Linux-hoz értők segítségét szeretném kérni?
Szeretnék Windows-ról Linuxra váltani, de sík h'lye vagyok hozzá. Jelenleg egy Lenovo T500-as laptopom van, SSD-vel, DDR3 RAM-al, integrált videóval.
Próbálkoztam már nem egyszer, de az esetek többségében még a telepítést sem vagyok képes elvégezni. Változatos okokból "kiakadnak".
Egy olyan "instant" Linux-ot keresek, amit letöltök, feltelepítem, majd elkezdek ismerkedni a rendszerrel. Arra kérnék minden válaszolót hogy ha mód van rá, mellőzzék a Linux-os szakkifejezéseket, mert annak úgyis az lesz a vége hogy visszakérdezek.
Mindössze egy Firefox-ot, és egy TOR-t szándékozok használni rajta, a netezésem pedig kimerül a Facebook-ban és a Youtube-ban.
Előre is köszönöm!
Már eleve ezt a megközelítést sem értem, hogy "kezdőknek".
Egy oprációs rendszer esetén hogy lehet "kezdő"-nek való?
Most operációs rendszer, vagy sem?
Nem trollkodok, tényleg nem értem.
Megközelítés, hogy kezdő abban rejlik, hogy mennyire "nem segít" a rendszer. Linux-okban főleg a grafikus felülettel rendelkezők (azaz desktopos kiadások) számos könnyítést nyújtanak, ahol lehetőség van egérrel klikkelgetni és úgy konfigurálni.
Ez inkább a telepítésnél jelenik meg ahol grafikusan (GUI) grafikus felülettel segít, vagy text-interfésszel (TUI). Persze a másik véglet, ahol minden mozzanatot neked kell csinálni, és semmi sincs automatizálva vagy scriptelve. Az utóbbira az ArchLinux-ot tudom hozni (nem valamely alvariánsát).
Persze azért tegyünk külömbséget a Windows és a Linux GUI között! Míg a windows-nál adott, addig a linux-os világban nem más mint egy nevezzük úgy, hogy "add-on". Azaz linux-okon a grafikus felület cserélhető vagy egyes rendszerek felajánlanak több grafikus felületet, hogy melyikkel települjön.
Jellemzően az "Linux MINT"-et szokták mondtani, mert hasonlít a Windows-hoz, de ez nem azt jelenti, hogy Windows élményed lesz, ha nem linux-os szemmel közelíted meg. Bár, minden GUI-nak van előnye-hátránya.
De, ha túllendülsz a GUI-n és terminállal is a kötelezőt megtudod csinálni, akkor onnantól, hogy mi a GUI már nem igazán fog érdekelni. Elkezdesz majd játszani/kisérletezni a KDE Plazma-vel, GNOME, XFCE-vel. Utóbbit azért szeretem, mert fapados, tehát kevesebb RAM-ot eszik.
Szerintem nézz ebbe bele:
"Most operációs rendszer, vagy sem?"
A Boeing 747-es is, és a Cessna 175 is egy repülőgép, de szerinted melyiket vezeti el könnyebben egy kezdő pilóta?
A kezdő azt jelenti, hogy alig, vagy semmit sem ért hozzá. Vagy azt gondolod, az operációs rendszerhez nem kell érteni? De, kell, mindegyikhez.
A kezdőknek való operációs rendszer olyan operációs rendszert jelent, amit alapvető informatikai tudással is el lehet kezdeni használni. Ilyen például a már említett Linux Mint.
#6-nak:
Világosan leírtam hogy egy Firefox és egy TOR kell rá, tehát hogy böngészni tudjak, és ennyi.
Teljesen mindegy hogy egy Boeing, vagy Cessna pilótafülkéjében akarok enni egy faxa babgulyást. A babgulyás receptje ugyanaz lesz.
Úgy látom a Linuxos társadalom ugyanolyan agyhalott, mint 25 éve volt.
Srácok, a kérdezőnek kifagy a qrva telepítő ami láma módban ugyanolyan kattingatós telepítő, mint a Windowsé.
Ha már több telepítő is lehal szerencsétlennél, akkor nem a disztróval lesz a gondja hanem valami hardverprobléma lesz vagy inkompatibilitás, driverhiány vagy akármi. Ti meg előálltok TUI/GUI meg terminál megközelítéssel? :D
Meg sem kérdezitek milyen hibák merültek fel a telepítőnél, hol állt meg, kifagyott/nem fagyott, hibakóddal leállt? Crinak az a gondja, hogy valamiért el sem jut a telepítő végéig... Kapjátok már össze magatokat egy kicsit bakker :D
#6:
" Vagy azt gondolod, az operációs rendszerhez nem kell érteni? De, kell, mindegyikhez."
Kell a nagy lófszt. Egy rakás ismerősöm használ napi szinten OSX-et, a felhasználói élményük tökéletes és fing fogalmuk sincs arról, mi az az operációs rendszer.A Windows felhasználók 95%-nak sincs semmi fogalma az OS-ről, elindít majd ha bejön a desktop kattint a szükséges ikonra és onnantól el is van felejtve, hogy milyen OS van a program alatt.
Milyen alapvető informatikai tudás szükséges az Android használatához? Az 5-6 évesk kölyköknek milyen alapvető informatikai tudásuk van ami alapján ők már tudnak "linuxos" okostelefont használni? Haverom kölyke már 7 évesen online multizott telefonról amiközben valszeg a fájlrendszer,kernel vagy az operációs rendszer szavakat életében egyszer sem hallotta...
Na ezért ilyen elbszott a linuxos közösség, mert ilyen az általános szemlélet amit itt produkáltok. Kapjátok össze magatokat, derítsétek ki miért hal le a telepítő a kérdezőnél és segítsetek neki feltelepíteni!
8-as
Nem írta, hogy milyen linuxot próbált, csak annyit, hogy nem megy. Ez jelentheti azt is, hogy magáig a telepítésig se jut el, nem tudni (ezért írtam az 5-ös választ).
Amit te produkálsz az amúgy szimpla provokáció, a kérdéshez semmit nem tettél hozzá. A kérdezőhöz nem intéztél semmilyen kérdést, jobb lett volna, ha hozzá se szólsz. Az általánosításról nem is beszélve :D
#8-nak:
A Linux-okkal amiket próbáltam, legfeljebb egy szöveges üzenetig jutottam el, amiből semmit nem értettem, és a telepítők sem mozdultak tovább.
EGYSZER! sikerült odáig eljutnom hogy volt asztalom, de (már nem emlékszem pontosan) voltak még asztalok vagy felhasználói fiókok amik között válthattam, ha jól emlékszem, az "F" billentyűkkel. De már akkor összevitatkoztam ezen az oldalon a "segítőkkel", mert azt állították hogy valami jelszót kellett beállítanom és utána megadnom, holott semmi ilyen nem történt.
Ezzel az elindulós verzióval meg az volt a gond, hogy nem látta a Wi-Fi-t.
Próbáltam segítséget kérni, de minden "segítő" egyfolytában villogtatta a hozzáértését, és egyfolytában szakkifejezéseket használtak, azokra meg magyarázatot sem kaptam. Itt fel is adtam. De mivel a win10 sok a gépemnek, de a win7 miatt egyre több gondom van, ezért Linuxra váltanék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!