

Van (?) 3 Windows licenszkulcsom a következő formában:

Ebből kettő egy nemrég vásárolt gépen (gépben) :

- az egyik magában a BIOS-ban tárolva,

- a másik magán a gépházon

Ezek eltérő kulcsok, de mindkettővel sikeres volt az aktiváció

technikai értelemben.

A BIOS-ban található licenszkulcsot ugye be sem kellett pötyögnöm,

hanem meglepő módon az aktíváció automatikusan megtörtént.

Továbbá van egy harmadik gyári (hologravírozott) OEM DVD-n,

amit - még ha jól emlékszem valami régebbi gépemhez kaptam, de

a pontos származási helyére már nem emlékszem, nemhogy még

számlát felmutatni róla.

Ezen felül az újonnan vásárolt gép számláján sem

volt feltüntetve nemhogy kettő, de még egy Windows licensz kulcs sem.

A kérdésem az, hogy jogi értelemben jogosult vagyok-e ezen

Windows licensz kulcsok használatára a számlák hiányában?

Tehát pl. a géphez ami vettem, a rajta található eredeti OEM

matrica és a BIOS-ában található Windows licenszek

automatikusan az én tulajdonomba kerültek a hardver megvásárlásával?

(Illetve azáltal, hogy nyílvánvalóan nálam vannak sértetlen "plombált"

formában, tehát a matrica nem "másik gépről levakargatott , majd újraragasztott",

illetve a BIOS-ban lévő pedig értelemszerűen benne is volt)

És a harmadik esetben, amikor a tulajdonomban van egy gyári , holo-

gravírozott DVD (aminél "Genuine-abb már nem is lehetne)

a rajta lévő licenszkulccsal, automatikusan

a tulajdonomban van-e a számla/származási hely nélkül?

szept. 7. 13:53
 1/7 anonim ***** válasza:
63%

A biosban lévő lincenc csak azon az egy gépen működik, ennek használatára jogosult vagy.

Az OEM licences matrica felragasztásával szintén csak arra az egy gépre korlátozódik annak a lincencnek a használata.

Ezen két esetben jogosult vagy a licencek használatára azon a gépen, akkor is ha nem te vetted anno. A DVD az más kérdés, mert a DVD-t lophattad is... Az a vásárlást/tulajdonszerzést igazoló akármilyen "papír" nélkül nem lesz a sajátod szerintem.

szept. 7. 13:59
 2/7 A kérdező kommentje:

"Az OEM licences matrica felragasztásával szintén csak arra az egy gépre korlátozódik annak a lincencnek a használata."

- Legalábbis - ha jól tudom - az Európai Únión kívüli országokban.

Mert itt az EU-ban az OEM - tehát a géphez kötött licenszeket - az EU 2012-től kezdve törvényi úton ún. hordozhatóvá tette, így tehát bármilyen más gépre is jogosult lehetnék feltenni, ha tudnék róla számlát felmutatni (?)

Csak itt nem tudom mással igazolni, hogy az enyém, mint azzal , hogy a gépről tudok számlát felmutatni, illetve láthatólag a matrica sértetlen,

továbbá mivel az aktíváció technikai értelemben is sikeres volt (másik gépen : ugyanazon a fizikai gépen, de virtuális gépben) ezért a gyanúja sem merült fel annak, hogy ezt a licensz kulcsot már máshol érvényesítették volna.

szept. 7. 14:18
 3/7 anonim ***** válasza:
59%
Az EUban is csak a felhasználás előtt vihető át az OEM licenc, felhasználás és regisztráció után nyilván ( elméletben) nem. Az sem kizárt, hogy a Microsoft magasró sz@rik a licencekérdésekbe, mivel egy néhány éves periódusban kb több lincenet adnak el, mint a Föld teljes lakossága :D
szept. 7. 14:33
 4/7 A kérdező kommentje:

A gyanúm az, hogy az MS eleve figyeli , hogy milyen IP tartomány alól történik egy-egy regisztráció, és ha az EU országaiból, akkor az OEM kulcsok esetén is a Retail licenszre vonatkozó aktívációt gyakorolja, tehát, valahányszor újra lehet aktíválni. Ezzel viszont az a probléma, hogy én szeretnék maximálisan törvényesen eljárni, és ezért nem tudhatom, hogy az OEM, de Retail-ként kezelt kulcsot esetleg, nem-e máshol már törvényesen bekatíválták, és így hiába van nálam maga a sértetlen matrica, valaki más viszont pedig számlát is tud ugyanarról a kulcsról felmutatni, így fájó szívvel kell megválnom két licensztől is, a gyári DVD-t pedig akármilyen szép és csili-vili -hacsak a számlát elő nem kaparom "valahonnan" - kénytelen lesz rituálisan megsemmisíteni :(

És ugyanez a helyzet állhat fent a szép és sértetlen holomatricával is :(

Amit kénytelen leszek levakarni és a virtuális gépet is sóval behinteni :(

szept. 7. 14:44
 5/7 anonim ***** válasza:

Hogy akakrsz eljárni "törvényesen" a Microsofttal szemben? A Microsoft nem jogalkotó szervezet. :D

Nem igazán értem amúgy min lamentálsz, van 3 Windows licenced, abból kettő használt és mindkettőt gond nélkül aktiváltad. Akkor most mi a problémád? :D

Ha valami véletlen miatt abba a nagyon nagyon nagyon nagyon kicsi csoportba tartoznál aki valamiért elbukja a licencét akkor egy doboz cigi áráért veszel másikat.

szept. 7. 15:02
 6/7 anonim ***** válasza:
44%
Magánszemélyként jogosult vagy. Céges felhasználóként kérdezd meg a főkönyvelőt..
szept. 7. 16:25
 7/7 CspCsj ***** válasza:

#1:

"A DVD az más kérdés, mert a DVD-t lophattad is..."

Szóval gépházat nem lehet lopni?

Ha valakinek fontos, hogy minden törvényes legyen, akkor az összes vásárláshoz kell számla, vagy adásvételi szerződés.

szept. 8. 07:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!