A Gentoo is elbukott?
Jó, de a választási lehetőség továbbra is megmarad.
Ezek szerint felmerültek felhasználói igények arra is, hogy a csomagok elérhetők legyenek bináris formában is.
Gentoonál nem az a filozófia, mint slackwarenél, hogy szembe megyünk mindennel, hanem az, hogy szembe mehetsz, ha azt az utat választod, de választhatod a mainstream vonalat. A gentooban az a jó, hogy mindkettőre lehetőséget ad.
Mivel FreeBSDnél is eleve minden elérhető bimárisan is, de lehet forrásból is fordítani, ez csak idő kérdése volt gentoonál. Hamár egyszer a FreeBSD mintájára alkotta meg a gentoo disztribúció lényegét.
Mondok cifrábbat. Ha valaki prociraoptimalizált csomagot szeretne használni, megteheti más debian alapú disztribúció használatával, vagy magával Debian linuxszal is. Az apt-build nevű toollal.
Itt egy leírás: [link]
Én már akkor sejtettem, hogy gentoo elindult ebbe az irányba, amikor elérhetővé tette a kész kerneleket is. Bő két évvel ezelőtt még csak a forrása volt elérhető a kernelnek is. Így aki gentoot választotta, nem úszta meg a kernelfordítást. Most már anélkül is lehet használni.
Kicsit azért zavar, mert a gentoosok is ezáltal felhigulnak.
Újabb érv, hogy váltsak FreeBSD-re.
Most látom TomBenko írta ki a kérdést.
Szerintem FreeBSDt próbáld ki és ha nem akarja megenni a hardware-det, akkor válaszd max gentoot.
"Pár év és mindegyikből egy ubuntu szintű disztribúció lesz."
Kivéve az LFS.
Amúgy meg irány a FreeBSD.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!