Mi a linux, azon belül is ubuntu jövője?
2025 a Linux éve lesz!
A mostani 3%-ról 50%-ra ugrik a részesedése és kiszorítja a windowst a piacról.. ;)
Mármint mit szeretnél tudni? Felvásárolja-e valamelyik nagyhal a Canonical-t? (MS-ból vagy az Oracle-ből kinézném amúgy...)
Változik-e a piaci részesedése Desktop OS-ként? Vagy szerver OS-ként? Vagy valamelyik iparág elkezd-e rá építkezni? (pl Tesla próbálkozására gondolok: [link] )
Szóval mi a kérdés pontosan?
Ha desktop OS-ként érdekel, akkor valószínűleg nem fog jobban elterjedni, mint eddig. Technikailag a PC felhasználók 20-30%-a (tehát nem az irodai felhasználók, vagy bizonyos célszoftver használók - lásd Autocad - vagy a kifejezetten online játékokat játszó emberekre gondolok) hanem a "netezésre és filmnézésre" pc-t vásárlókat értem ezalatt: simán áttérhetnének rá.
Jómagam 8. éve használom napi szinten elsődleges rendszernek, tehát aki azt mondja, hogy általános használatra nem alkalmas, az egyszerűen hazudik vagy fanatikusan rajong valamelyik populárisabb OS iránt. Sőt, webfejlesztőként tapasztalatból mondhatom, hogy bizonyos munkákra SOKKAL jobb mint mondjuk a windows. (pl docker natívan fut rajta, míg egy windows esetében gyakorlatilag egy virtuális linux-on futtatod) Persze lehet jönni a WSL-el is, na de könyörgöm: miért indítsak egy windows-t majd azon belül egy virtuális linuxot, ha elindíthatom azt önmagában is. Felesleges a virtualizáció.
De ettől még persze nem fognak rá sokan áttérni, mert:
1) sokan félnek... (még mindig általános tévhit, hogy "há' én nem vagyok hekkkker nem ismerem a parancsokat), szóval sokan azt sem tudják, hogy van hozzá grafikus felület
2) a többség világ életében csak windows-t használt, és amit megszokott azt nem cseréli le. mondjuk semmivel sem nagyobb ugrás, mint win7 után egy win10 - GUI szempontból - de tény, abból is nagy hiszti szokott lenni. az emberek ilyenek.
3) a legtöbb embernek van a gépén legalább 1 olyan program, amitől nem válna meg és linux alatt csak wine-al futna (vagy azzal sem) - pl nekem is van windows-os gép itthon, mert van olyan célhardver aminek a kezelőprogramja virtuális soros porton csatlakozik. na ezt az életbe nem gányolod linux alá... :D próbáltam.
4) MS office. Jó cucc a libre office, sokszor gyorsabb is, de az MS office sokszor önmagával sem kompatibilis, nem hogy a más programokkal. Pedig a formátumra van szabvány: [link]
úgyahogy tartja is.. de nem egyszer belefutottam -főleg excel esetében- hogy bizonyos verzióknál a mentett dokumentum formázása nem jelenik meg más programnak. Ez persze nem a libreoffice hibája, google docs-ban is elveszik annál a fájlnál... de a lényeg, hogy az MS officetól nehéz szabadulni.
Szóval nem változik semmi. :) Aki azt akarja/tudja használni, az eddig is / ezután is megteszi. Aki nem az nem. Nem fognak rá tömegesen áttérni. Esetleg talán ha az iskolákban ezt használnák és oktatnák akkor lehet páran kipróbálnák otthon is (pl az alacsony erőforrásigénye miatt szegényebb családokban tanulási célra hatékony lenne a régi gépeken), de mivel a pedagógusok sem ismerik, így ennek nem látom reális esélyét.
Tudom előre, rommá nyomják majd a mínusz gombot a kérdésem felett, de azért elmondom, hogy nincs semmiféle motiváció, ami miatt leváltanák a Windowst az emberek.
Még a fiatalabb generáció kíváncsiság szintjén, de a legtöbb utána nem ragad le nála.
