Linux alatt hogyan lehetne megoldani, hogyha valamit bezárok, akkor ürüljön ki a memóriából teljesen?
Szerintem ezzel lehetne, de nem próbáltam:
Hülyeséget kérsz. Vagy ha neked az jó, hogy legyen lassú géped, ami szarrá pörgeti a HDD-t, miközben a RAM üresen álldogál, hát egészségedre. Nekem már csak egy kérdésem maradt, akkor minek van a RAM?
Az üresen álló RAM a kihasználatlan RAM, pazarlás. A folyton ketyegő HDD/SSD meg csak arra jó, hogy előbb tönkremenjen. Te most konkrétan ki akarsz tolni magaddal.
Ne tedd. Ne nézegesd a RAM mennyiségét, vagy ha nézegeted, akkor tudd is, hogy amit látsz, az mit jelent.
A memória azért van, hogy használjuk. A Linux memóriakezelése pedig nem véletlenül lett úgy megírva, ahogy.
Ezt azért kipróbálhatod: [link]
De én azt mondom, hogy felesleges hozzányúlni. Ha szűkében van a RAM, akkor úgyis kiüríti a rendszer a kevésbé fontos memóriaterületeket.
A cache miatt van ez a jelenség és nem kell aggódni miatta. A rendszer tudja, hogyan kezelje. Ha egy app-nak több RAM-ra van szüksége, akkor a rendszer majd szépen magától törli a cache-t, addig meg hadd legyen csak ott, hogy gyorsítsa a működést és tehermentesítse a HDD-t.
Maximum akkor kezdj el aggódni, ha ténylegesen belassul a gép a magas memóriahasználattól (pl. memory leak miatt). Nekem pl. egy KDE theme okozott ilyet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!