Ha Linuxot akarok előre telepített jogtiszta win 10 mellé, hogyan kell, hogy a win megmaradjon, ha mégsem jönne be a Linux? Ki szeretném próbálni, de félek tőle, hogy hülye leszek hozzá, és akkor maradnék a win mellett mégis. 512-es SSD-s a laptop.
Ha csak ki próbálni szeretnéd, akkor VirtualBox-ban csinálj egy virtuális gépet és arra telepítsd. Yt-n van rengeteg tutorial hozzá. Kevés hely kell neki, meg ram se sok.
Ajánlott
CPU 2 GHz, két mag
RAM 4 GB
szabad hely a lemezen 25 GB
Én is javasolnám első körben a vm gépet, hogy tényleg lásd, hogy milyen. Ha kicsit se tetszik akkor hagyd.
Ha tetszik, akkor azt tudod csinálni, hogy egy másik meghajtóra felrakni vagy átméretezed a rendszer meghajtót, hozol ezzel létre némi üres helyet ahova fel tudod rakni.
Ha úgy van én jobban javasolnám az ubuntu mate verziót. Kissé jobb kezdőknek, mármint aki windowsról váltana és ismerkedik. De minden parancs megy benne ami az ubuntuban is. Vagy még esetleg a linux mint amihez rengeted segítség van a neten magyarul is. Persze az ubuntu is elég jó, én szeretem. De kellett idő és jó pár linux, mire megszoktam.
Munkahelyemen Fedora van fent, de csak egy programot használhatok benne. Amit látok belőle, a felület, meg az a pár ablak, az tetszik, de sajna nincs időm, meg nem is engednék, hogy ismerkedjek vele, mert ott melózni kell ezerrel.. :)
Jövő héten érkezik az új laptopom, akkor hétvégén kipróbálom. Köszönöm a sok hasznos választ!
2.
Erről nem hallottam, ez azt jelenti, hogy portable verzió? Pendrive-ról is fut az op. rendszer?
És a Lili egy program erre?
Ezt találtam róla:
LinuxLive USB Creator is a free and open-source software for Windows. It will help you in your journey of discovery with Linux.
For you, LiLi creates portable, bootable and virtualized USB stick running Linux.
Hát ilyet még nem csináltam, de érdekesnek tűnik számomra.
Ne félj attól, hogy nem tetszik. Fog tetszeni, csak tudomásul kell venni, hogy ez egy másik operációs rendszer. Olyan ez, mint a lányok. Alapvetően egyformák, elsőre legalábbis: van négy végtagjuk, fejük, benne agy, emésztőrendszerük, ivarszerveik, stb... Node ezen túl! A lelkiviláguk, szellemi képességeik, érdeklődésük messze különböző. Sőt, a kezelésük is. Nem feltétlenül szeretik ugyanazokat az ételeket, vagy szeretnek ugyanarról beszélgetni, sőt, még az erogén zónáik is máshol vannak.
Először virtualboxba telepíts egyet. Aztán egy másikat, harmadikat. Ebben az a jó, hogy több Linuxot is párhuzamosan tudsz nézegetni, melyik hogy tetszik. Ne feledd, nem a kinézet a lényeg, ahogy a lányoknál sem, az a csicsa alatt van.
Tom Benko
Köszi, mindenképpen ki fogom próbálni, remélem, valamelyik bejön majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!