Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux program hova települt?

Linux program hova települt?

Figyelt kérdés
LMDE 4 van a gépemen, Pintát (képszerkesztő rajzolóprogram) akartam telepíteni. Terminálból a szokásos módon - sudo apt install pinta - nem települt. Szoftverkezelőben megtaláltam,és ott fel lehetett telepíteni. De a "start menüben" nem jelent meg a grafikai programok között. Csak a szoftverkezelőből tudom indítani. Ez most hogy van?

2021. dec. 13. 14:12
1 2
 1/14 3 napos mákos lecsó ***** válasza:
0%

Úgy, hogy a linuxnak van egy külön "mappája" ahova telepítéskor bekerül az indító "parancsikon." Abban a mappában lévő parancsikonok kerülnek be a "start menübe"

Ha készítesz indítót hozzá (stack overflowról lesd le) és bemásolod oda, akkor ott is meg fog jelenni. (Lehet, hogy még valamit bekell írni valamelyik conf fileba)

egyébként talán valahova az etc-be vagy tmp-be települnek a programok.

2021. dec. 13. 14:20
 2/14 anonim ***** válasza:

"Linux program hova települt?"

terminálban pl.: whereis firefox

és megmondja a helyét:

firefox: /usr/bin/firefox /usr/lib64/firefox /etc/firefox /usr/share/man/man1/firefox.1.gz

tehát az /usr/bin/ -ben van, ahogy a programok nagyrésze is

nem használok cinnamont, de talán az is ugyan oda teszi a parancsikonokat:

/usr/share/applications/

van egy rakás .desktop fájl, sima szövegszerkesztővel megtudod lesni őket

"egyébként talán valahova az etc-be vagy tmp-be települnek a programok."

etc-ben csak és kizárólag konfigurációs fájlok vannak szinte

tmp-ben meg minden, ami ideiglenes tmp -> temporary

2021. dec. 13. 14:42
 3/14 anonim ***** válasza:
a másik ilyen hely lehet még a ~/.local/share/applications/
2021. dec. 13. 14:44
 4/14 anonim ***** válasza:

A futtatható bináris jellemzően az /sbin vagy az /usr/bin mappába kerül, ha natív csomagot telepítesz. A flatpak csomagok rendszerszintű telepítés esetén a /var/lib/flatpak/app mappába, felhasználói szintű telepítés esetén a ~/.var/app/ mappába kerülnek.

A .desktop fájlok (ezek a programindító parancsikonok) az /usr/share/applications és a ~/.local/share/applications mappában vannak. Vannak olyan programok, amikkel grafikus felületen tudod szerkeszteni a menüt, pl. az AppEditor, a MenuLibre, az Alacarte...

2021. dec. 13. 15:34
 5/14 A kérdező kommentje:
Sajnos sem a /usr/bin/-ben, sem a ~/.local/share/applications/-ban, sem tulajdonképpen sehol, amiről azt gondoltam, hogy ott lehet, de a whereis sem mondja meg. Olyan, mintha egy keretrendszeren (szoftverkezelő) belül lenne, de nem tudom, hogy ilyen lehet-e.
2021. dec. 13. 15:34
 6/14 A kérdező kommentje:
Balázs válasza van az igazsághoz legközelebb, ugyanis ez valami flatpak csomag és valóban a /var/lib/flatpak/app mappában van egy pinta nevű parancsikon, már csak az a kérdés, hogy onnan hogy tudom a "Start menübe" rakni.
2021. dec. 13. 15:43
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

"ugyanis ez valami flatpak csomag"

Ezt azért említhetted volna.

A Flatpak (és a Snapcraft) ugyanis némileg "megkerüli" a rendszer szokásos felépítését. Mindkettőnek megvan a saját infrastruktúrája a rendszeren belül, ahová a futtatható binárisokat helyezi.

Az ikon elhelyezéséhez pedig egy kis olvasni való: [link]

2021. dec. 13. 15:53
 8/14 A kérdező kommentje:
7-nek, én sem tudtam, pontosabban nem gondoltam, hogy ennek van valami jelentősége.
2021. dec. 13. 15:57
 9/14 anonim ***** válasza:

Gondoltam, hogy valami flatpakos cucc lesz, mert különben apt-vel felment volna, illetve a Debian Buster repóban nincs is bent a Pinta. Esetleg még snap lehet, de a Mint-es csapat hírhedten nem kedveli a snap-et, úgyhogy ez kevéssé valószínű.

Ha flatpak, akkor a /var/lib/flatpak/app/com.github.PintaProject.Pinta mappát nézegesd, ott lesz benne.

A .desktop fájlja így néz ki nálam: [link]

2021. dec. 13. 19:46
 10/14 anonim ***** válasza:

A lényeg nagyjából ennyi:

[Desktop Entry]

Version=1.0

Name=Pinta

Exec=/usr/bin/flatpak run --branch=stable --arch=x86_64 --command=pinta --file-forwarding com.github.PintaProject.Pinta @@ %F @

Icon=com.github.PintaProject.Pinta

StartupNotify=false

StartupWMClass=Pinta

Terminal=false

Type=Application

Categories=Graphics;2DGraphics;RasterGraphics;GTK;

Keywords=draw;drawing;paint;painting;graphics;raster;2d;

MimeType=image/bmp;image/gif;image/jpeg;image/jpg;image/pjpeg;image/png;image/svg+xml;image/tiff;image/x-bmp;image/x-gray;image/x-icb;image/x-ico;image/x-png;image/x-portable-anymap;image/x-portable-bitmap;image/x-portable-graymap;image/x-portable-pixmap;image/x-xbitmap;image/x-xpixmap;image/x-pcx;image/x-targa;image/x-tga;image/openraster;

X-Flatpak-RenamedFrom=pinta.desktop;

X-Flatpak=com.github.PintaProject.Pinta

X-GNOME-FullName=Pinta Image Editor

2021. dec. 13. 19:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!