Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » A Gentoo is elbukott?

Tom Benko kérdése:

A Gentoo is elbukott?

Figyelt kérdés
olvasom, hogy bináris csomagokat is lehet beszerezni mostantól. Feladták a filizófiájukat?

2023. dec. 31. 16:24
1 2 3
 11/30 gentoojedi ***** válasza:

"@gentoojedi: a következő laposon az lesz. 😆"

Mi az az az?

A vigyorgó smiley mire utal?

a.) Csakazért is gentoo

b.) Csakazért sem gentoo -> LFS

c.) Csakazért sem linux -> FreeBSD

jan. 2. 15:36
 12/30 A kérdező kommentje:
Mert most egy éves a drága, még van egy kis kifutási ideje. De a Gentooval is, BSD-vel is kacérkodok egy ideje.
jan. 2. 17:23
 13/30 anonim ***** válasza:

Én csak azt nem értem, hogy miért jó rettegni attól, hogy valamit netán több, mint pár ezrelék használna? És nem csak a számítástechnikában. Akár hobbiban, akár öltözködésben, akár bármilyen más dologban mindig vannak, akik azért követnek valamit, mert azt a kutya sem használja. Értem én, hogy ez egy létező jelenség, és vannak, akik attól érzik különbnek magukat, hogy pl. olyan zenét hallgatnak, amit az emberek 99,9%-a nem, de logikusan ennek mi a frászfene értelme van? És persze ha netán többeknek is megtetszik az, akkor már köpködnek arra, amit pár napja még dicséítettek.

Itt is ez a helyzet. Nem arról van szó, hogy rosszabbá válna a Gentoo, hanem arról, hogy nem csak egy szűk, különc réteg számára válik elérhetővé. Én megértem azt, hogy tök jó dolog bütykölgetni. Meg azt is elhiszem, hogy valaki élvezi, hogy egy új telepítés egy hétig tart, ha nem vesz ki rá külön szabadságot, mert egyik nap este fordítja a Firefoxot, másik nap este a LibreOffice-t, stb... De miért baj az, hogy ha valakit ez nem hoz lázba? Miért baj az, hogy azokat sem rekesztik ki, akik nem akarnak jópár órát kidobni az ablakon csak azért, hogy felvághassanak? Ez itt nem arról szól, hogy nektek rossz. Ez itt arról szól, hogy nehogy másnak is jó legyen.

Ja, egyébként meg a FreeBSD már jó ideje kínál binárisokat is...

jan. 3. 03:37
 14/30 Thunderfairy ***** válasza:
Most miért lenne baj az hogy ha bárki tudná használni a Gentoo-t? Mondjuk olyan lenne mint egy Linux Mint. Egyből sokkal többen használnák.
jan. 3. 10:16
 15/30 gentoojedi ***** válasza:
34%

Rettegni nem jó. Én nem rettegek. Szerintem nem érted.

Jó, hogy felhoztad a zenét, bár a linux hasonlatnak nem tökéletes, de megértés szempontjából megteszi.

Tehát zene. Nagyon egyszerű példa. Quimby zenekar. Mindenki ismeri, max nem szereti.

Én akkor szerettem igazán, amikor alternatív volt még a kezdetek kezdetén.

Nem azért szerettem, mert kevesen ismerték/hallgatták, hanem olyan dalszövegei voltak, amitől kifeküdtem a röhögéstől. Meg a dallamot is jól hozzáigazították ahhoz a szöveghez. De mint a legtöbb zenekar, aki teheti átmegy populárisba, mert abban van a lóvé. Ők is ezt tették. Megszűnt az az egyediségük, ami engem megfogott és magával ragadott, engem és már rajtam kívül párezer embert.

De zenét olyat hallgatok, amit szeretek. Ettől függetlenül keresem a kevésbé ismert (nem magyar) zenei előadókat, és van köztük jópár, ami nagyon tetszik.

Ettől függetlenül hallgatok scootert (régit - Ferris Bueler éra: chapter1), meg egy tucat olyan zenét, ami a 80-as 90-es és 2000-es években divatok voltak.

De a tömeggel ellentétben én nem csak vagy nem az aktuális rádióban játszott zenéket hallgatom, hanem én még fel szoktam magamnak tenni. Egyedi lejátszólistákat csináltam magamnak. Nemcsak spotify meg youtube, hanem fizikai hanghordozóim is vannak.

Gyári Cd, Vinyl, kazettáim is vannak, amiket hallgatok. Scooter van bakeliten is meg David Guetta, Armin Van Buuren, Paul Kalkbrenner, Daft Punk, The Chemical Broothers, Prodigy, Faithless.

