Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Megszüntették a OneDrive...

Kiskutya86 kérdése:

Megszüntették a OneDrive felhőtárhelyünket. Bármi ötlet a továbbiakban?

Figyelt kérdés

Kb másfél vagy két éve vettünk Ebayen egy felhőtárhelyet egy cimborámmal. Ez egy 8terrás cucc volt 10.000Ft-ért. Egy amcsi fickó árulta őket. Megvettük az említettet. Használtuk elég rendesen, gyakorlatilag az összes emlékemet feltöltöttem oda. Koncertek, berúgások, videók. Vagy 4-5 évnyi dokumentáció a bulizásokról, kocsmázásokról és sok számunkra szép emlék amikről nem volt másolat sehol sem mert nem gondoltuk hogy baj történhet. (Ezeket a cuccokat mind különböző adathordozókon tároltam korábban és jól jött már a rendszerezés.) A cimborámnak szintén a fényképei voltak ott, meg különböző fájlok.

Aztán eltelt egy év és egészen addig semmi probléma nem volt. Egyszer különösen, beléptem és nem tudtam megnyitni a mappákat. Semmit sem tudtam megnyitni, se feltölteni. Aztán frissítettem a OneDriveot és már be sem adott semmit sem. Utána már a Microsoft fiókom is megszűnt. Amit még a suliban regisztráltunk. Azt dobta be hogy nincs bejelentkezve. Teljesen eltűnt. A cimborám fiókja megmaradt. De neki is ugyan úgy elérhetetlen maradt a OneDrive. Annyi, hogy újra be lett jelentkezve nálam is az ő fiókjával de használhatatlan továbbra is. Szóval kiderült, hogy a kedves Microsoft letiltotta az egészet és megszűntette. Mindenünk odaveszett. Egyik nap érdekes módon kaptam egy értesítőt a onedrivetól hogy pár képet lementett egyszerűen magától egy mappába. De mire megnyitottam persze elérhetetlen volt. Csak furcsálltam ezt kicsit. Hivatalosan nem tudjuk hogyan lehetne segítséget kérni, mert van egy teóriánk, hogy a fájlok megvannak, csupán csak nem nézhetjük meg. Ezért csak azokat szeretnénk visszakérni valahogy hogy meglegyenek megint. Bárkinek bármi ötlet vagy akármi? Mert azóta komolyan egy fényképet vagy bármi emléket nincs kedvem már csinálni mert mindig eszemben van, hogy olyan sok mindenünk odaveszett egy baromság miatt. Köszönöm hogy végigolvastad és ha tudsz segíteni!

2023. júl. 16. 17:25
 1/7 anonim ***** válasza:

"Egy amcsi fickó árulta őket"

Átb..tak! Az amcsi fickó nem fizette. Kukázták a fiókot. Talán vissza lehet állítani, de ahhoz az amcsi fickó kell.

Vagy még az lehet hogy mivel ketten használtatok egy fiókot, ezért tiltotta a MS.

Soha nem értettem, hogy ilyen dolgokat miért másokon keresztül kell vásárolni?

Ráadásul diákként INGYEN lett volna nektek az onedrive - is.

2023. júl. 16. 17:47
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Ez a baj a felhővel, egy kattintással megszűnhet minden...
2023. júl. 16. 17:51
 3/7 anonim ***** válasza:
Hogyan csináltátok? Milyen fiókkal voltatok bejelentkezve? Nem is értem....
2023. júl. 16. 17:53
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk az első dolog lenne írni a onedrive-nak, hogy miért történt és ők majd megmondják, hogy lehet-e valamit csinálni. Itt senki nem tudja neked a onedrive adataidat visszahozni.

(mondjuk elég egyértelmű, hogy ha valaki ebayen árul tárhelyet, a normál árnál olcsóbban, akkor ott valami nem stimmel, valószínűleg egy iskoláknak szánt tárhelyet árult, ami olcsóbb, de amint az iskola adminisztrátora változik vagy észreveszi, hogy olyan használja, akinek semmi köze az iskolához, törli azt).

2023. júl. 16. 18:14
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

"Bármi ötlet a továbbiakban?"

Legközelebb saját fiókot csinálsz, nem másoktól veszel valamit amiről fogalmad sincs hogy mi az. Nem osztog meg senkivel. A fontos dolgaidról több másolatot több helyen tárolsz, hogy ha valamelyik megszűnik, akkor ott legyen a másik..

