A Linux és a szabad forrású programok a jövő?
"A UNIX egy szabvány"
Szerintem a Posix-ra gondolsz. Amit linkeltél a Unix szabványról, az konkrétan a Unix-hoz van, és bővebb, mint a Posix.
A BSD a kezdetekkor egyébként a Unix forrásából indult ki, a Minix és a Linux viszont nulláról indult, kb. csak a Posix volt az alap.
A főkérdésre: Ez kb. R. Stallman nagy álma is, és kb. 30 év után még mindig él és virul. Az más kérdés, hogy a kereskedelmi marketinggel nehezen lehet versenyezni, de így is sokat elért a szerverek terén, a szakemberek régóta elismerik.
A jövő nem csak technikai, hanem üzleti kérdés is lesz. Szerencsére a GNU és hasonló különféle jogi védettségek régóta működnek, de így is kérdéses, hogy egy nagy cég be tudja-e szippantani a Linux-ot. Egyelőre épp a nyílt kód miatt ez nem sikerült, mert mindig lesznek alternatív disztrók is. Valamilyen szinten biztosan maradnak a szabad szoftverek, viszont a százalékos arányuk nagyrészt üzleti kérdés marad. Ja, és annak a kérdése, hogy a szakemberek közül megmaradnak-e a lelkes "forradalmárok", vagy jó pénzért elmennek fejleszteni az MS-hez, Oracle-höz, stb.
A UNIX témához: valamikor tényleg egy operációs rendszer volt, aztán az intézmények elkezdték licencelni maguknak, és amikor látták, hogy a különféle változatok (BSD, SunOS, HP-UX, Solaris, stb.) közt egyre nagyobb a differencia, felmerült a szabványosítás gondolata. Így született meg a Single UNIX Specification, és ennek egy szűkebb halmaza, a POSIX. Manapság a UNIX egy operációsrendszer-család, és azokat a rendszereket soroljuk ebbe a családba, amik megvalósítják a POSIX-et. Vannak olyan rendszerek, amik csak részben valósítják meg a POSIX-et, ilyen pl. az Android, a különféle Linux disztrók, a FreeBSD/NetBSD/DragonflyBSD, és a Windowsnak is van POSIX alrendszere, illetve ott a WSL.
Erről ennyit.
A programok konkurenciaharcában nagy előny tud lenni a szabad licenc és/vagy az ingyenesség. Szabad lincencű programokat (amik általában ingyenesek is) sokkal szívesebben építenek be termékeikbe a fejlesztők, mint zárt licencűeket.
És a felhasználók is szívesebben használnak ingyenes szoftvereket, ha funkciónalitásban és használhatóságban nagyjából megegyezik a fizetős társaikkal.
Ameddig nem lesz olyan mint a M$ Windows (egy irányvonal,egységes felület,minden szoftvert megírnak rá),addig a GNU/Linux csak egy réteg oprendszer marad.
Ezt mutatják az elterjedtségét mutató számok is.
26#
Ez hülyeség!
Miért kellene egységesnek lennie? Az a Windows szegénységi bizonyítva, hogy nem lehet személyre szabni.
Vagyis lehetne, de már egy komolyabb átskinezés is EULA ellenes…
Akármilyen viccesen is hangzik, akár meg is büntethetnek érte, mivel hiába veszed meg kulcsot, nem lesz tied a szoftver és abban te nem változtathatsz semmit, csak amit az MS megenged…
Nem minden programot írnak meg Windowsra…
iPhoneok buherálásához például pont nem lesz Windows jó…
Mivel olyan buta rendszer, hogy elképzelhetetlen, hogy működjön rajta…
Csak egy egyszerűbbet mondok: Checkra1n!
Linux és MacOS-re van és működik vele.
Kedves síkelméjű lepontozó.
Tizen évig használtam a legkülönfélébb GNU/Linux variánsokat.Szinte az összessel volt valami $zopás.Buherálni kellett szinte mindig (nem csak böngészésre és filmnézésre használtam volna).
Vagy a driverek nem működtek úgy ahogy kellet volna,pedig Intel/NVidia kombókra raktam.Volt amelyik disztrón az opensource driver jobb volt,mint az NVidia sajátja,de nem tudta az se kihasználni a kártyát.
És én nyitott elmével álltam hozzá a dolgokhoz!
De meguntam a folyamatos hibamegoldást.
Akkor szerinted egy átlag user,akinek a FB meg az Insta az Internet és egy böngészőt se tud telepíteni,az eddig használt programjainak egy részét máshogy hívják,az mit fogy kezdeni egy Linux-szal?
Na ezt prezentálják az elterjedtségi mutatók (2% !!!)
Már 2008-ban azt hallgattuk,hogy ez a Linux desktop éve lesz....xDDD
2021 van...
Nem csak… hanem játszottál volna.
Érhető!
Maradj a Windowsnál, de ne oszd meg velünk a hozzánemértésedet.
Vagy azt gondolod azzal, hogy nyílt és zárt driver telepítéstől te már tiszteletreméltó Linux nagy mester lettél?
Nem játékra használtam sötét játékos.
Szerintem te most csöppentél bele a Linux témába és még nagy a rózsaszín köd.
Nálam is ez volt.
Majd elmúlik,mikor ezredjére szhopódsz be...
5-10 év múlva írd meg a tapasztalataid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!