Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogyan tudom törölni az...

Hogyan tudom törölni az Eclipse-et Ubunturól?

Figyelt kérdés
Az Eclipse hivatalos oldaláról töltöttem le, a neten viszont csak az apt-s változat törléséről találtam leírást.

2021. nov. 5. 15:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Amit letöltesz, az egyből futtatható, nem telepített verzió.

Vagyis a fájlkezelővel odamész, és törlöd a mappát :)

2021. nov. 5. 15:53
 2/11 A kérdező kommentje:
Hogyan tudom megkeresni a helyét?
2021. nov. 5. 16:38
 3/11 anonim ***** válasza:
27%
Valószínűleg az /opt mappában lesz.
2021. nov. 5. 16:46
 4/11 anonim ***** válasza:
Vagy ha nem ott, akkor ott, ahova letöltötted.
2021. nov. 5. 16:46
 5/11 anonim ***** válasza:

Első körben megpróbálod felidézni, hogy hogyan telepítetted.

Alapvetően 4 módon lehet telepíteni Linux alatt egy szoftvert:

- A rendszer beépített telepítőrendszere segítségével. Ez Ubuntu/Debian/Mint alatt a .deb állományokat takarja, amit egyébként lehet parancssorból, csomagkezelőből (Synaptic), és a szoftveráruházból (meg még pár egyéb módon) is kezelni. De azt már megállapítottad, hogy nem ezzel a módszerrel lett telepítve.

- Snapcraft segítségével. Ez egy alternatív telepítő- és szoftverkezelő rendszer, de gyanítom, nem erről van szó.

- Flatpak segítségével. Hasonló, mint a Snapcraft, gyanítom, nem is erről van szó.

- A szoftver saját, egyedi telepítőjével, amivel az lehet a probléma, hogy a fene se tudja, hogy igazából mit hová másol. De ha jól írták meg, akkor van hozzá saját uninstaller is, ami képes eltüntetni minden összetevőjét a szoftvernek. Emlékeim szerint az Eclipse újabb verziói ezt a módszert használják. Próbálj keresni valami "uninstall" nevű komponenst a fájljai között!

(Illetve még létezik AppImage, amikor egyetlen futtatható fájlba szúfolnak mindent, és azt kell futtatni; illetve olyannal is sokszor találkozni, amit nem kell telepíteni, csak kicsomagolod, és futtatod. Régebben az Eclipse ezt a módszert használta.)

Hogy hol vannak ezek a fájlok? Nézd meg a parancsikonnak, vagy menübejegyzésnek a tulajdonságai között! Hogy ezt konkrétan hol és hogyan teheted meg, azt akkor lehetne megmondani, ha tudnánk, hogy milyen asztali környezetet használsz.

2021. nov. 5. 21:34
 6/11 A kérdező kommentje:

Megtaláltam az opt-ban az eclipse mappáját, de azt írja, nincs engedélyem a törléséhez

[link]

Superuserként terminálban lehet törölni? Ha igen, akkor milyen paranccsal?

#5 innen töltöttem le: [link]

2021. nov. 6. 18:33
 7/11 Tom Benko ***** válasza:

Hogyan telepítetted? Ha saját telepítő, akkor annak kell legyen uninstall opciója. Ha a szokásos hármas (configure-make-make install), akkor a make uninstall segít. Ha dpkg volt, akkor dpkg --uninstall.

Íme a példa, miért veszedelmes a túlságosan "felhasználóbarát" rendszer - a szokásos beidegződéseket le kell vetkezni. Linux alatt a legritkább esetben kell holmi levadászott telepítőkkel kínlódni. Nézd meg, az Eclipse ott kell legyen a csomagkezelőben. Onnan telepítve ilyen problémáid nem lesznek.

2021. nov. 6. 20:50
 8/11 A kérdező kommentje:

Sajnos egyik command se működik: [link]

A csomagkezelőkkel az a gond, minden szoftvernek a korábbi verziói vannak fent, a legfrissebb verzió kellett nekem.

2021. nov. 7. 18:19
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Terminálban a "su" vagy "sudo -i" paranccsal tudsz root módba váltani.

Az /opt mappából nyugodtan kitörölheted az Eclipse-t, nincs uninstallere. A legegyszerűbb talán az, ha feltelepíted az mc-t (sudo apt install mc), elindítod rootként (sudo mc), megkeresed vele az /opt mappán belül az Eclipse mappáját és nyomsz rá egy F8-at.

Ha esetleg marad utána egy parancsikon, azt az /usr/share/applications mappából kitörölheted (rootként), vagy ha nem oda rakta, akkor a ~/.local/share/applications mappából (ehhez nem kell root jog).

2021. nov. 7. 20:44
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Az mc package-el végre sikerült!
2021. nov. 9. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!