Akkor térjünk át a filmekre.

Nézd meg a mai hollywoodi filmeket és nézd meg milyenek voltak 30-40 éve.

Ma már az összes tök steril, mert meg kell felelni egy széles néző közönségnek, hogy minél több legyen a bevétel. Az a sok ratyi marvel szuperhős trágya. Nézd meg az 1982-es szárnyas fejvadászt, az is egy szupehős, vagy az eredeti Alien 1, 2, 3-at, esetleg a 4-est, ebben az esetben az Alien, mint antihős. Hasonlítsd össze a jónak indult, de elcseszett Prometheus meg Alien Covenanttal, az AvP-t meg meg sem merem említeni..

Vagy ott van a Cameron két kultfilmje a Terminator 1 és 2.

Hasonlítsd össze az 5 meg 6-tal. Eredetileg egy tudományos fikciós horror kombó volt, amit az első kettő jól kimaxolt. Aztán mi lett belőle. Egy ratyi paródia. Paródiának jó volt a 6, de faszán lerombolta a T frachise-ját.

Vagy ott van Christopher Nolan. Ő még a minőségi kategóriába tartozik. Összehozott egy jobb Batmant, mint amire képes volt Tim Burton, de ha azt nézzük filmes munkásságát összevetve, azok a kevésbé jó filmjei közé tartoznak.Ott van egyik legjobb filmje a Mementó. Ismered? Nem. Szégyelld magad és azonnal nézd meg. SZENZÁCIÓS! Szerinted hányan nézték meg és hányan ismerik? Mert a sok marvel meg DC b*zik közül nem sokan ismerik.

Egy film akkor jó, ha vagy megdöbbent vagy elgondolkodtat és agyalsz rajta napokig, miután megnézted.

Meg akkor jó, ha gondolkodnod kell rajta, esetleg fejben összerakni, hogy megértsd.

Szerintem többnyire egyet is értesz velem 13-as.

Erre a tömeg nem is képes, akik meg képesek azok közül sem mindenki tart ilyenre igényt. Mert az nekik nem pihenés. Hát pihenésnek meg nem filmet kell nézni, hanem pihenni. Filmet nézni szórakozásból kell. Értelmes szórakozásból. Mert van ugye értelmetlen szórakozás is a nem értelmiségieknek lehet például ilyen a falfirkálás, ablak meg köztéri lámpabúra betörés kővel, vagy simán a kocsmában lerészegedés.

Kinek mi az igénye ugye.

Visszatérve a linuxra. Én a gentoot máig nagyra és jónak tartom.

Ezt a lépését szimplán baromságnak tartom, ugyanis értelmetlen.

Miért szoktak létrehozni új disztribúciót a másik 650 mellett, jó, ha csak a nagyokat nézzük, a másik öt mellett? Mert valami olyan egyedi dolgot ad, amit a többi nem nyújt.

A gentoo egyik lényege pont az, hogy teljes mértékben a hardwaredre lehet optimalizálni. A másik meg az, hogy a lehetőségekhez képest a saját igényeidhez is.

Azzal, hogy rengeteg binárisan elérhető csomagokat is közzé tettek megölik a lényegét. Így semmi értelme használni. Mert akkor bármilyen más disztribúciót is használhatsz. Nem kell a gentoo. Ezzel csak azt érik el, hogy sok wannabeekiddy kezdi el használni, aki eddig archal arcoskodott, pedig még arra sem képes, hogy önerőből megírjon egy fstabot.

jan. 4. 22:19
 16/30 anonim ***** válasza:

Legjobb film a memento a másik kedvencem pedig a Fight Club, harcosok klubja. 2000-es évek. Eredet, Batman trilógia is jó. Milyen soundtrack-ja van már.

https://www.youtube.com/watch?v=iGx5a1ifSDs

Ez legendás.

Meg ez is:

https://www.youtube.com/watch?v=Y001O8Azj1U

Alaoműveg

jan. 4. 22:25
 17/30 gentoojedi ***** válasza:
34%

"Én megértem azt, hogy tök jó dolog bütykölgetni. Meg azt is elhiszem, hogy valaki élvezi, hogy egy új telepítés egy hétig tart,"

Az az LFS. Gentoot nekem 4 óra egy alap asztali környezettel (egyedileg forgatott kernellel és forrásból telepítéssel).

