Miért van az, hogy úgy érzem a régi játékok 100x jobbak voltak mint a maiak?
Leginkább a kb 2000-2010 közötti időszakra gondolok. Rengeteg játék van amire szívesen emlékszek vissza, a teljesség igénye nélkül: GTA VC, SA, NFS: MW/Carbon/Underground 2, Prince of Persia stb.
Ha visszaemlékszem rájuk akkor az jut eszembe, hogy mennyit toltak őket suli után, azok voltak az igazi játékok és ma ilyenek nincsenek.
Aztán akkor jön a feketeleves, amikor elő is veszem őket. Valahogy mai szemmel mégsem olyan jók. Kicsit csúnyácskák, kicsit bugosak, meg igazából a játékélmény is olyan semmi mai szemmel.
De miért emlékszem rájuk másképp amíg nem próbálom ki őket újra ennyi idő után?
Régen orrvérzésig toltam pl a 2005ös NFS MW-t. Tavaly gondoltam előveszem, kb 12-3 éve játszottam utoljára végig. Most meg egy végtelenül unalmas grindelésnek tűnt az egész, ahol kvázi ugyanazt csinálom (bounty farmolás, milestoneok, versenyek), egy élettelen, sivár környezetben hitbox bugokkal. De akkor miért másképp emlékszem?
Ezt hívják nosztalgiának. Az embernek a tízes-huszas évei a legszebbek, akkor gyűjtöd a legtöbb élményt, akkor fedezed fel a világot. Természetes, hogy az akkori élményekre kellemesen gondolsz vissza. Ez mindenkivel előfordul. Én pl. még C64-en játszottam nagyon sokat. Manapság viszont már az sem hozott lázba, hogy leporoltam és felújítottam a régi Commodore gépet és elővettem pár játékot. Már nem volt olyan, mint akkor. Nyilván, hisz akkor voltam 10 éves, most meg majdnem 40.
A mai játékok nekem sem jönnek be annyira, mert a grafika ugyan hajmeresztő, de a játékélmény nem feltétlen. Bár az is igaz, hogy időm sincs sok.
De azért ha előveszek egy Heroes III-t, vagy egy Diablo II-t, azzal még mindig el tudok lenni.
Mert már megszoktad a mostani játékok színvonalát, azokhoz méred a régieket, amiket természetesen nem fog megütni sem grafikában, sem játékmenetben. Akkoriban az volt a nagy szám, ezért emlékszel rá úgy. Nem hasonlítgatni kell más játékokhoz, hanem élvezni amit nyújt. Ha attól eltekintünk, hogy grafikában rosszabbak, mint most (a korabeli hardverek erre voltak képesek), viszont sok szempontból jobbak voltak:
- Megkaptad fizikai adattárolón, nem kellett órákig letölteni (ha leosztjuk az akkori kapcsolati sebességre az akkori játékok méretét, azokat is órákig töltötted volna a maga idejében), hanem 5 perc alatt feltelepült a lemezről.
- Lehetett helyi hálózaton játszani elhanyagolható (1-2 ms) pinggel, amihez nem kellett több példányban megvenni a játékot, egy lemezről telepíthető volt a játék minden gépre, az indítás utáni ellenőrzést követően ki lehetett venni és indítani a másik gépen. Most mindenkinek meg kell külön venni a játékot és akkor is neten keresztül megy a forgalom, ha egy hálózaton vagytok, így a ping már nem lesz elhanyagolható.
- Ha egyszer megvetted a játékot, az örökre a tiéd (amíg az adathordozó fizikailag tönkre nem megy, de ha vigyázol rá, magától nem megy tönkre egy CD). A digitális áruhazak megszűnhetnek, ahonnan többé nem tudod letölteni a játékot amit megvettél.
- Régen nem voltak mikrotranzakciók. Kiegészítők lehettek, de azt vagy megveszed, vagy nem, nem rontott semmit se az eredeti játékélményen. A mai mikrotranzakciók úgy vannak megcsinálva, hogy anélkül kb élvezhetetlen a játék. Ahhoz képest simán elkérik azt az árat, amit a régi játékokért elkértek amikor újak voltak (inflációt belekalkulálva). Plusz még az előző pontban említett, a multihoz többször meg kell venni jelenség. A lehúzásra mennek ma már rá sajnos, nem arra hogy élvezhető legyen a játék.
Ennek több oka van. Egyrészt az idő megszépíti az emlékeket, másrészt ennyi idő alatt fejlődhettél annyit, hogy azok a játékok már unalmassá váljanak, harmadrészt pedig azok a játékok egy másik korszakot képviselnek. Bár nem olyan nehezek mint egy Aztec Challenge, a mai játékokhoz képest piszok nagy kihívást tudnak jelenteni. Lásd a Prince of Persia: The Sands of Time felvonós harcát. Vagy mondjuk helyezd kontrasztba a Most Wanted-ot a Heat-tel. Előbbiben semmi infót nem kapsz arról, hogy esetleg gyenge az autód x versenyhez, míg utóbbi a szádba rágja minden lehetséges ponton.
Egyébként ha a régi játékok kihívásait keresed modern köntösben, és szereted a kihívásokat, akkor ott a Dark Souls széria, vagy a Sekiro. Meg még talán a Ghost of Tsushima is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!