Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Mi az a DNS és mi az a DDNS?

Mi az a DNS és mi az a DDNS?

Figyelt kérdés
Értem, hogy domain name system, meg dynamic domain name system, de mire jók? Olvastam, hogy ahelyett, hogy egy ip címet kelljen megjegyeznünk, csak annyit kell megjegyezzünk, hogy pl gyakorikerdesek. De routereken is be lehet állítani egy DNS-t, de, akkor mi az? Mi az a DDNS?
2021. okt. 31. 22:51
 1/10 anonim ***** válasza:

A DNS-t routeren beállítod, akkor megadod neki hogy kik azok akik a te webcímedet IP-re fordítsák. Pl. 1.1.1.1 ami gyorsabb mint a szolgáltatódé, vagy lehet adguard DNS ami rögtön reklámokat is tilt (mert a reklám webcímeket direkt rosszul irányítja)

DDNS: távolról elérd a géped, a saját IP címedhez csinál webcímet, amit mindig frissít amikpr az IP-d változik

2021. nov. 1. 06:14
 2/10 A kérdező kommentje:
De nekem mi a webcímem? Hogyan tudom kideríteni?
2021. nov. 1. 09:17
 3/10 anonim ***** válasza:
2021. nov. 1. 09:43
 4/10 A kérdező kommentje:
Itt csak az ipv4 címemet, a szolgáltatót, meg a várost írja.
2021. nov. 1. 09:46
 5/10 CspCsj ***** válasza:

"Értem, hogy domain name system, meg dynamic domain name system..."

[link]

[link]

Leegyszerűsítve:

Az internet összekötött számítógépek hálózata. Ennek egy része szolgáltatást nyújt (szerverek) többsége pedig szolgáltatást vesz igénybe (otthoni kliensszámítógépek), illetve vannak egyéb hálózati eszközök is, amik az összeköttetést segítik.

Működés közben a számítógépek adatcsomagokat küldenek egymásnak a hálózaton keresztül.

Az adatcsomagok célbaéréséhez minden hálózatra kötött számítógépnek egyedi azonosítószáma kell, hogy legyen, - ezt nevezik IP címnek és egységes a formája. (most az IPv4 és IPv6 verziókról, valamint az alhálózatokról és az ehhez szükséges címfordításról nem beszélek)

Mivel rengeteg (szerver)számítógép van, ezért elég nehéz fejben tartani mindegyiknek az IP címét, - sokkal könnyebb szöveges címeket felírni. (ez a domain név)

A domain nevekhez azonban kell egy táblázat, ahol minden szöveges címhez tartozik egy IP cím, mert a számítógépek nem tudják értelmezni a szöveges domain nevet.

Na ez a táblázat elég nagy és gyakran változhat, így lassú lenne minden kapcsolódáskor letölteni, - egyszerűbb ezeket szervereken tárolni és kapcsolódáskor csak egy-kettő ilyen szerver címét megkapni. (ez lesz a router-ben beállított DNS, amikor kapcsolódsz)

Máris eljutottunk a DNS-hez, ami a Domain Name System rövidítése.

A DDNS annyival több, hogy ha egy domain névhez tartozó IP cím gyakran változik, akkor szükséges az ezt figyelő folyamatos felügyelet - ezért ez általában fizetős szolgáltatás.

Egyébként a számítógéped is kap domain nevet, amikor kapcsolódsz - formátuma a szolgáltatódtól függ, pl.: 12345678.dsl.pool.telekom.hu

Itt ha lejjebb görgetsz akkor az IP cím alatt elvileg ott lesz:

[link]

2021. nov. 1. 10:09
 6/10 A kérdező kommentje:
Tehát van egy szerver, ami tárolja ezt a sok címet. Én csak a szerver címét kell tudjam, hogy el tudjam érni ezt a sok címet?
2021. nov. 1. 10:23
 7/10 anonim ***** válasza:
A DNS címen van a "lista", ami megadja hogy egy weboldalnak mi az IP címe. Neked csak akkor lesz IP mellett "weboldal címed" is, ha DDNS-t használsz.
2021. nov. 1. 11:03
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

"Értem, hogy"

Nem, nem érted.

