A liksys nevű nyilvános wifi hálózat az valami egész budapestet lefedő hálózat? Vagy mi?
A linksys a Cisco cég egyik alvállalkozása, hálózati eszközöket gyárt és mint minden más eszköz gyártó cég, szereti a saját nevét alkalmazni.
Hogyan? Hát úgy, hogy az alap konfigban a wifik ssid-jének a gyártó neve van beállítva.
Ha valaki beköt egy linksys routert és nem állít rajta semmit, akkor bizony a wifinek alapállapoton marad a neve, jelszó nélkül és erre bárki rá tud lépni.
Nincs ilyen Budapestet lefedő hálózat, csak baromi sok konfigurálatlan router.
(Csak kivették a dobozból, bedugták és kész.)
Amúgy óvatosan a publikus wifikkel, mivel bárki lehallgathatja a kommunikációt és ha nem biztonságos módon (pl.: HTTPS, SSH tunnel) lépkedtek be oldalakra, akkor el tudják kapni a jelszavakat.
(Ez érvényes mondjuk a switch-elt hálózatokra is, de azt azért csak észre veszik az emberek, hogy ha +1 kábel lóg ki a switch-ükből (/router-ükből) és bent ül egy ember a lakásukban. :D A wifin nem igazán látszik, hogy kik figyelnek még.)
Köszönöm a válaszokat. :)
Az utolsó kommentre válaszolva: Nem hinném, hogy sokat érnek el, ha megtudják valami jelszavamat, ha meg probléma van, azt ugyis észreveszem.
Ez azért durva, hogy ennyi a tudatlan ember, hogy semmit nem állít a routerén, és ha ez az oka a sok nyitott wifinek, akkor még szerencsésnek érezhetem magam, hogy ilyen sokat tudok a témárol. :D
Az első kommentelőnek pedig:
Nem tudom, hogy ez a lefedettség hány %-os, de azért egyáltalán nem mindenhol találkoztam ezzel a linksys hálózttal, csak már több helyen. :)
Hidd a linksys az tényleg a konfigurálatlanság miatt van sok helyen.
Ne lepődj meg TÉNYLEG ennyi tudatlan ember van.
(Olvass kicsit itt gyakorikérdéseken pár kérdésnyit, ha kételkedsz... :) )
Most már nem kételkedem, csak furcsa volt.
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!