Egyedül az ingyenessége talán, de az meg nem éri meg, amúgy is nálunk lesz*rják. Vagy alapból tört Windows megy a gépen, vagy ezek a szürke 3-4 dolcsis kóddal aktiváltak.
Csak netezni vele meg minek? Azt Windows alatt is lehet. Az se igaz már hogy a Windows összeszarja magát a vírusoktól. Ha normálisan ésszel van használva, ott se lesz semmi gond.
Gyorsabb lenne? Az se igaz. Ha alapból elavult szar a géped, Linux alatt sem lesz jobb, nem csoda gépgyorsító az se.
Ami a szoftvereket illeti ott meg erős túlsúly van a Windows javára. Sokkal több, sokkal minőségibb. A nagyobb fejélesztő cégek is főként Windowsra koncentrálnak, a legtöbb egyáltalán nem kínál Linuxos alternatívát. OK, linux alatt is lehet vizualizálni a Windowsos programot, de minek, ha natívan is használható?
És a driver ellátottsága sem a legjobb. Ha meg van, az sokkal fapadosabb a Windowsos megfelelőjénél. Bár ez inkább a hardver gyártók hibája, de akkor is a Linux használhatóságán ront.
A múltkor egy HP multifunkciós géppel szívtam, azt még elnéztem volna hogy sokkal kevesebb beállítási lehetőség van mint Windows alatt, de a duplex nyomtatás egyszerűen nem működött, hiába volt kiválasztva. Mindez Windows alatt pöcc röffre azonnal.
Nekem fent van a gépemen az Ubuntu is, de már hónapok óta el se indítottam, egyszerűen nem volt miért.
Az átlag felhasználónak ha játszik is, nem nagyon fog linux-ra váltani.
2021ben a Win OS 73.2%ban futott a desktopokon és csak 2% volt linux.
Más a helyzet szerver fronton: itt a Linux alapú szerverek 77% körül vannak és ezzel szerintem biztosítva van a linux jövője.
A szuperszámítógépek pedig szinte kizárólag linux alapú OSt futtatnak.
Hasonló a helyzet mainframe rendszereken ( ezek nem szuperszámítógépek, én valahová a szerverek és a szuperszámítógépek közé raknám őket ) ott is elég domináns a Linux alapú rendszerek pozíciója.
Az Ubuntunak én úgy gondolom, hogy kezd leáldozni.
Van már pár jobb rendszer helyette. Például Manjaro vagy a Linux Mint csapat most indította el nemrégiben az LMDE-t ami a szokásos Linux Mint csak a forkolásból kidobták az Ubuntut és közvetlen a Debianra építenek. Én sosem használtam Ubuntut. Valami mindig volt vele. Lefagyott egyszerű programoktól. A GRUB-ja nem adta be a Windows-omat (pedig a telepítőbe még ott volt a listán) és ilyenek.
Nekem pont az a tapasztalatom, hogy lassan, de biztosan terjed a Linux. Úgy is, hogy a MS mindent bevet azért, hogy a felhasználóknak minél kevesebb lehetőségük legyen a Linuxot megismerni (közoktatás khm...), és ha már mégis Linuxozni akarnak, azt Windowson belül tegyék.
Nagyon sokan kiábrándultak a Windowsból, és csak azért használják még ma is, mert nem tudják, hogy létezik más. (Pontosabban: lehet, hogy tudják, de csak hamis információik vannak róla.) Fokozatosan egyre több ismerősöm áll át Linuxra, és nem csak informatikusok.
#6:_ Csak egy apró megjegyzés: valóban, már nem az Ubuntu egyetlen populáris disztró, de azért temetni még nem kéne. Az LMDE meg csak amolyan tartalék-project, rémesen megbízhatatlan a "sima" Minthez képest.
"Egyedül az ingyenessége talán, de az meg nem éri meg,"
Az, hogy kinek mi éri meg, szubjektív. Aktív, jogtiszta windows licensz mellet is a Linux az elsődleges rendszerem, mert általános használatra fényévekkel jobb. Ha valaki hajlandó egy kis időt szánni rá, és elfogadja, hogy ez nem úgy működik mint egy windows, akkor jól járhat vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!