Egy kicsit hosszabb áttekintés:

Az interneten, és a legtöbb ma használt hálózaton két módon tudja egyik eszköz a másikat elérni: fizikai, és logikai cím útján. A fizikai cím a hardverbe fixen beleírt, elméletileg nem módosítható (de, ma már általában kisebb-nagyobb trükkökkel igen) azonosító, amit csak az egymást közvetlenül elérő eszközök használnak. De erről többet itt nem is érdemes szólni, ennek semmi köze a DNS-hez, csupán megemlítettem, hogy első körben ez az, ami alapján az eszközök el tudják érni egymást.

Egy szinttel "feljebb" már logikai címeket használnak, a leggyakrabban ez az IP-címnek felel meg. Ennek jelenleg két változata van, az IPv4, vagyis a hagyományos IP, és az IPv6, de ennek részletezése most nem lenne lényeges. Ezek logikai címek, tehát nincsenek fixen a hardverbe égetve, és elméletileg akármikor változhatnak. A gyakorlatban persze a jelentősebb állomások IP-je nem változik, de csak azért nem, mert a szolgáltatója lefoglalja számára azt a címet.

Az internet hajnalán mindössze ez a két címzési mód létezett. A fizikai címek csak helyileg, a közvetlenül egymással érintkező eszközök esetén voltak használhatóak, ha valamit a hálózat távolabbi gépeiről el kellett érni, akkor arra az IP-címével kellett hivatkozni. Ez persze macerás dolog volt, hiszen "értelmetlen" számsorokat nehéz memorizálni. Csak egy példa: az idokep.hu-t is könnyebb megjegyezni, mint azt, hogy 87.229.65.109, holott mindkettő ugyanazt a weboldalt (pontosabban: szervert) címezi meg, sőt, a háttérben minden esetben az utóbbi címmel éred el. De a kezdet kezdetén nem volt más lehetőség, minden szervernek tudnod kellett az IP-címét. Erre persze jó megoldás lehet a Jegyzettömb nevű szoftver (illetve a használt oprendszeren az ennek megfelelő segédprogram), igaz, kicsit macerás mindig manuálisan kikeresni, hogy melyik szervernek/weboldalnak mi a címe.

A következő lépés ennek az automatizálása volt. Ez egyébként mind a mai napig elérhető gyakorlatilag minden oprendszeren. Ez pedig a hosts fájl. Az Linuxon a /etc könyvtárban, Windowson pedig a \Windows\System32\drivers mappában található. Itt kézzel be lehet írni, hogy melyik IP-címre milyen névvel akarsz hivatkozni. Például ha a hosts fájlba beírom, hogy a 87.229.65.109 címre (ami ugye az Időkép IP-címe) én mostantól az idojaras névvel akarok hivatkozni, akkor ha a böngészőm címsorába beírom, hogy https://idojaras/, megjelenik az Időkép oldala. Ez egy nagyon kényelmes módszer az IP-címek kézi nyilvántartása után, viszont még mindig problémás, hiszen így is neked kell kézzel hozzárendelned a címekhez a neveket. (És mondjuk ha megpusztul a vinyód, és nem csináltál belőle másolatot, akkor az újonnan feltelepített rendszereden újra be kell írni a hosts fájlba címekhez a neveket.)

Na, erre ad megoldást a DNS szerverek használata. Ezek pont ugyanezt csinálják, csak nem te határozod meg, hogy mi milyen néven szerepel benne, hanem erre külön regisztrációs folyamat szükséges a szerver üzemeltetőjétől. Ha beírod a böngészőbe, hogy idokep.hu, akkor a böngésző először felveszi a kapcsolatot a rendszerben beállított DNS szerverrel (amit általában a szolgáltatód közöl a routerrel azzal egyidőben, amikor IP-címet oszt neki, de ettől természetesen el lehet térni), és lekérdezi, hogy az idokep.hu-hoz milyen IP-cím tartozik. A DNS szerver megadja ezt a címet (ezt a folyamatot hívják egyébként névfeloldásnak), a böngésződ pedig következő lépésben lekéri a megadott IP-címen levő webtartalmat.

