A Gentoo is elbukott?
@13: Például azért, mert olyan, hogy tömegigény, nincs. Igénytelenség van. És rettegek, mert látom mit tesz a minőséggel. Én is zenei példát hozok:
1; Metallica - Talán a legismertebb. Az első négy lemezük alapmű. Aztán ahogy ismertebbek lettek, hirtelen elkezdtek igen gyatra lemezeket kiadni, egyre erőtlenebb szövegekkel. Jelenleg multimilliomosok, és többet foglalkoznak az üzleti oldallal, mint a zeneivel. Emlékszel a Napster-botrányra?
2; Slayer - Soha nem lettek népszerűek, ellenben igen tartósan minőséget alkottak, a mai napig hivatkozási alap a zenéjük. Cserébe a szövegek eléggé komolyak, az átlagember számára felkavaróak, riasztóak, nehezen érthetőek.
Ugyanez a helyzet a Gentoo-val is. Amíg energiát és tudást kell hozzá befektetni, hogy telepítsük és használjuk, addig értékes. Amint "népszerű" lesz, és könnyen hozzáférhető, nem pusztán az érdekességük, de a projekt lényege veszik el. Nem lesz több, mint egy ezredik *buntu-utánérzés. Ennek megfelelően a közösséghez való hozzájárulásuk is jelentéktelenné silányodik. Na, ebből nem kérek, és nem kér senki felhasználó. Maradunk egy exkluzív elitklub inkább.
Csak szólok, hogy átálltam FreeBSD-re az összes gépemen.
Két laptop + asztali pc. Szerveremen marad a linux (Oracle), amíg ki nem dől. Meg utána is, mert rolling cuccnak nem vagyok híve szerverem.
Ha mégis maradtam volna az asztali gépeimen linuxnál, akkor is váltottam volna, mert így semmi pluszt nem ad gentoo.
Most leírom mely tulajdonságait szerettem és ezt milyen másik linux-szal lehet kiváltani.
SystemD mentesség -> Slackware, PCLinuxOS, Devuan
Processzorra optimalizálhatóság és use flagek központosítása
Ez egyedi volt gentoonál. Amúgy minden linux disztribúcióval eljátszható hogy akár a kernelt, akár csomagot újrafordíts saját választott use flagekkel és saját cpura optimalizálással, ám ez a legtöbb disztrónál körülményes. Kivéve debian és Devuan. Ott van az apt-build. Azzal meg lehet oldani egységesen a cpura optimalizálást. Use Flageket ugyan nem, de mivel debian szétbontja a nagyobb szoftvereket, ezért ott ez a hiányosság ki van azzal váltva, hogy melyik összetevőt telepíted.
Amit nem értékeltem, hanem eltűrtem, de van aki ezt szereti, az a Rolling release moddel -> Arch Linux, Debian és Devuan testing ága.
Ezeket szem előtt tartva egy hardcore gentoosnak a legjobb és egyetlen linuxos alternatíva az a devuan testing apt-builddel.
De! Régi linuxosokkal is beszéltem és sokan váltottak BSD-re. Nekik van igazuk.
A systemdmentesség sem tökéletes linuxon. Annyi csomag igényli a meglétét, hogy gentoon, devuanon, Slackware-n meg PCLinuxOS-en is trükköztek mindenféle libbel, hogy működjenek a systemdt igénylő programok. Így nyomokban tartalmaz systemdt a nemsystemd-s disztrók.
BSD-nél nincs ilyen probléma. Persze nem ezért kell azt választani, de ez már önmagában nagy előny. Ha ezt meg tudták oldani BSD-n, megoldhatnák linuxon is. Pl gentootn. De nem, inkább ilyen hülyeségekre pazarolják az energiájukat, mint bináris csomagok készítése.
BSD még linuxnál is biztonságosabb. Zártabb a kernele. Itt csak úgy nem lehet belenézni és ízekre szedni a forrást. Persze minden visszafejthető. De BSDnél csak úgy nem tehetsz bele másik bsdre vagy bsd verzióra szánt kernelt, mert akkor lehetnek gondok.
Köszönöm az elmúlt 20 évet linux! De már van Nálad is jobb a UNIX!
"Ha saját Gentoo-d van az teljesen egyedi, nem lesz ugyanolyan rendszer másnak. Linux mintből meg mindenkié ugyanaz lesz."
Erre nem akartam reagálni kíméletből, de mivel másik szálban panaszoltad, ezért megteszem.
Ez az állításod így, ahogy van egy baromság.
Nincs olyan, hogy saját gentoo.
Attól, hogy a saját procidra optimalizálva és a saját hardvereidhez igazítva fordítod le a kernelt, valamint saját igényeidre szabva fordítasz bele funkciókat az összetevőbe csak annyit érsz el azon kívül, hogy gyorsabb lesz a rendszered és nem eszik felesleges erőforrásokat, hogy egy másik gépbe áttéve az ssdt jobb esetben a hardware eltérések miatt nem fog minden működni, egy teljesen más procis gépen meg el sem indul.
