Ha pl. googleben a képek ugyebár szerzői jogvédelem alatt állnak, az azt jelenti, hogy nem tehetem fel őket az én blogomra?
A kép ugyanúgy szerzői jogvédelem alatt áll, mint bármilyen más szellemi termék (videó, film, zene, könyv, stb…). A kép jogaival a szerző rendelkezik. Bizonyos jogokat adhat viszont másoknak is. Egy képet akkor helyezhetsz el egy honlapon, plakáton, bárhol, ha vagy te vagy a kép készítője, vagy a készítő feljogosít arra, hogy az általa készített képet felhasználd.
Persze vannak képek, amelyek szabadon terjeszthetők, felhasználható. Érdemes megnézni ilyenkor a képet tartalmazó oldal ide vonatkozó jelzését. Általában a legtöbb honlap alján, vagy az impresszumban található ilyen, hogy:
Copyright © … All rights reserved / Minden jog fenntartva.
Ebben az esetben a képet nincs jogod lemásolni, felhasználni a saját oldaladon, hacsak a szerző külön nem jogosít fel erre.
Vannak viszont oldalak, ahol kimondottan ki van írva, hogy a képek szabadon felhasználhatók. Lásd pl: [link]
* * *
A linkelés már egészen más téma. Ebben az esetben ugye nem másolod le a képet, nem használod fel, hanem csak hivatkozol rá annak az eredeti helyén. Magyarán a képet tartalmazó oldalra mutató URL-t kiírhatod az oldaladra. Ez mondjuk kérdésesebb dolog, de szerintem etikusan jársz így el.
* * *
Hogy aztán a törvényekben milyen kiskapuk vannak, meg hogy a gyakorlatban magánszemélyek esetén boldog-boldogtalan letölt, feltölt, lemásol képeket mindenféle következmény nélkül az egészen más téma. Ha viszont mondjuk céges honlapról van szó, akkor nagyon oda kell figyelni ezekre a dolgokra, és tényleg csak olyan képet felhasználni, aminek a felhasználási jogát birtoklod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!