Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Ha pl. googleben a képek...

Ha pl. googleben a képek ugyebár szerzői jogvédelem alatt állnak, az azt jelenti, hogy nem tehetem fel őket az én blogomra?

Figyelt kérdés
Úgysem ha csak linkelem? Vagy hogy van ez? Kérlek magyarázzátok el, még kezdő vagyok ebben.
2012. ápr. 13. 14:32
 1/1 2xSü ***** válasza:

A kép ugyanúgy szerzői jogvédelem alatt áll, mint bármilyen más szellemi termék (videó, film, zene, könyv, stb…). A kép jogaival a szerző rendelkezik. Bizonyos jogokat adhat viszont másoknak is. Egy képet akkor helyezhetsz el egy honlapon, plakáton, bárhol, ha vagy te vagy a kép készítője, vagy a készítő feljogosít arra, hogy az általa készített képet felhasználd.

Persze vannak képek, amelyek szabadon terjeszthetők, felhasználható. Érdemes megnézni ilyenkor a képet tartalmazó oldal ide vonatkozó jelzését. Általában a legtöbb honlap alján, vagy az impresszumban található ilyen, hogy:

Copyright © … All rights reserved / Minden jog fenntartva.

Ebben az esetben a képet nincs jogod lemásolni, felhasználni a saját oldaladon, hacsak a szerző külön nem jogosít fel erre.

Vannak viszont oldalak, ahol kimondottan ki van írva, hogy a képek szabadon felhasználhatók. Lásd pl: [link]

* * *

A linkelés már egészen más téma. Ebben az esetben ugye nem másolod le a képet, nem használod fel, hanem csak hivatkozol rá annak az eredeti helyén. Magyarán a képet tartalmazó oldalra mutató URL-t kiírhatod az oldaladra. Ez mondjuk kérdésesebb dolog, de szerintem etikusan jársz így el.

* * *

Hogy aztán a törvényekben milyen kiskapuk vannak, meg hogy a gyakorlatban magánszemélyek esetén boldog-boldogtalan letölt, feltölt, lemásol képeket mindenféle következmény nélkül az egészen más téma. Ha viszont mondjuk céges honlapról van szó, akkor nagyon oda kell figyelni ezekre a dolgokra, és tényleg csak olyan képet felhasználni, aminek a felhasználási jogát birtoklod.

2012. ápr. 13. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!