Na de nem ez teszi biztonságosabbá a rendszeredet. Ha így gondolod nagyon tévedsz. Fogalmad sincs a biztonsági védelemről.
"Nem azért szerettem, mert kevesen ismerték/hallgatták, hanem olyan dalszövegei voltak, amitől kifeküdtem a röhögéstől."
És itt meg is bukott az érvelésed, mert a Gentoot most nem azért kezded el gyalázni, mert a minősége romlana, hanem mert más irányba is nyit.
Ha már a hasonlatoknál tartunk: attól, hogy a Pick szalámigyár elkezdett alacsonyabb minőségű termékeket is gyártani, amit aztán a különböző multiknak ad el, hogy saját márkásként árusítsák, attól az eredeti Pick téliszalámi rosszabb lett? Dehogyis.
Itt is ugyanaz a helyzet. Nem profilváltás történt, hanem profilbővítés. Innentől kezdve az érvelésed meg is bukott, és ez is csak azt igazolja, hogy semmiféle minőségi ok nincs, egyszerű durci az egész.
Jah, egyébként meg kevés szubjektívabb dolog létezik, mint hogy melyik zene jó, és melyik nem.
"Ezt a lépését szimplán baromságnak tartom, ugyanis értelmetlen."
Attól, hogy te nem érted, még nem értelmetlen.
"Azzal, hogy rengeteg binárisan elérhető csomagokat is közzé tettek megölik a lényegét. Így semmi értelme használni."
Tehát ezzel most beismerted, hogy tök értelmetlen, puszta sznobizmus magadnak fordítani a dolgokat?
Nem, én nem így gondolom, erre te utaltál.
"Ezzel csak azt érik el, hogy sok wannabeekiddy kezdi el használni, aki eddig archal arcoskodott, pedig még arra sem képes, hogy önerőből megírjon egy fstabot."
De szép is, amikor a két különc csoport egymást gyepálja. :D
Kulturáltabb helyeken meg gyűlölködés helyett összefogás van. Miért van az, hogy a munkahelyemen, de még a linuxos ismertségi körömön belül is gyűlölködés nélkül tudomásul vesszük, és elfogadjuk, hogy mindenkinek más a preferenciája? Sőt, tudod, érettebb egyének még azon sem kezdenek fröcsögni, hogy mindenkinek más a tudásszintje. Én örülök annak, ha valaki Linuxot használ, akkor is, ha maga fordítja, sőt, kedve szerint ki is egészíti a kernelt, meg annak is, ha csak a Firefoxot használja belőle.
"A forrásból telepítésnek és a bütykölgetésnek az a lényege, hogy a maximumot kihozd a gépedből, meg az, hogy a Te valódi igényeidnek megfelelő rendszert kapj."
Az érveléseddel az a baj, hogy csőlátású vagy. Ugyanazt a célt több irányból is el lehet érni. Építkezhetsz te a nulláról is, de egy felépített rendszert is alakíthatsz a saját igényeidnek megfelelően. Sőt, agyvérzést ne kapj, de a legtöbb disztró tök jól be van állítva az optimális teljesítményre. (Optimális =/= minimalista.) Tudod, akkor, amikor egy ZS-kategóriás, több éves PC-ben is már 4 GB RAM van, meg 100+ GB-os háttértár, kissé okafogyott pár megabájtokon rugózni. Ha nagyon aggódsz a memóriahasználat miatt, felteszel egy Manjarót vagy Lubuntut, mindkettőnek kevesebb, mint 1 GB az alap memóriahasználata. Akkor, amikor egy új PC-ben már 16 GB RAM van, és egy amolyan "krumpli PC" is már 4 GB-tal bír. Ezek mellett az erőforrástakarékossággal jönni tényleg jócskán okafogyott.
"Lásd filmes példám. De akár a zene is lehet."
A kettő között van egy markáns különbség: az egyiknél komoly anyagi érdek, hogy minél populárisabb legyen, a másik mögött meg nem.
"Ez olyan mint ha lenne egy vállalkozás ami egyedi termékeket gyárt amiből nincs több a piacon, aztán elkezdene teszkós dolgokat árulni. Nem ugyanaz."
Nem tudom, hogy neked a szövegértéssel, vagy a logikával van-e problémád, de nem tűnt fel, hogy ez a példa egyszerűen nem jó? Nem arról van szó, hogy minden eddigi dolgot félredobnak, hanem arról, hogy másik irányzatot IS beengednek.
"Ha saját Gentoo-d van az teljesen egyedi, nem lesz ugyanolyan rendszer másnak. Linux mintből meg mindenkié ugyanaz lesz."
