Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Hogyan lehet elektronikus...

Hogyan lehet elektronikus aláírást szerezni?

Figyelt kérdés
Tegnap beléptem az ügyfékapumba, és rákattintottam az AVDH lehetőségre. Feltöltöttem a dokumentumot, kiírta, hogy aláírás folyamatban. Utána letöltöttem, és a biztonság kedvéért az email címemre is küldtem egyet. Viszont megnyitottam többször is, és láttam, hogy nem lett aláírva semmi a papíron. Hogyan tovább?

2023. aug. 19. 16:08
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

Már az #5 hsz ban linkeltem milyen személyes adatok szerepelnek az aláírásban. Pont ezek.

De igazából a "kinyomtat aláír beszkennel visszaküld" -vs- AVDH melyik jobb biztonságosabb szerintem a kérdés. Természetesen a kártyás a legjobb, de szerintem nem lenne jó ha azt követelné meg minden kis szolgáltató a kinyomtatás vagy "jöjjön be az ügyfélszolgálatra" helyett.

2023. aug. 27. 12:12
 22/31 anonim ***** válasza:

Kinyomtatva, papíralapon nem ér semmit sem az Avdh, sem az eszemélyi vel való aláírás. Nem vált ki semmiféle joghatást.

Az elektronikus aláírás nem kötelező sehol, az a mi saját jólfelfogott érdekünk h széles körben használjuk, h elterjedjen.

2023. aug. 28. 18:30
 23/31 anonim ***** válasza:

Sima szöveget is alá lehet írni PGP-vel és kinyomtatni. Ez bescannelhető, OCR-ezhető, vagy akár QR kóddal rakható papírra. Persze nem avdh mert annak túl nagy a mérete, a kártyásat még nem próbáltam.

-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----

Hash: SHA512

Egyszer volt hol nem volt..

-----BEGIN PGP SIGNATURE-----

iHUEARYPAB0WIQRSrsYaXOuV/uA8thavaTqxPKOJyQUCZOzrXAAKCRCvaTqxPKOJ

yQ5wAP4gWayo13ZFFrPpVOCn+cLP8DEAeTD2Ch+iMX49JOAeGQD/TQ9n0OHl+fat

lJvCh9UpDk3gRdP8YdH5I6E5MKuZDQ4=

=C6tV

-----END PGP SIGNATURE-----

2023. aug. 28. 20:49
 24/31 anonim ***** válasza:

Azé' ad6tá vóna egy linket ehhez a szarsághoz, most ráment 5 másodpercem, hogy megtudjam mi ez.

Ez majdnem ugyanaz, csak egész más, ahogy mondani szokták itt a faluba.

A PGP nem váltja ki azt a joghatást, ami az elektronikus aláírás fogalmához kötődik a vonatkozó törvényi szabályozás szerint.

A PGP-vel azt tudod igazolni, hogy az üzenet valóban az adott e-mail ről érkezett és annak tartalmát nem változtatták meg útközben. Azt nem igazolja, hogy az e-mail cím mely konkrét személyhez tartozik, így szerződés létrehozására sem alkalmas.

Az elektronikus aláírás viszont igen, mert a tanusítványt a magyar állam bocsátotta ki, és a tanúsítvány igazolja, hogy az adott konkét mail cím mely konkrét személyhez van hozzárendelve a magyar állam nyilvántartásában.

2023. aug. 29. 14:22
 25/31 anonim ***** válasza:

#24 "váltja ki azt a joghatást"

viszont ez nemis a joghatást szemlélteti hanem azt hogy egy kinyomtatott txt szöveget is alá lehet írni digitálisan. (QR kód módszerrel még kényelmes is)

2023. aug. 29. 14:30
 26/31 anonim ***** válasza:

Igen, technikailag alá lehet írni, csak minek ?

Mi a cél általa ? SZVSZ az elvárt joghatás kiváltása.

Mire jó a technikailag működő aláírás, ha semmi hasznosságot nem állít elő ?

Itt egy példa magyarázat mi a klnbsg a digitális versus elektronikus aláírás között:

[link]

"....a digitális aláírás elsősorban egy műszaki fogalom, amely a technológiára is utal (kriptográfiai transzformáció)[1] . Az elektronikus aláírás ezzel szemben jogi fogalom, ..."

Attól hogy a kinyomatatott szöveget digitálisan aláírod legfeljebb azt igazol6od, hogy valóban arról az e-mail címről küldték, amit a szövegben olvas6sz. De hogy ki áll az e-mail cím mögött a PGP -ből nem fog kiderülni.

2023. aug. 29. 20:25
 27/31 anonim ***** válasza:

De mi a probléma? Akkor nem PGP-vel kell aláírni hanem eszemélyi-vel ugyanígy txt formátumba mentve QR kód generélás előtt.

Inkább az a kérdés kinek kell a papír?

A pgp példa ugyan azzal a kódoló algoritmussal készült mit amit az eszemélyi is alkalmaz, szóval a txt mérete is azonos lenne.

2023. aug. 29. 21:08
 28/31 anonim ***** válasza:

Szerintem az a probléma, hogy a PGP nem köthető egy konkrét személyhez.

L'art pour l'art technológia.

Ha van olyan életszerű szitu. hogy fontos igazolva látni azt, hogy valóban arról az e-mail címről jött az üzenet, és annak tartalmát nem módosították közben, akkor mission completed.

Minden másra ott az eszemélyi, vagy a piaci hitelesítés szolgáltatók, ahol nulladik lépésben igazolni kell magad teljes életnagyságban, személyi igazolványod bemutatásával.

2023. aug. 29. 21:27
 29/31 anonim ***** válasza:

Még mindig nem érted? A példa nem a PGP-ről szólt hanem a TXT-ről...

2023. aug. 29. 22:24
 30/31 anonim ***** válasza:

Akkor mondd el érthetőbben légyszi. A txt-t hogyan kötöd a személyedhez a PGP által?

Most nem a titkosítás a kérdés.

2023. aug. 30. 13:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!