Hogyan lehet elektronikus aláírást szerezni?
Annyit találtam hogy a HUP fórumon már 2,5 éve is arról beszéltek az ottani tagok hogy a keaesz.gov.hu oldal a böngészők szerint nem biztonságos és piros felkiáltójellel jelenik meg. Úgyhogy ez a 'karbantartás' már évek óta zajlik.. :(
Egy piros felkiáltójeles nem biztonságos oldalra meg szerintem senki sem tölt fel személyes aláírt papírokat doksikat, még ha működne se.
A jó hír hogy találtam letölthető (e-Szignó .msi) progit amivel ellenőrizni lehet a *.asice fileokat is (de csak win alatt), ha nemis kényelmes de legalább működik.
Összegezve: Működik az aláírás mind pdf mind egyéb filetípusok esetén is. PDF esetén könnyen ellenőrizhető a hitelesség Adobe Acrobat progival, más filekiterjesztésnél csak win alatt e-szignó progival.
@ 4 : Pl. a KEAASz nevű kormányzati software- által tudod ellenőrízni az aláírás hitelességét és a tanúsítvány kibocsátót.
Ezt a programot pl. innen is letöltheted: eszemelyi.hu/letoltesek/
Telepítés után teljes bizonyossággal megállapíthatod az ellenőrízendő dokumentum bevonszolásával, hogy az elektronikus aláírás attól a személytől származik-e, aki ezt állította.
# 11 - az E-szigno egy fizetős alternatíva, ugyanazt tudja nyújtani, mint az eSzemelyi a 2021 után kibocsátott személyigazolvány, mint fizikai eszköz által, ami jogszabályi feltétel a "minősített elektronikus aláírás"hoz.
Az eszemélyi pedig ingyenes, és tökéletesen hiteles, a magyar állam által garantált biztonságot ad jogi eljárásokban is.
Az AVDH-t az ügyfélkapun keresztül csak közigazgatási ügyekben lehet használni, míg az eSzemelyi-hez tartozó aláírást bármely magánokirathoz, szerződés létrehozásához is.
#13 "az eSzemelyi-hez tartozó aláírást bármely magánokirathoz, szerződés létrehozásához is"
De hogy?
@14: az e-szigno is tudja, amit az eSzemélyi, csak az fizetős alternatíva.
De minek fizetni, ha az eSzemélyiddel ugyanazt eléred ingyen ?
Menj el az eszemelyi.hu web oldalra több infoért.
Nem kell kártya olasó készüléket sem venned, a mobil telod is megfelel, ha NFC képes.
Ezzel ugyanazt eléred, mint ha papíron írsz alá két tanúval, vagy ha kézzel írsz nyilatkozatot.
Szerződést is köthetsz ily módon, ha az elektronikus dokut mindketten aláírjátok elektronikusan az eszemélyivel.
A papír már a múlté, a jelen a digitális ú.
@16: köszi az infót.
Amit kiderítettem: Ez az aláírás funkció nem 'jár' alapértelmezetten, hanem külön kell igényelni. Személyesen az okmányirodában. Alapból csak a zöld kódkártya jár a személyihez, de igényelni lehet aláíráshoz kék színű kódkártyát is. Én ilyet nem kaptam, nem kérdezték akarok-e, úgyhogy be kell mennem hogy legyen. Tudtommal csak 2 évig érvényes utána.
@17 : így igaz.
Ormány ablakban lehet kérni az un. kék kártyát, ennek a regisztrációnak a birtokában tudsz két éven át elektronikusan, a ma létező legmagasabb biztonsági fokozatú, ezáltal a legszélesebb körben aláírni magán okiratokat, és közokiratokat.
Az AVDH val csak a közigazgatási eljárásokban tudsz aláírni dokut.
@13 "Az AVDH-t az ügyfélkapun keresztül csak közigazgatási ügyekben lehet használni"
Valahol tiltják hogy két magánszemély közt használni lehessen? Vagy a (köz)szolgáltatók nem fogadják el?
Vagy csak simán nem javasolt hogy a nevünkön kívül a lakhely, anyja neve és születési ideje is a másik fél tudtára jusson?
Nem tiltott, de ahhoz, hogy a felek elfogadják egymás közötti megállapodáshoz az AVDH t, arról külön meg kell állapodniuk.
A jogszabályi háttere más, az avdh nem un. minősített elektronikus aláírás, mert nem kötődik fizikai eszközhöz (ld. kártyaolvasó készülék, vagy mobil tel. és a chip ) az azonosítás, az avdh -t elég az ügyfélkapus jelszavaddal használni.
Ez egy gyengébb biztonsági fokozat, de a közigazgatásban az állami szerveknek el kell fogadniuk ügyintézés során.
A személyes adatok egyik esetben sem szerepelnek a tanúsítványon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!