Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux-hoz értők segítségét...

Linux-hoz értők segítségét szeretném kérni?

Figyelt kérdés

Szeretnék Windows-ról Linuxra váltani, de sík h'lye vagyok hozzá. Jelenleg egy Lenovo T500-as laptopom van, SSD-vel, DDR3 RAM-al, integrált videóval.

Próbálkoztam már nem egyszer, de az esetek többségében még a telepítést sem vagyok képes elvégezni. Változatos okokból "kiakadnak".

Egy olyan "instant" Linux-ot keresek, amit letöltök, feltelepítem, majd elkezdek ismerkedni a rendszerrel. Arra kérnék minden válaszolót hogy ha mód van rá, mellőzzék a Linux-os szakkifejezéseket, mert annak úgyis az lesz a vége hogy visszakérdezek.

Mindössze egy Firefox-ot, és egy TOR-t szándékozok használni rajta, a netezésem pedig kimerül a Facebook-ban és a Youtube-ban.

Előre is köszönöm!

2024. júl. 27. 18:17
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
27%

#9: a kérdező elég érthetően leírja mi a baja ( persze ha hajlandó vagy lealacsonyodni az átlagember szintjére )

"Próbálkoztam már nem egyszer, de az esetek többségében még a telepítést sem vagyok képes elvégezni. Változatos okokból "kiakadnak"."

Ebből elég egyértelmű számomra, hogy eljut a telepítésig.

"Amit te produkálsz az amúgy szimpla provokáció, a kérdéshez semmit nem tettél hozzá."

Nem provokáció, motiváció. Nem vagyok Linux felhasználó, nem tudok a kérdezőnek segíteni. Ti azok vagytok, jó lenne ha megpróbálnátok ÉRDEMBEN is segíteni, ez az oldal lényege.

A DK-st meg jelentjük, mert több felhasználói profilja van :D

2024. júl. 28. 15:09
 12/54 anonim ***** válasza:
100%

10

Ja, hogy te a kérdező vagy. Mondjuk nem tudom minek van több fiókod...

Mit próbáltál feltelepíteni, pontosan? Ezt kéne először tudni. Hogy mit csináltál. Mert szerintem ennyiből nehéz segíteni, max tippelni tudunk

2024. júl. 28. 15:11
 13/54 DK-s ***** válasza:
0%

#11-nek:

Ezt elqrtam. Nem kicsit, NAGYON! 🤣🤣🤣

Most mit mondjak? Hogy egy h'lye fax vagyok?

#12-nek:

Itt rengeteg embernek van több fiókja, én pedig azt csesztem el, hogy pont a számítástechnika rovatban hibáztam. A politika rovatban ezt észre sem veszik. Mármint ha MÁS hibázik, nekem az első esetem, és persze itt. Itt, ahol az érdeklődők logikai készsége "kicsit" jobb. A konkrét oka a két fióknak pedig az, hogy ha DK-s névvel kérdezek akkor előítéletes válaszokat kapok, személyeskedéssel fűszerezve.

Egyébként a fő kérdésemet tekintve, csoda történt. Letöltöttem a Mint-et, az asztalig is eljutottam, és most elindult egy normális telepítési folyamat. Volt egy ikon az asztalon, "Install ..." névvel.Ezalatt azt értem, hogy Windows-os feeling-je volt.

Még nem próbáltam indítani a feltelepített rendszert, mert a Live-ot a gyakorival próbáltam ki, és olvastam a reakciókat. 🤣

Cserélem vissza a vinyót, és ki is próbálom boot-olással.

Lenne egy további kérdésem, aminek nem látom értelmét újra, új kérdés formájában kiírni:

Tegyük fel, hogy bebootol, és minden rendben.

Csak sajnos egy SSD-m van amin most pötyögök, ezért a próbához HDD-t használtam. De a win7 telepítése előtt előrelátó voltam, ezért az SSD-n van egy 4 Gb-os üres partícióm. A Mint-et USB-re tettem és arról telepítettem.

A kérdésem:

Képes leszek megoldani azt, hogy feltelepítem a Mint-et a win7 mellé a szabad 4 Gb-os partícióra, mint másodlagos rendszert?

Azt tudom hogy a win7 maximálisan kihasználja az SSD nyújtotta lehetőségeket, így például kapásból pofánbaxxa a Hiren's Boot-ot, amikor az Pre-OS móddal próbálkozik. Ez HDD-nél nem volt gond.

Csak Linux téren vagyok laikus!

2024. júl. 28. 16:28
 14/54 DK-s ***** válasza:
0%

Elnézést kérek, nem a Hiren's Boot az ami Pre-OS módban akar indulni, hanem az AOMEI Partition Assistant Standard.

