Hogyan állítsam be a routert, hogy jó legyen? (hosszú)
Naszóval, pár hete elkezdtek problémák jelentkezni a nettel. (Wifiről vagyok). A hálózaton elvileg rajta vagyok, de azt írja, hogy nincs internet. Ping több ezres, packet loss van hogy 60%. Bementem a helyi pc-s boltba, azt mondták, hogy valószínűleg modem hiba, túlmelegszik stb, jó, vettem egy újat. Pár napig jó volt, megint kezdte. Visszavittem, visszaadták az árát, mondták, hogy próbáljak meg egy routert. Vettem akkor azt, mondták, hogy be kell majd állítani, na mondom ajóédesawrgs, nem értek én ehhez. Nagy nehezen megszereztem a telekomtól valami nevet és jelszót, ami kellett a beállításhoz, vért izzadva bekonfiguráltam. Úgy nézett ki, hogy jó, de nem olyan egyszerű ám az :)) Oldalak betölti, de mondjuk fb, yt videókat nem, speedtestet nem tudtam csinálni, mert átirányított a router oldalára, hogy a wan kábelt nézzem meg, hogy jól van e bedugva. Kihúztam, bedugtam, megcsináltam a speedtestet. Ping jó, feltöltés kb. 10 mbps feltöltésem kb 0 és 1 között, inkább a nulla irányába. Mi lehet a probléma? Rosszul állítottam be? Vagy ha esetleg valaki tudja a probléma okát, azt is szívesen hallgatom, mert elég bosszantó, hogy ezért a szolgáltatásért fizetek, közben meg szinte nem kapok semmit.(lehet aztán, hogy én vagyok a ..)
Köszi, hogy végigolvastad!
A wifi mindig is lassabb, mint a kábeles net, mert ugye titkosítás, ellenőrzőösszegek, stb. De mint említetted beállítottad és te "lentről" használod wifin, elképzelhető, hogy gyenge a jel. Padlófűtéses háznál pl. hiába van 4m távolságra a modem és a vevő, ha ugye a padlóban meg ott a fémrács és a jel így már gyenge, a net használhatatlan.
Ha van térerő, de így is rossz a net, akkor a laptopod wifi-beállítása a rossz. Ha újabb win van rajta, érdemes azzal kezdeni, hogy az IPv6-ot letiltani, mert sok bosszúság oka az. Ha az sem segít, érdemes a LAN-os gép DHCP-n kapott adatait átmásolni kézzel a laptop hálókártya beállításaiba (DNS, alhálózati, átjáró és megadni egy IP-t, ami külöbözik az utolsó pont utáni részen a másik géptől (mondjuk 20-al többet).
Ha a teló vagy a gép dBm-ben írja ki a térerőt, akkor (minusz értékek!) 30-50-ig jó (gyors) 50-60 elfogadható (lassú, de még stabil) 60-70-ig rossz (határeset, mozgásra szakadhat), 70 felett használhatatlan, olykor fel sem tud csatlakozni.
Ha ADSL-ed van, akkor a fel 10 és le 1 elfogadható, mert ADSL-nél pont az a lényeg, hogy az egyik irány a sávszélesség közel 90%-a. Ez nem hiba, ez a kapcsolat természetéből adódik. Kábelen ez kicsit jobb arányú, illetve mikrohullámon (kb. 10x annyiért) 10/10-es arány is van, vagy nagyobb.
A Win 8-10 nem mindig képes a wifit jól kezelni, így pl. DHCP-n nem képes IP-t kérni és hasonló problémák vannak vele. XP, Win7 ebből a szempontból sokkal jobb és használhatóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!