Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen Linux-disztribuciót...

Milyen Linux-disztribuciót érdemes használni telefonra?

Figyelt kérdés

Használtam már Android-ot, iOs-t, de igazán egyik sem nyerte el a tetszésemet. Zavar az adatgyűjtés, illetve, hogy meg van kötve a felhasználó keze.

Tudtok ajánlani olyan szoftvert, ami ezen feltételeknek megfelel és biztonságos? , Illetve előny lenne az is, ha nem volna bonyolult fejleszteni hozzá.

2020. okt. 4. 17:07
 1/6 anonim ***** válasza:
34%
Debian mindenen fut, feltéve ha rá tudod telepteni. Mondjuk nem írtad hogy mire kell.
2020. okt. 4. 17:14
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, milyen telefonra...

Mert OK, hogy - teszem azt a Debian vagy az Ubuntu - támogatja a processzort (ami mobil esetén általában ARM-alapú), de támogatnia kell hardverkomponenseket (grafikus vezérlő, érintőképernyő, Flash-meghajtó, GSM-interfész,...) is.

Vannak kifejezetten mobilra kihegyezett, nem Android-alapú Linux-disztribúciók:

* [link]

* [link]

* [link]

* [link]

* [link]

* [link]

de csak adott eszközöket támogatnak - ha támogatnak.

2020. okt. 4. 18:40
 3/6 anonim ***** válasza:

"de támogatnia kell hardverkomponenseket"

Bizony, ez nem olyan, hogy levadászol valami driver-t hozzá. A telefonok hardvere mind kicsit más, zárt szabvány, nem igazán publikusak a részletek. Ezért van, hogy minden telógyártónak saját rendszere van, ami arra a hardverre van ráfaragva.

2020. okt. 4. 18:58
 4/6 anonim ***** válasza:

A mobilos linux jelenleg szerintem még nem áll készen a mindennapos aktív használatra. Szerintem még legalább 3-5 év, mire eljut olyan szintre, mint 2-3 évvel ezelőtt desktopon, hogy már tökéletesen képes kiváltani a piacvezetőket. Persze ehhez kell támogatás a felhasználók részéről.

Így szerintem ha akarod, akkor kísérletezgetős telefonra próbálkozhatsz vele, de fő telefonon inkább GrapheneOS, CalyxOS vagy LineageOS. Ezekkel is pont ugyanannyira el tudsz bújni a Google figyelő szemei elől.

2020. okt. 4. 18:59
 5/6 anonim ***** válasza:

Na de várjunk...

Linuxnál ugye a kernelbe vannak építve a driverek. Szóval elvileg ha az Android kernelét sikerülne valahogy átpakolni bele, hmm...

Am lehet hogy hülyeség amit írok

2020. okt. 4. 19:08
 6/6 anonim ***** válasza:

"Linuxnál ugye a kernelbe vannak építve a driverek."

Ott vannak a kernelmodulok, azok különállóak...

"Szóval elvileg ha az Android kernelét sikerülne valahogy átpakolni bele"

A LineageOS - sok egyedi ROM-hoz hasonlóan ( [link] ) - például az Android kernelén alapszik, de vannak az Androidtól független, de Linuxon alapuló disztribúciók is - mint arra már utaltam #2-es hozzászólásomban.

Sőt a megjelenő Huawei HarmonyOS:

[link]

meg BSD-alapú lesz:

[link]

2020. okt. 4. 19:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!