Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Windows 10 és Xubuntu dual...

Windows 10 és Xubuntu dual boot bugos?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egyetemen programtervező informatikus szakon vagyok, most kezdem a 2. évem szeptemberben.

Következő félévben lesz "Operációs rendszerek I" tárgyam, illetve hallottam róla, hogy néhány órán Ubuntun fogunk dolgozni.

Már használtam virtuális gépen Linuxot, ismerkedtem vele, de gondoltam egyszerűbb lenne dualboot-ot alkalmazni, és akkor válthatok az oprendszerek között aszerint, hogy épp mikor melyikre van szükségem.

Adott volt a laptopomon egy Windows 10 Pro x64 1903, ami mellé az SSD-re telepítettem még egy Xubuntut.

Amikor feltelepült, újraindult a laptop, és vártam, hogy bejöjjön a grub, ahol választhatok melyik rendszert szeretném bebootolni, de ez nem történt meg, helyette a grub rescue jelent meg.

(az SSD-n zsugorítottam egy kötetet az Xubuntunak, a telepítéskor pedig manuális particionálást végeztem.)

Felfedeztem, hogy ha a laptop BIOS-ában a boot sorrendet az alábbiak szerint állítom be:

1. Atheros Network Boot

2. SSD

3. CD

Akkor működik a grub menüs választás, annyi, hogy előtte megjelenik természetesen a hálózati boot jelző, ami sikertelenül zárul és megjelenik a grub.

Ez viszont böki a csőrömet, hogy miért nem képes enélkül a beállítás nélkül normálisan működni a bootolás. Egyetemi gépeken azonnal a grub választó jelenik meg.

Laptopom specifikációja:

AMD A10-4600M

8GB DDR3 RAM

AMD Radeon HD 7660G + AMD Radeon HD 8570M

Kingston A400 240GB SSD

Windows 10 Professional x64 1903 verzió

Xubuntu 18.04

Ha valaki találkozott már ezzel a problémával, esetleg megoldást is tud rá, azt megköszönném.

2019. aug. 7. 18:07
 1/3 anonim ***** válasza:

Ez igen érdekes. A laptop nevét titkolod?

Egyébként a windowst nem is akarod letörölni?

Persze ha windowsos alkalmazásokat használsz akkor fölösleges is lenne letörölni.

2019. aug. 21. 19:18
 2/3 A kérdező kommentje:

Lenovo G505s

Olvasgattam fórumokat de nem találtam más megoldást.

Kell a Windows is sajnos (pedig szabadulnék tőle meg..), csak sajnos egyetemen C#-ozunk,WPF stb.

2019. aug. 22. 14:15
 3/3 anonim ***** válasza:
C# core megy linuxon. Azért (is) van az.
2019. szept. 20. 08:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!