Na, ez a DNS. Domain Name Server, az a szerver, ami a domain-nevekhez megadja, hogy milyen IP-címek tartoznak.

(Egyébként nem vagyok az Időkép ügynőke, személy szerint ha már időjárás, a Metnetet jobban szeretem, de ők felhő alapon szolgáltatnak, amin nem lehetett volna ilyen egyszerűen bemutatni a névfeloldás folyamatát. :D Igen, ma már korántsem biztos, hogy egy domain-névhez egy IP-cím tartozik, de szerintem ebbe most ne menjünk bele.)

"De routereken is be lehet állítani egy DNS-t, de, akkor mi az?"

Mondjuk a legtöbb router által biztosított DNS-szolgáltatás kimerül annyiban, hogy továbbítja a kérést a szolgáltató által megadott (vagy az általad beállított) "valódi" DNS-szerver felé, de ettől függetlenül tényleg lehet az embernek saját DNS-szervere. Nálunk a munkahelyen is így van. Van egy saját szerverünk, ami képes ezt a szerepet ellátni. Persze, a világ összes domain-neve nincs beletáplálva, egyszerűen azt csinálja, hogy ha felkeresünk egy weboldalt, akkor lekérdezi a szolgáltató DNS-szerverétől, hogy mi az adott névhez tartozó cím, és gyorsítótárazza azt. Ha ezek után valaki ugyanezt a domain-nevet akarja elérni, akkor már nem kell neki a "külső" DNS-szervert kérdezgetnie, hanem előkapja a gyorsítótárból, ami szerintem nem kell ecsetelnem, hogy sokkal gyorsabb folyamat. ;) Meg persze saját bejegyzéseket is felvehetünk a DNS-szerverünkön, ami így csak a munkahelyen belül fog létezni (pontosabban: csak azok számára, akik a munkahelyi DNS-szervert használják).

"Mi az a DDNS?"

Igazából a nevével ellentétben - legalábbis a protokollt tekintve - semmi köze a DNS-szerver működéséhez, csak mivel a gyakorlatban hasonló célokat szolgál ezért rajta maradt ez a kissé megtévesztő név. ;)

Arról van szó, hogy ha nincs fix IP-címed, de mégis szükséged van arra, hogy egy adott névvel el tudd érni a gépedet, lehetőség van regisztrálnod ilyen "dinamikus DNS" szolgáltatásra. Ez annyit csinál, hogy (egy kliensprogram segítségével) folyamatosan nézi, hogy mi az IP-d, és azt jegyzi egy adatbázisban. Amikor érkezik hozzá egy "felhasznalonev.dyndns.org" (vagy valami hasonló) kérés, akkor előkeresi, hogy az adott felhasználónév kihez tartozik, és ha van hozzá bejegyzés az adatbázisban, akkor a te gépedhez irányítja a kérést. Szóval végső soron olyan, mintha egy dinamikusan frissülő DNS-bejegyzés lenne.

"De nekem mi a webcímem?"

Nincs neked olyan, hacsak nem regisztráltál (és nincs fix IP-d). Neked csak IP-címed van a hálózaton. HA regisztrálsz egy ilyen dinamikus DNS szolgáltatásra, akkor azon keresztül kapsz egy felhasználónév.szolgáltató.akármi jellegű "webcímet". (Igazából a domain-név, vagy aldomain szakszerűbb lenne, webcímről akkor beszélhetünk, ha webszerver fut mögötte.)

2021. nov. 1. 11:29
 9/10 anonim ***** válasza:

"Itt csak az ipv4 címemet, a szolgáltatót, meg a várost írja."

Miért, mit szeretnél még látni? IPv6 címet? Lehet, hogy a szolgáltatód nem is ad.

2021. nov. 1. 11:41
 10/10 anonim ***** válasza:

#8.

Szép válasz.

Korrekt összefoglaló!

2024. júl. 26. 16:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!