2023. júl. 16. 18:25
 6/7 anonim ***** válasza:

A történteket sajnálom! :(

Valószínűleg itt már sok mindent nem tehetsz. Esetleg felveheted a kapcsoaltot a Microsofttal, de nem hinném, hogy tudnak, vagy hajlandóak segíteni.

A jövőt tekintve pedig: én egyáltalán nem gondolom, hogy a fényképezéssel fel kellene hagynod. Csak egy kicsit körültekintőbben kell majd eljárnod. Sajnos örök igazság, hogy amiről egy példányod van csak, az csak idő kérdése, hogy mikor fog elveszni. Ez igaz offline dolgokra is, meg a felhőre is.

Az első dolog: számítástechnikai dolgokat - szoftvereket, szolgáltatásokat - csak megbízható forrásból szerzünk be. Oké, van néhány kivétel, de nagy általánosságban elmondható, hogy amit már kerülőúton szerez be az ember, ott valami sumákság van. A OneDrive egy hivatalosan, legálisan előfizethető szolgáltatás. Nem életszerű, hogy valaki ezt olcsóbban árulja a hivatalosnál, vagy ha mégis, ott azért sejthető némi sumákság. Kicsit utánanézve több furcsaságot is látok. A MS hivatalos oldalán nincs is 8 TB-os csomag. 100 GB-os van évi ötezerért, meg "korlátlan" van évi 25-ért. (Meg családi csomag 6 TB-tal, de ott is személyenként 1 TB a korlát.) Ráadásul az ilyenek szinte mindig előfizetéses rendszerűek, olyan nincs, hogy egy fix összegért életed végéig tiéd a tárhely.

- Az online szolgáltatásokban soha nem szabad 100%-ban megbízni. Oké, az "offline" tárolt dolgokban sem, hiszen azokat is bármikor érheti valamilyen sérülés, illetve amortizáció, de az online tárhelyeknél megvan az emberekben az a tévhit, hogy az biztosan ezerszer biztonságosabb, mint az otthoni tárolás. Még ha technikailag van is benne valami, más szempontból nézve egyáltalán nem igaz. Egy online fiók akármikor megszűnhet. Akár indokoltan, akár tévedésből. Ha mondjuk valami okból feléje sem nézel 2 évig, egyáltalán nem biztos, hogy még létezni fog. Az offline lementett anyagaim viszont nem szűnnek meg, ha nem költök rájuk folyamatosan, és nem szűnnek meg, ha egy fiókom törlődik.

- Ha az iskolai fiók alatt az iskola által adott Microsoft fiókra gondolsz, az persze, hogy törlődik azután, hogy az iskolából kimaradtál. Jobb esetben erre az iskolai rendszergazda is figyelmeztetni szokott. (Én magam az vagyok, és mindenkinek küldök egy sablon e-mailt, amiben azt is megírom, hogy a fiók addig él, ameddig a tanulói jogviszony fennáll. Utána hivatalosan még mérlegelési jogom sincs, ha egy tanuló jogviszonya megszűnik, a felhasználási feltételek értelmében törölnöm KELL a felhasználót.) Iskolai, illetve munkahelyi fiókot egyébként sem ajánlott személyes célra használni, már csak azért sem, mert az iskola- vagy munkahelyváltással általában megszűnik, és olyankor jön az extra macera az adatok költöztetésével.

- De akárhogy is, ha valami kicsit is fontos, arról kell, hogy legyen biztonsági másolat is. Szép és jó a digitális világ, tök ingyen készíthetünk annyi képet, amennyit akarunk, nincs az, mint régen, hogy egy tekercs film mai pénzre átszámítva több ezer forint, és összesen volt rajta 24 képnek hely, viszont a kényelemnek ára van. Ez az ár pedig a sérülékenység. Semmi nincs biztonságban, ezért ami tényleg fontos, azt célszerű legalább 3 példányban tárolni. Lehetőleg három különböző jellegű tárolón, és nem ugyanott.

