Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Telekom-os optikai giganet...

Telekom-os optikai giganet internethez milyen cat kábelt vegyek ha a saját routeremből akarok egy másik helyiségbe netet vinni?

Figyelt kérdés

Giganet előfizetésem lesz, de egy másik épületbe saját routert csatlakoztatnék a szolgáltató routerjéhez, hogy ott is legyen wifi meg PC-hez fizikai kapcsolat.

Viszont nem tudom milyen cat szabványú kábelt vegyek illetve honnan érdemes rendelni?

Anno én még cat5-öt ismertem, most nem tudom milyet érdemes venni?

Illetve van olyan oldal, ahol megrendelek x métert úgy hogy krimpelve el is postázzák, hogy nekem már ne kelljen vele bajlódnom? 9-10 méterre lenne szükségem.

okt. 21. 19:24
 1/6 anonim ***** válasza:

cat5e az gigabites sebességet tud. Annál több szerintem nem kell neked. (valszeg az eszközeid se tudnak többet)

Több helyen is lehet rendelni fix méreteket, nézzed meg!

Egyébként legrosszabb esetben bemész a helyi számtech boltba és ott megcsinálják neked.

okt. 21. 19:50
 2/6 A kérdező kommentje:
És ha a szolgáltató routerét akarom összekötni a saját routeremmel, akkor egyenes vagy keresztkötésű kábel kell? Tehát ilyenkor gondolom a szolgáltató routerének LAN1 portjából megy a kábel a routerem WAN portjába (annak LAN1-jéből pedig a PC-mbe).
okt. 21. 19:58
 3/6 anonim ***** válasza:

CAT5e tudja a gigabitet. Sőtt a telekomnál elérhető 2.5 GBe-t.

Ipari környezetben van inkább értelme nagyobb szabványoknak. Neked pár méterre totálisan mindegy.

Ma már teljesen irreleváns, hogy kereszt vagy egyenes kábel, automatikusan felismeri minden.

Szerintem 10 méterest kb bármelyik műszaki boltban adnak, de helyi számtech boltot is nyugodtan bepróbálhasz.

okt. 21. 22:20
 4/6 SIDLER22 ***** válasza:
Az, hogy a routeren WAN vagy LAN portba dugod, attól függ, hogy hol szeretnéd a DHCP címkiosztást és a port továbbítást engedni. Ha a WAN-ba dugod akkor egyszer a szolgáltató modem/routere fog IP-t kiosztani a routernek (már ha az teljes értékűen üzemel és nincs Bridge módba kapcsolva) majd a routered kioszt egy újabb IP-t saját magától a gépednek. Ez többszörös NAT-olást jelent és igazából hálózat konfiguráció szinten lehet csak problémás. Hiszen itt eleve akkor ki kell nyitnod portot kapásból két eszközön. Ha viszont a routered LAN portjába dugod a modemet, akkor a router csak szimpla elosztóként fog funkcionálni és továbbít mindent a modemnek. Tehát a modem/router fogja kiosztani az IP címet a gépednek is és mindent központosítva fogsz rajta látni.
okt. 22. 09:55
 5/6 A kérdező kommentje:
#4: Akkor érdemesebb az utóbbi megoldást használni úgy, hogy a LAN portba dugjam? És akkor ez esetben is mindegy, hogy kereszt vagy egyeneskötésű kábelt használok, gondolom igen.
okt. 23. 11:24
 6/6 SIDLER22 ***** válasza:

Nem tudom mi az a kereszt meg egyeneskötésű kábel. Az erek színsorrendjére gondolsz? Standardnak jelenleg ez számít: [link]

Állítólag néhány helyen az 568A-t is használják, de nagyon ritka. Szinte mindenhol ez a nemzetközileg elterjedt amit linkeltem.

Egyébként igen. Hálózati szinten egyszerűbb lesz neked is így a dolgod ha a LAN-ba dugod meg a hálózati eszközöknek is hiszen nem kell kétszer címfordítást csinálni.

okt. 23. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!