Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Egyre jobban vonz a Linux,...

Egyre jobban vonz a Linux, mint oprendszer. Van olyan dolog, ami miatt megéri mégis Windowst használni? Tetszik a Linux személyre szabhatósága, biztonságossága, az, hogy nagyobb kontrollod van a saját PC-d felett.

Figyelt kérdés
Általános felhasználásra lenne. Néha egy kis gaming becsúszna, de ahogy néztem, Steam Protonnal, Wineal ez is többé-kevésbé megoldható.

2021. szept. 23. 07:59
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
KVM QEMUval akarom megcsinálni. A Linux kernelbe írt virtualizációval. Elvileg ez a leggyorsabb, bár a legnehezebb is beállítani. A virtuális gépet le tudja gyalulni a vírus, viszont a Linuxot, amit főrendszerként használnék, nem tudna elrontani. Jó, a kémkedés hülyeség, de adatot gyűjtenek célzott hirdetésekhez, és még ki tudja mihez. Es a legfőbb érvem ténylegesen annyi, hogy boldoggá tesz :D.
2021. szept. 23. 09:47
 22/30 anonim ***** válasza:
0%
Tegyük fel, van egy szervered, amin nagyon sok fájl van, a szerver-nek van, 5 TB feles memóriája, primocache-ba te most ezt felhasználod, és az összes fájl-on futtatsz egy olvasás, bármit, ami miatt bekerül a gyorsítótárba, ameddig nem indul újra a gép, olyan sebességet érsz el, mint egy NVME ssd-nél, ráadásul, Prefetch last cache opcióval, még újraindítás után is, eltellik egy kis idő, és betölti magától. De csak 1x tölti be, a hdd-ről. És ez benne a legjobb, ha valakit zavar a hdd hangja, mikor olvassa a fájlokat ez arra is jó, hogy elnémítsa azt :D
2021. szept. 23. 09:47
 23/30 A kérdező kommentje:
Nem, abszolúte nem kell ezt tennem, csak azért, mert azt mondta. Viszont remekül bebizonyította, hogy teljesen jól használható ez a setup. RP's Lair egyébként, YouTube csatornája volt, még fennt vannak a videói.
2021. szept. 23. 09:49
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

Oké csak továbbra se értem.

Oké kvm qemu, a virtual managerrel sima kattintással felmegy a win. Tökéletes , oké.

De ha van multiboot akkor játékra használom a wint tanulásra a linuxot.

Ha a microsoft ramtori a házat és letakaritja a wint a Linux meg fenn lesz és igyis úgyis 1 rendszert kell újra huzni.

Talan annyi előnye van hogy ha snapshotot tudo filerendszert használsz (btrfs vagy zfs) akkor tudsz restoret csinálni 1 perc alatt

2021. szept. 23. 10:03
 25/30 Szirty ***** válasza:

"Van olyan dolog, ami miatt megéri mégis Windowst használni?"

Nem feltétlenül mert "megéri" de ha olyan programokkal kell dolgozni ami csak winre létezik, akkor kénytelen azt (is) használni az ember.

2021. szept. 23. 10:31
 26/30 anonim ***** válasza:

"KVM QEMUval akarom megcsinálni."

Ehhez egy dolgot mondanék. virt-managerben a SYSTEM sessionbe dolgozz, ne a userbe, mert az oltári szívás tud lenni.

#22 MoneTaliMonolis

Ilyen RAM birizgáló cuccból kernelszinten Linux alá is van egypár. zram, és hasonlók.

2021. szept. 23. 10:56
 27/30 anonim ***** válasza:

Kérdező: Hajrá! Telepíts egy Mintet, Ubuntut vagy Manjaro-t, aztán tanuld ki. Ha eléggé belejössz, soha többé nem fog kelleni Windows.

Én 12 éve Linuxot használok. Van fent egy Windows is, de legalább egy éve el sem indítottam, mert nem kell. Általános használatra a Linux tökéletes, programozásra (PHP, js, stb) még jobb is. Játékra ott a Steam, manapság már a játékok többsége elérhető Linuxra is. Az olyan régi klasszikusok meg, mint a Heroes 3 hibátlanul futnak Wine alatt. Igazából már tényleg semmi nincs, ami minatt kellene a Windows.

Igen, a nyomtatókkal meggyűlhet a bajod, de annyi a lényeg, hogy normális márkát kell venni. Nekem a Samsung multifunkciós gépemen megy a nyomtatás és scannelés is wifin keresztül is és csak az Samsung universal drivert kellett feltenni.

Régen a Linuxon problémás volt az ATI (AMD) videokártya, ma már asszem megy gond nélkül, bár én világ életemben nVidia párti voltam.

#9: "had mondjak egyetlen programot, ami miatt megéri, a Windows, a Primocache, ott is az, hogy a Ram-ot gyorsítótárazásra fordíthatod"

Mert mintha Linuxon nem lehetne ilyet csinálni...

2021. szept. 23. 11:53
 28/30 anonim ***** válasza:
Hát 26-os, Balázs :D Erről nemtudtam, mostantól figyelembe veszem ezt a szempontot is. 27-es, szintén, Linux-on nem tudtam, de, nem írhatok le olyasvalamit, amit nemtudok :D
2021. szept. 23. 12:45
 29/30 anonim ***** válasza:

Én nem ajánlom a dual bootot. Elvonja a figyelmed az adaptációtól. Ha valamibe beleütközöl, sokkal nagyobb az esélye, hogy csak vissza bootolsz Windowsba és megcsinálod ott. Jobb a mély vízbe ugrani és elkötelezni magad.

"Van olyan dolog, ami miatt megéri mégis Windowst használni?"

Ha érdekelnek a multiplayer játékok, sajnos a legtöbb népszerű darab olyan anti-cheat alkalmazást használ, ami csaló szoftvernek tekinti a Linux kompatibilitás rétegét (Fortnite, Pubg, Apex Legends, R6 Siege, Destiny 2). Protondb-n tudsz tájékozódni.

2021. szept. 23. 18:11
 30/30 anonim ***** válasza:
Vicces egyébként ez a nyomtató dolog. Tudom hogy nem minden nyomtatónál van így, de ami nekem itthon van, azt úgy felsimerte a linux hogy csak na. Nem kellett drivereket halászni se a neten mint windowsnál ugye. :)
2022. jan. 28. 10:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!