Nálam ez a következő módon működik: van egy partícióm kifejezetten csak képeknek és videóknak, és ide szoktam bemásolni minden jobban sikerült, megőrzésre érdemesnek talált képet, és videót. (Videóból mondjuk nincs olyan sok, inkább képből.) Ez egy 2 TB-os partíció, szóval jó ideig kitart, mire meg kevés lesz, addigra már a tárolók is jóval nagyobbak lesznek. Emellett lementem külső merevlemezre is ezeket, illetve kiírom jó minőségű DVD-re, újabban pedig MDiscre. Igen, akármennyire is lesajnált, és elavultnak bélyegzett technika a DVD, 20 éves szakmai tapasztalatom az, hogy megfelelően tárolva (vegyi anyagokra, és sugárzó hőre érzékeny) egy vállalható minőségű optikai tároló nagyon hosszú ideig megbízható tud lenni. Eddig még nem ment tönkre olyan CD-m vagy DVD-m, ami normális minőségű volt (de még sok noname is mind a mai napig olvasható), és szakszerűen volt tárolva. Az MDiscet meg kifejezetten archiválásra találták ki.

Ha pedig a (mikro)SD-kártya betelik, akkor egy az egyben kiírom a tartalmát BluRay-re, amolyan "biztos, ami biztos" mentésként.

És ezek mellett van még egy szint, egy mappa az elsődleges adatpartíciómon, ahová a már átválogatott képekből is a legjobbakat, és legfontosabbakat másolom. Ezek azok, amikre azt mondom, hogy ha a többi el is veszne, ezek azért mindenképp maradjanak meg. Erre a partícióra be van állítva rendszeres online mentés (pontosabban egy részére, a képekre, és dokumentumokra), meg párhavonta újraírható blu-ray-re is készítek róla mentést. Ezeket a képeket pedig időszakonként (általában évente 2-3-szor szoktam) kidolgoztatom a fényképészetben, aminek több előnye is van: jelenlegi tapasztalatunk alapján még mindig a papír a legidőtállóbb adathordozó, lehet, hogy analóg, és idővel amortizálódik, de az a fénykép a dédunokáim idejében is fénykép marad. A digitális médiáinkat meg vagy tudják olvasni, vagy nem. Másrészt meg ha valakinek (offline) vamalelyiket meg akarom mutatni, akkor egyszerűbb azokat elővenni, mint a gépemen mutogatni.

Az sem lényegtelen dolog, hogy azért néha a biztonsági másolatokat is ellenőrizni kell. Hiába lapul ott a polcon, ha amikor szükség lenne rá, kiderül, hogy az sem működik. Ezért kell több példány belőle, és ha netán valamelyik meghibásodik, akkor azt lehet reprodukálni a másik másolatból.

Igen, ez azért van, hogy kicsit macerás. De ezzel jár a digitális világ. Inkább vegyen el évente 1-2 órát, mint hogy odavesszen minden.

A felhőtárhelyekkel kapcsolatban még annyit megjegyeznék, hogy az is egy veszélyük, hogy néha óvatlanságból is meg lehet sérteni a felhasználási feltételeiket, aztán onnantól meg lehet, hogy törlik az egészet. Vagy csak azt, ami a feltételeket megsértette. Nem kell rosszra gondolni, elég, ha egy videófelvétel közben a háttérben jogvédett zene szól, ezzel már a fiókodat is kockáztathatod. Ráadásul a Microsoft pont arról híres, hogy még a jelszóval tömörített állományokat is megpróbálja feltörni, hogy belenézzen.

Ha közösen használtok egy tárhelyet, annak megint csak komoly hátrányai vannak, egyrészt lehet, hogy ellentétes a felhasználási feltételekkel, másrészt meg a másik hülyesége miatt te is szívhatsz.

A Google One alapcsomagja egyébként 700 forint havonta. Igaz, hogy "csak" 100 GB, de legalább a megbízhatóságára nem lehet panasz. A Mega (mega.nz) pedig 20 GB-ot ad ingyen, a fizetős csomagok meg hasonló árfekvésűek, mint a Google-nál.

Ha még megvan valahol a fényképeid, dokumentumoaid egy része, azokat gyűjtsd össze, azokról készíts normális biztonsági másolatot, a jövőben pedig tudatosan kövess valamilyen biztonsági mentési stratégiát! Lehet felhőbe is menteni, de az megbízható legyen (ilyen esetekben tényleg nem érdemes "okosba" megoldani), és legyen mellette offline mentés is!

2023. júl. 17. 09:58
 7/7 anonim ***** válasza:

"Kicsit utánanézve több furcsaságot is látok. A MS hivatalos oldalán nincs is 8 TB-os csomag."

Én már abban sem vagyok biztos, hogy ez ténylegesen OneDrive tárhely volt.

2023. júl. 17. 10:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!