Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Mi baja a Linuxnak? Mindegyik...

Mi baja a Linuxnak? Mindegyik verziója ilyen érzékeny erre?

Figyelt kérdés
Linux Mint 20.2 xfce-t kezdtem használni, azt vettem észre, hogy ha sok oldalt nyitok meg a Chrome böngészőben, akkor nagyon be tud lassulni, még az egérkurzor se mozdul nagyon sokáig, ezért kénytelen vagyok hideg újraindítást alkalmazni. Win 7 -nél nem volt ekkora probléma ez. Az is belassult vmennyire, de nem fagyott meg ennyire soha. Márpedig nekem néha szükségem van rá, h egyszerre legyen akár 20 oldal megnyitva.

2022. jan. 31. 20:43
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy nem az oprendszerrel van a baj...
2022. jan. 31. 20:52
 2/9 anonim ***** válasza:
89%

Akármennyire is a legdivatosabb böngésző, a Chrome-mal csak a baj van. Láttam olyat (oktatási intézményben), hogy mihelyett elindították a Chrome-ot, vagy valamilyen Chrome-alapú böngészőt, a táblaszoftver (ActivInspire) lefagyott, és magával rántotta a rendszert. Ezt 3 (hardveresen különböző) gépen is ellenőriztük, mindhármon csinálta, szóval nem egyedi jelenségről van szó. Más böngésző mellett nem csinált ilyet.

Linuxon is jellemzően akkor szokott gond lenni, ha a Chrome/Chromium fut. Olyankor ha telepítek, vagy frissítek, és nagy terhelés éri a böngészőt, képes az asztali környezet lefagyni. Más böngésző mellett nincs ilyen probléma.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy némileg más a két rendszer virtuálismemória-kezelése. A Windows fokozatosan lassul be a memóriaterhelés alatt, a Linux meg tovább bírja, de utána hirtelen fagy percekig merevre. (Valahol állítható a swap-használati irányelv, de annyira nem merültem bele a témába.) Viszont ha már swapelgetni kell, az már távolról sem ideális. Érdemes lenne elgondolkodni egy memóriabővítésen, illetve nagyon sokat számít, hogy a cserehely milyen gyorsaságú meghajtón van. Meg persze az is opció, hogy keresel egy erőforrástakarékosabb böngészőt. (SeaMonkey például.)

Még egy megjegyzés: sokszor teljes újraindítás helyett elég, ha a grafikus alrendszert újraindítod: ctrl+alt+backspace.

2022. jan. 31. 21:10
 3/9 anonim ***** válasza:

Swap fileod vagy particiod van ? Kezdjük azzal a dolgokat, ha nincs akkor is ez a jelenség bár idővel befagy teljesen.

Tökéletes sohase lesz pl böngésző és zene hallgatás néha be beakad de a Linux még gyerekcipőben jár ilyen ügyben. De használható

2022. febr. 1. 07:27
 4/9 anonim ***** válasza:
Nálam is ugyanez volt swap fájl nélkül. Tudod hogy kell csinálni?
2022. febr. 2. 05:09
 5/9 A kérdező kommentje:
Nem tudom, hogy kell swap fájlt csinálni.
2022. febr. 2. 14:57
 6/9 A kérdező kommentje:
Azt már kiderítettem, h nincs.
2022. febr. 2. 14:58
 7/9 anonim ***** válasza:

terminal

sudo fallocate /swapfile -l +5G

(ha az 5g-t lecseréled pl 10G-re akkro 10G lesz)

sudo mkswap /swapfile

sudo swapon /swapfile

Na már van is swapfiled..

2022. febr. 2. 15:05
 8/9 anonim ***** válasza:

az, hogy örökké ez legyen a swapfile :

sudo echo "/swapfile none swap sw 0 0" >> /etc/fstab

2022. febr. 2. 15:08
 9/9 A kérdező kommentje:
7# azt írja h a szövegfájl foglalt.
2022. febr. 5. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!