Meg a lóbrokit. Most ennyire nem értesz hozzá, vagy csak trollkodsz? Akkor lesz tök ugyanolyan, ha alap telepítést alkalmazol. Ráadásul abból is van Mate, meg Cinnamon, meg van Ubuntu-alapú, meg Debian alapú, már itt megbukik, hogy minden telepítés ugyanolyan lenne. De mihelyett már valamit telepítesz hozzá, vagy beállítasz, nem lesz ugyanolyan, mint "mindenki másé".
De egyébként... miért is kell, hogy tök más legyen? Túl azon, hogy erre fel tudtok vágni?
"De FreeBSDnél nem ez a fő szempont, míg gentoonál ez volt az egyik fő alapelv."
Tehát a FreeBSD-nél nem baj, mert ők jó ideje már elérhetővé teszik a binárisokat, Gentoonál meg baj?
Vannak bajok rendesen.
"De! Régi linuxosokkal is beszéltem és sokan váltottak BSD-re. Nekik van igazuk."
Érdekes, én nem látom ezt a trendet. Biztos azért, mert nem mozgok sznob körökben.
Az meg, hogy kinek van igaza, nos, minimum véleményes. A rendszer azért van, hogy használjuk. Igaza annak van, aki a saját céljaira produktívan tudja használni a rendszerét. Az, hogy most az Mint, SuSE, Ubuntu, vagy FreeBSD, irreleváns.
Egyébként kíváncsi lennék, hogy ha a FreeBSD is elérné az 1%-ot, vajon azt is otthagynád? Nem félsz, hogy ha "sokan" váltanak, akkor már nem mondhatod el magadról, hogy különc vagy?
Mivel az álláspontom és a rá való reakciód közt több, mint három hét telt el, ezt a vitát megnyertnek tekintem a részemről.
"És itt meg is bukott az érvelésed, mert a Gentoot most nem azért kezded el gyalázni, mert a minősége romlana, hanem mert más irányba is nyit."
A Te érvelésed ott bukott meg, hogy nem tudsz értelmezni.
A mondatod így helyes: a Gentoot most azért kezded el gyalázni, mert a minősége nem javul, amikor ráférne, mert más irányba is nyit, ahelyett, hogy azt az energiát/időt a rendszer továbbjavítására használnák.
""Lásd filmes példám. De akár a zene is lehet."
A kettő között van egy markáns különbség: az egyiknél komoly anyagi érdek, hogy minél populárisabb legyen, a másik mögött meg nem."
Gentoonál is anyagi érdek van. alapítvány működteti. Szponzorokat kell szereznie. Ahhoz, hogy kapjon ki kell szolgálni az általuk diktált tömegigényeket.
"Meg a lóbrokit. Most ennyire nem értesz hozzá, vagy csak trollkodsz? Akkor lesz tök ugyanolyan, ha alap telepítést alkalmazol."
Nem zavar, hogy azt nem én írtam, hanem a 19-es anonim. Pont én is cáfoltam, azért idéztem tőle. Tanulj már meg olvasni meg értelmezni. Vagy ne ittasan válaszolj.
"Egyébként kíváncsi lennék, hogy ha a FreeBSD is elérné az 1%-ot, vajon azt is otthagynád?"
Nem. Majd, ha a 3%-ot.
"Nem félsz, hogy ha "sokan" váltanak, akkor már nem mondhatod el magadról, hogy különc vagy?"
Dehogy nem. Szabályosan rettegek...
"Mivel az álláspontom és a rá való reakciód közt több, mint három hét telt el, ezt a vitát megnyertnek tekintem a részemről."
Milyen kár, hogy a világ nem így működik.
De majd talán egyszer felnősz, és rájössz, hogy attól, mert valamit igaznak szeretnél gondolni, még nem lesz igaz.
De kéne, csak nem találtam jó nevet. A jedit el lehet ereszteni.
Gentoohoz az passzolt. Tudod, DZSENTÚ DZSEDI
Nézz utána mit jelent az alliteráció, mert látom fogyatékos vagy.
Pár példa: archarnold, debiandezső, susesith (szuziszit), ubuntubul, mintmihály, mádzsejjamárton.
Mondanám, hogy a bsdbunkó megteszi, valamennyire tükrözi a stílusomat, de nem jópofa.
A BSDBéla meg kicsit béna.
Jó amúgy utánam túrni a netet? Te valami perverz titkos rajongóm vagy nimand2@anonim?
Lebuktál. Nem vagyok hálátlan.
Tessék egy vers, hogy érezd a törődést:
Fáj már az ánuszom, oly sokan nyalják,
rácuppannak itt a gyikon a marhák.
Hihetenlen hogy összeszedem a sok barmot,
Nem! Nem adok autógramot.
Kóstolgat a sok szerencsétlen meg ratyi,
de ha vissza nyal a fagyi,
vajon melyikünk a gagyi?
Ha spanom akarsz lenni,
nem elég nekem ennyi.
Flexxel dörzsöld **uszom,
mert a vizeslepedőt rád húzom.
Addig ne kerülj itt elő,
míg egy jó nickjavaslattal nem állsz elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!