Ezt akkor teszi, ha partíciót akarsz leválasztani, vagyis újra akarod partícionálni a vinyót, ÉLŐ windows alatt. Képes rá HDD alatt de SSD alatt még nem sikerült. A win7 kibaxik velem.

2024. júl. 28. 16:37
 15/54 anonim ***** válasza:
100%

Nekem ez most nem teljesen világos. SDD-re tetted a live rendszert és onnan írsz most? Nem pendrive-ra?

4GB nagyon kevés, a telepítő leírásánál azt mondják, hogy 15 GB-ot foglal a rendszer, és ez mellé még nyilván a programoknak kell hely (Firefox fent szokott lenni alapból, de a Tor nem).

Szóval ha jól értem most SSD-re telepítetted? Vagy hova?

2024. júl. 28. 16:40
 16/54 anonim ***** válasza:
100%

14

Élő rendszer alól leválasztani partíciót általában nem szerencsés ötlet (kivéve, ha nem a rendszerpartíciót akarod)

2024. júl. 28. 16:41
 17/54 DK-s ***** válasza:
25%

#15-nek:

Most a win7-en garázdálkodom egyenlőre, SSD-ről, egy szabad, 4GB-os partícióval. És ez fizikailag valós, nem win7-féle virtuális, vagy bármi trükközés.

Erről a számítás-technikai tudásom gondoskodik. Ez VALÓS partíció.

Tehát:

Letöltöttem a Mint-et, egy saját, megbízható progival felküldtem az ISO-t USB-re, majd bebootoltam USB-ről.

Csodák-csodája, elindult a Linux, és hogy #8-at idézzem, "kattingatós telepítő" segítségével A HDD-re telepítettem a Mint-et. Mivel mostanáig veletek csevegek, ezért kipróbálni még nem volt időm, mert ahhoz Winchester-csere kell! És mint már számtalanszor jeleztem, LAPTOPRÓL "beszélek" hozzátok"! Egy qrva PC-ben egy pillanat aktiválám vagy de-aktiválnám a meghajtót a táp lehúzásával, de laptopon ki kell cserélni a vinyót. És mint a laptopokon általában, egy kibaxott meghajtó van. Nincs IDE# 0, IDE# 1 vagy SATA# 0, SATA# 1, stb...

Tehát feltelepítettem a Mint-etn PENDRIVE-ról a HDD-re, amit még nem ellenőriztem hogy rendben fut -e? Szerintem nem lesz vele gond, mivel a Live gond nélkül futott.

Tételezzük fel hogy gond nélkül fut. Nincs Wi-Fi gond, fut a Firefox.

Az a kérdésem hogy erről a PENDRIVE-ról, mint a telepítő forrásáról, fel tudom -e telepíteni a Mint-et a Win7-mellé, egy MEGLÉVŐ, és SZABAD particióra?

Tehát lényegében összefoglalva:

Képes -e a Linux Mint ignorálni a win7 SSD nyújtotta lehetőségeit abból a célból, hogy a win7 mellé tegye magát a FIZIKAILAG meglévő és szabad partícióra, elsődleges partícióként?

Nekem egyébként az a véleményem hogy jogilag nekem lenne igazam, de kérdés, hogy a Linux-nak mennyi vér volt a faxában?

2024. júl. 28. 17:26
 18/54 anonim ***** válasza:

17

De ha feltelepítetted HDD-re, akkor annak bent kéne lennie, nem? Vagy az a gépben volt eddig? Ott ment? Amúgy ha így csináltad, akkor nem biztos, hogy a laptopnak kellő drivereket is felrakta. Miért nem kapásból a laptopban telepítetted?

Meg tud lenni két oprendszer egymás mellet két külön partíción, de ekkor kézzel kell a partícionálást megcsinálni (kiválasztani, hogy hova tegye, fájlrendszert megadni, stb). Viszont mint írtam fentebb, 4 GB kevés lesz

2024. júl. 28. 17:36
 19/54 DK-s ***** válasza:
0%

#18-nak:

Nekem úgy tűnik, hogy informatikai szempontból felkészültebb vagyok mint te.

Ismétlem magam: LAPTOP!

Tehát a váltáshoz vinyó-csere kell. FIZIKAILAG!.

Itt nincs IDE#0, IDE#1, vagy SATA0, SATA#1, stb ...

Nem vagy képben.

A particionálást pedig mindig "kézzzel" végzem, hogy te is értsd. Amit én particionálok, az particionálva van és kész. Nincs vita.

2024. júl. 28. 17:44
 20/54 DK-s ***** válasza:
25%

Ismét #18-nak:

Hogy értsd:

A jelenlegi win7 rendszerem telepítését MEGELŐZŐEN már, DOS prompt segítségével particionáltam a vinyót, tehát a win7 telepítője már kész tények elé volt állítva!

Vagy nem érted, de akkor ne is okoskodj.

2024. júl. 28. 17:49
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!