Mi okozhatja azt, hogy a szoftver csak egyszer indul és többé soha?
Egy régi gépről van szó, egy ismerősöm lomtalanított a tárolójában és a segítségemért cserébe elvihettem bármit. Elhoztam az asztali gépet (monitor, egér, billentyűzet). Mivel nem mai, ezért az utolsó Lubuntu került rá. Ezt az arduino projekteimhez, a GRBL vezérelt kis CNC géphez és a 3D nyomtatóhoz szeretném használni. Eddig egy laptop volt, amit baleset ért, használhatatlan. A Lubuntu installálása után USB-n keresztül megosztottam a telómról a netet, mert wifi nincs a gépben és nincs annyi kábelem, hogy elérjen a gépig. innen feltelepítettem néhány dolgot (GRBL, PCB designer, stb...), már csak az arduino IDE maradt. Ezt is leszedtem. Ez .tar.xz formában volt. Kibontottam, van egy install.sh fájl, de ez csak annyit csinál, hogy az asztalra kirak egy parancsikont. Ha nem futtatom, akkor is használható a program. Elindítottam, beállítottam néhány dolgot, majd rádugtam egy arduino nano-t tesztként. Minden oké. Bezártam a programot. Következő indításnál csak a töltőkép villant fel egy rövid időre és nem történt semmi. Crash report-ot sem dob ki. Terminálból indítva sem történik semmi. Beírom a parancsot majd enter után a következő sorban megjelenik a prompt. A töltőkép ugyanúgy felvillan. Töröltem a kibontott mappát, hátha abban van valami olyan változás, ami miatt ez van. Kibontottam újra és nem indul. Felidegelt, ezért újra installáltam a Lubuntut (mivel kicsi op rendszer, ezért percek alatt megvan, gyorsabb, mint a hibakeresés, arra gondoltam, hogy valamelyik előzőleg telepített csomag okoz gondot). Egyből az Arduino IDE-t telepítettem és semmi mást. Elsőre indult is. Nem állítottam be semmit, simán kiléptem. Másodjára a fentebb említett dolog ismét.
Kerestem alternatívákat (kizárólag nyílt forráskódú), de mindegyik 64 bit-es rendszerre van, ez meg 32-bit-es.
Mi lehet a probléma? van erre megoldás?
Működhet az, ha egy android emulátort telepítek és az ArduinoDroid-ot használom? Ez működött, csak nem tudom hová kavartam el az OTG kábelt, amivel összeköthetem a telót és az arduino-t.
A program megírása nem gond, bármilyen szövegszerkesztőben meg lehet írni, max a debug kicsit sz...ás. Feltölteni viszont nem tudom az AVR-re.
Nyiss egy terminált:
sudo apt install strace
strace ./binaris_futtathato # ez kiírja, hogy milyen rendszerhívásokat futtat a program, pl. milyen fájlokhoz akar hozzáférni
Főleg az utolsó sorokat nézd meg, különös tekintettel a /home/felhasznalonev/ bejegyzesekre, mivel könnyen lehet, hogy generál egy konfigurációs fájlt első indításnál pl. a /home/felhasznalonev/.config/arduino vagy valami hasonló helyre (ls -la ~), csak hibásan generál le benne valamit, ilyenkor ha azokat a fájlokat/könyvtárat törlöd, akkor újra el fog indulni, csak "elfelejti" a beállításaidat.
Köszönöm!!!!
Megoldódott a probléma! Jó sok sort generált a parancs, sok sorban "No such file or directory" volt olvasható. Elkezdtem ellenőrizni ezeket, de minden ott volt, ahol az elérési útvonal szerint is. Már majdnem feladtam, mikor azt vettem észre, hogy valami mappa már nem létezik, átvált alapértelmezettre, majd megpróbál létrehozni egyet. Aztán valami mittudoménmi sikertelen és arra kér, hogy helyezzem át az egészet. Ezt megtettem, azóta minden oké. Bár nem értem miért.
Eddig:
Gép@felhasználó:~/Arduino/arduini-1.8.13$
Most:
Gép@felhasználó:~/arduino-1.8.13$
Azaz fentebb mentem egy mappával és itt bontottam ki. Nem értem miért lehetett ez gond.
Mindenesetre mostmár jó!
Köszönöm mégegyszer!! Ez a strace cucc szerintem már máskor is segíthetett volna, látszik hogy nem vagyok linux pro...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!