2002-ben tartott gentoo telepítés egy vagy több hétig, amikor a legtöbb embernek jobb esetben 500MHz-es pentium kettes gépe volt, mert sokan nem engedhették meg a vadiúj 1,4 GHz-es gépet, ami a kornak megfelelően modern volt, de azért kellően gagyik egy mai 128 magos átlagos pckhez képest.

A forrásból telepítésnek és a bütykölgetésnek az a lényege, hogy a maximumot kihozd a gépedből, meg az, hogy a Te valódi igényeidnek megfelelő rendszert kapj.

A bütykölgetés nem cél, hanem egy flyamat a cél eléréséért. Mellesleg a cél lehet az alaposabb linuxismeret elsajátítása is.

jan. 4. 22:25
 18/30 gentoojedi ***** válasza:
34%

"Most miért lenne baj az hogy ha bárki tudná használni a Gentoo-t? Mondjuk olyan lenne mint egy Linux Mint. Egyből sokkal többen használnák."

Thunderfairy ne szivass! Ezt komolyan gondolod?

Ha olyan lenne, mint egy Linux Mint, akkor az egy linux mint lenne, nem gentoo.

Ha a linux olyan lenne, mint a windows, akkor az windows lenne.

És akkor Te pont ugyanúgy nem használnád, mert aktiválni kellene meg lenne rá egy rakat vírus, meg mér pár érvet felsoroltál, miért nem kérsz Windowst.

Ugyanez a helyzet két disztribúció között is.

Ahhoz, hogy egy dolog széles körben elterjedjen, igazodnia kell a tömeg igényeihez.

Lásd filmes példám. De akár a zene is lehet.

Soha semmi nem lehet (elég) jó, ami szinte mindenkinek meg kell, hogy feleljen.

jan. 4. 22:35
 19/30 anonim ***** válasza:
57%

Más a fliozófia.

Linux Mint - feltelepíted működik, előre beállítva minden.

Gentoo - Te állítasz be magadnak mindent.

Ez olyan mint ha lenne egy vállalkozás ami egyedi termékeket gyárt amiből nincs több a piacon, aztán elkezdene teszkós dolgokat árulni. Nem ugyanaz.

Ha saját Gentoo-d van az teljesen egyedi, nem lesz ugyanolyan rendszer másnak. Linux mintből meg mindenkié ugyanaz lesz.

jan. 4. 22:44
 20/30 gentoojedi ***** válasza:
29%

"Ja, egyébként meg a FreeBSD már jó ideje kínál binárisokat is..."

Ezzel is tisztában vagyok.

De FreeBSDnél nem ez a fő szempont, míg gentoonál ez volt az egyik fő alapelv.

"Nem arról van szó, hogy rosszabbá válna a Gentoo..."

Alapjában véve nem a gentoo vált rosszabbá, hanem maga a linux.

Eléggé elwindowsodott. Az a szomorú, hogy 30 év alatt eljutott a linux oda, hogy az alapelveivel szembe megy csak azért, hogy populárissá váljon - a lehetőségekhez képest persze.

"Ez itt nem arról szól, hogy nektek rossz. Ez itt arról szól, hogy nehogy másnak is jó legyen."

De pont. Nekem, nekünk attól rosszabb lesz az egész, hogy másoknak jó legyen.

Lásd filmes példa. Szarabb filmeket kell néznem azért, mert szarabbakat gyártanak, hogy a tömegnek, aki agyalni nem képes bevegye az agya.

Miért akar valaki gentoot használni, ha készen (nem a gépére optimalizálva) telepítheti?

Milyen pluszt ad neki? Semmilyent. Csak annyit, hogy elmondhatja ő is gentoot használ. Tehát értelmetlen ez a húzása gentoonak.

És akkor miért rossz nekem, hogy ezt a lépést megtették?

Azért, mert azok a gentoo alapítvány megbízásából dolgozó önkéntes emberek ahelyett, hogy a rendszer egyéb tökéletesítésén dolgoznának, emiatt a tömegigény miatt folyamatosan fordítgatják a rendszert meg a frissítéseit. Pedig elkelne máshol is a munkájuk. Például lehetne a gentoo csomagválasztéka szélesebb is, mert elég gyér egy Debian/Ubuntu/Minthez képes. Talán az ötöde.

Jó, van az overlayes marhaság, de az ugye nem hivatalos és lehetnek vele problémák, meg idővel random abbahagyják maintanerek és elárvul a cucc, majd megy a süllyesztőbe. Rosszabb esetben lehet reszelni a rendszert a komplikációk miatt.

jan. 4. 22:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!